Hyppää pääsisältöön

Tule tutustumaan peltotilusjärjestelyihin Farmarimessuille

Aika:
30.6.–2.7.2022 klo 10.00–17.00
Paikka:

Mikkelin Kalevankankaan alue, Saimaa Stadium ja Mikkelin Raviradan ympäristö.

Kohderyhmä:
kansalaiset,
maanomistajat
Peltojen kiinteistörakenneselvityksen yksi tulos: peltolohkojen vuokrausprosentti kartalla
Peltojen kiinteistörakenneselvityksen tuloksia: peltolohkojen vuokrausprosentti. Suomen peltojen tilus- ja omistusrakennetta esitellään teemakartoilla Maanmittauslaitoksen pisteellä Farmarissa.
Kuva:
MML
Peltojen kiinteistörakenneselvityksen tuloksia: peltolohkojen vuokrausprosentti. Suomen peltojen tilus- ja omistusrakennetta esitellään teemakartoilla Maanmittauslaitoksen pisteellä Farmarissa.
Kuva: MML

Maanmittauslaitos on mukana Farmarimessuilla Maa- ja metsätalousministeriön Luonnonvarat -osastolla yhdessä useiden muiden hallinnonalan organisaatioiden kanssa. Yhteinen teemamme on tänä vuonna Ruokaturvaa koko Suomelle.

Miten omaa kylää voitaisiin kehittää?

Maanmittauslaitoksen pisteellä esitellään uutta koko Suomen kattavaa Peltojen kiinteistörakenneselvitystä: Maatilojen määrä vähenee ja tilakoko kasvaa, mutta peltolohkojen koko ei ole pysynyt kehityksessä mukana. Peltolohkon koko ja sen etäisyys tilakeskuksesta vaikuttavat kuitenkin huomattavasti maatalouden kustannuksiin. Hyvä kiinteistörakenne mahdollistaa myös investoinnit uuteen teknologiaan.


Pisteeltämme löytyy kattavasti erilaisia vasta valmistuneita teemakarttoja peltojen tilus- ja omistusrakenteista: karttojen avulla pystyy tutkimaan oman kylän kehittämismahdollisuuksia Maanmittauslaitoksen asiantuntijoiden kanssa.


Koska olemme Etelä-Savossa, esillä on myös järvialueet ja erityisesti Etelä-Savossa tapahtuva aktiivinen vesialueiden yhdistyminen laajemmiksi kokonaisuuksiksi, joka on aivan poikkeuksellista Suomessa. Olisiko muulla Suomella opittavaa Etelä-Savon mallista?


Tule tutustumaan Maanmittauslaitoksen asiantuntijoihin Saimaa Stadiumille Luonnonvarat -osastolle S 300!


”Kuinka iso on riittävän iso?” - paneelikeskusteluita ja muu ohjelmamme

Maanmittauslaitos osallistuu Farmarin ohjelmaan myös Saimaa- ja Farmarilavoilla. 

Saimaa-lavalla käydään joka iltapäivä Maanmittauslaitoksen sekä Maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijoiden vetämä paneelikeskustelu ”Kuinka iso on riittävän iso?”. Paneelissa viljelijät eri puolilta Suomea pohtivat, miten suuri peltolohkon tulisi olla, jotta sen viljely olisi mahdollisimman kannattavaa. Myös yleisö voi osallistua keskusteluun peltolohkon ihannekoosta arvonnassa Maanmittauslaitoksen pisteellä – osallistuneiden kesken arvotaan joka messupäivä Maanmittauslaitoksen tuotteita. 


Farmarilavan ohjelmassa perjantaina on aiheena Vesialueen osakaskuntien yhdistäminen. Keskustelemassa osakaskunnista ovat tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen Maanmittauslaitokselta, kalatalousneuvoja Harry Härkönen Etelä-Savon Kalatalouskeskuksesta, projektipäällikkö Sami Kurenniemi Metsähallituksesta sekä johtaja Janne Pulkka Kokemäen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä.

Ohjelma

Saimaa -lavalla

 • To 30.6. kello 15:00: ”Kuinka iso on riittävän iso?” 
  • Viljelijäkeskustelua peltolohkon riittävästä koosta. Vetäjinä projektipäällikkö Hannu Tölli Maa- ja metsätalousministeriö ja tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen Maanmittauslaitos
 • Pe 1.7. kello 15:30: ”Kuinka iso on riittävän iso?” 
  • Viljelijäkeskustelua peltolohkon riittävästä koosta. Vetäjinä projektipäällikkö Ville Lukkarila Maa- ja metsätalousministeriö ja tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen Maanmittauslaitos
 • La 2.7. kello 15:00: ”Kuinka iso on riittävän iso?” 
  • Viljelijäkeskustelua peltolohkon riittävästä koosta. Vetäjinä projektipäällikkö Ville Lukkarila Maa- ja metsätalousministeriö ja tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen Maanmittauslaitos

Farmari -lavalla

 • Pe 1.7. kello 11:30: " Vesialueen osakaskuntien yhdistäminen"
  • Kalle Konttinen Maanmittauslaitos, Harry Härkönen Etelä-Savon Kalatalouskeskus, Sami Kurenniemi Metsähallitus, Janne Pulkka Kokemäen vesistön vesiensuojeluyhdistys 

 

Tallenne ja materiaalit

Tilaisuutta ei tallenneta.

Lisätietoja

Farmarimessujen aukioloajat

 • To 30.6. klo 10-18
 • Pe 1.7. klo 10-18
 • La 2.7. klo 10-17

Lisätietoja Farmarimessuista ja tulo-ohjeet löydät tästä linkistä.

Maanmittauslaitoksen asiantuntijat tapahtumassa pisteessä S 300 Saimaa Stadiumilla.

Kartat
Paikkatieto
Kiinteistöt

Tulevat tapahtumat

Kaikki tapahtumat