Hyppää pääsisältöön

Positio-lehteen kirjoittajaksi?

Hienoa, että harkitset kirjoittavasi Positio-lehteen

Ota yhteyttä päätoimittajaan, niin sovitaan yksityiskohdat:

Riikka Kivekäs
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
050 348 4602  

Positio-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Ilmestymisaikataulun voit tarkistaa täältä

Ohjeita kirjoittajille

Tässä on muutama vinkki kirjoittamiseen, jotta kirjoittaminen sujuisi jouhevammin ja lopputulos olisi paras mahdollinen.

Sovi etukäteen jutun pituudesta

Sovi jutun pituudesta ennen kirjoittamista päätoimittajan kanssa. Yleensä jutun pituus on joko yksi sivu eli noin 3000 merkkiä tai kaksi sivua eli noin 5000 merkkiä. Välilyönnit lasketaan mukaan merkkimäärään. 

Pyrithän pysymään sovitussa merkkimäärässä. Tarvittaessa pyydämme lyhentämään tekstiä tai lyhennämme juttua toimituksessa.

Kirjoita selkeää ja täsmällistä kieltä

Kirjoita selkeää ja täsmällistä kieltä. Muista, että et ole kirjoittamassa tutkimusartikkelia, vaan yleiskielistä juttua alan ammttilaisille ja alasta kiinnostuneille.

Käytä ammattisanastoa harkiten. Mieti, ymmärtääkö lukija käsitteet, termit ja lyhenteet. Käytä tarvittaessa toista ilmausta tai selitä käsite.

Mieti mikä on jutun tärkein asia. Huolehdi, että lukija saa tietää sen jo heti alussa.

Taustatiedoilla ja teknisillä selostuksilla ei välttämättä kannata aloittaa. Ne voi myös laittaa erilliseen pikku-uutiseen jutun viereen tai vaikkapa tietolaatikkoon. 

Pohdi kappalejakoa. Teksti rytmittyy yleensä hyvin, jos yhdessä kappaleessa on kerrottu yhdestä asiasta. 

Vältä liian pitkiä virkkeitä. Pohdi jakaisitko virkkeet useamman osaan.

Vältä turhaa passiivin käyttöä (tehdään) ja käytä aktiivimuotoisia verbejä (tekee).

Suosi mahdollisuuksien mukaan konkreettisia esimerkkejä, jos kerrot uudesta asiasta tai ilmiöstä.

Laadi ytimekäs ja houkutteleva otsikko

Kirjoita jutulle ytimekäs otsikko, joka kertoo, mistä on kyse. Hyvä otsikko ei kuitenkaan paljasta kaikkea, vaan houkuttelee lukemaan lisää.  

Kirjoita jutun alkuun ingressi heti otsikon jälkeen. Se on muutaman lauseen mittainen kappale, joka kertoo lyhyesti jutun sisällöstä ja houkuttelee jatkamaan lukemista.

Rytmitä tekstiä väliotsikoilla. Ne kertovat lukijalle oleellisen ja helpottavat silmäilyä. Esimerkiksi aukeaman jutussa on yleensä hyvä olla 3-4 väliotsikkoa.

Nosta yksityiskohtia tietolaatikkoon

Voit nostaa sitaatteja, lisätietoa tai kiinnostavia yksityiskohtia tietolaatikkoon. Kuvale tietolaatikon sisältö tekstin lopussa siten, että se selkeästi erottuu muusta tekstistä.

Toimitus tekee myös tarvittaessa nostoja juttujen yhteyteen.

Elävöitä tekstiä kuvilla

Hyvässä jutussa on aihetta havainnollistavia kuvia. Kuvat voivat olla myös taulukoita, kaavioita tai karttoja.

Ehdota meille kuvia juttuun tai pyydä meitä etsimään juttuun sopiva kuva.

Jos haluat kuvaksi kuvakaappauksen esimerkiksi palvelusta, varmista meiltä, että se on riittävän laadukas. 

Toimita artikkeliin kuvat tiff-, eps-, jpg- tai png-formaatissa (ei tekstidokumenttiin liitettyinä). Sopiva resoluutio on 300 dpi.

Kirjoita kuvaan kuvateksti. Sopiva kuvatekstin pituus on 1-2 lausetta. Kuvateksti kertoo kuvasta, mutta anna kuvan myös itse puhua.

Taittaja rajaa kuvaa tarvittaessa.

Kysy lupa kuvaajalta ja kuvattavilta

Kerro kuka kuvan on ottanut. Kerro kuvaajan nimen lisäksi organisaatio.

Varmista kuvaajalta, että sinulla on lupa julkaista kuva. Tarkista myös lupa julkaisuun kuvissa tunnistettavasti esiintyviltä henkilöiltä.

Kerro kuka olet ja mitä teet

Liitä mukaan kirjoittajan esittely, jossa kuvailet missä organisaatiossa olet töissä, mikä on tehtäväsi ja miksi juuri sinä kirjoitat jutun aiheesta. Voit katsoa esimerkkiä vanhoista Positio-jutuista.

Kirjoittajaesittelyyn lisätään myös sähköpostiosoitteesi muodossa etunimi.sukunimi@OmaOrganisaatio.fi (sähköpostiosoitteessa ei mainita nimeäsi). Mikäli et halua sähköpostiosoitettasi julkaistavan, ilmoita siitä aineiston toimituksen yhteydessä.

Älä lyö päätä seinään, vaan pyydä apua

Toimitus editoi juttuja tarpeen mukaan. Älä siis lyö päätäsi seinään, vaan pyydä meiltä apua riikka.kivekas(at)maanmittauslaitos.fi tai positio(at)maanmittauslaitos.fi. 

Otathan mahdollisimman pian yhteyttä, jos jutun kirjoittamisessa tulee ongelmia tai et pysty kirjoittamaan juttua. Etsitään yhdessä sopiva ratkaisu, miten jutun kanssa voisi edetä.