Kartografit kokoontuivat ICC2017:ssa Washingtonissa

Kirjoittaja: Pyry Kettunen

Artikkelin pdf-versio

Kuva konferenssivieraista pöydän ääressä.

Yksi ICA:n toimijoiden kokoontumisista järjestettiin National Geographic;n päämajan Hubbard Hall:ssa (Kuva: Pyry Kettunen).

Käyttäjätutkimus ja tietotekniikka olivat vahvasti läsnä Amerikan Yhdysvaltojen isännöimässä kartografian maailmankonferenssissa.

International Cartographic Association:n (ICA) järjestämä International Cartographic Conference (ICC) -konferenssi on joka toinen vuosi järjestettävä kartografian maailmankonferenssi, joka kokoaa yhteen kartografian tutkijoita, kehittäjiä ja muita toimijoita kattavasti ympäri maailman. Vuonna 2017 oli vuorossa 28. ICC, jonka järjesti Yhdysvallat pääkaupungissaan Washington DC:ssä heinäkuussa. Pientä varjoa konferenssin ylle toi muutamien maiden edustajien hankaluudet matkustaa paikalle isäntämaan asettamista saapumiskielloista johtuen.

Viro ICA:n jäseneksi 

Ennen konferenssiviikkoa oli ICA:n ylimääräinen yleiskokous, jossa toteutettiin sääntömuutoksia, poistettiin epäaktiivisten maiden ja organisaatioiden jäsenyyksiä sekä hyväksyttiin uusiksi jäsenmaiksi Viro, Georgia ja Bangladesh.

Ennen varsinaista konferenssiviikkoa kokoonnuttiin yhteen pienemmillä joukoilla ICA:n teemoittain toimivien komissioiden johdolla. Suurin osa komissioiden 12 kokouksesta järjestettiin konferenssikaupunki Washingtonissa ja niissä nähtiin esityksiä avoimista karttatekniikoista aina kosmoksen kartoitukseen. Yhdeksi kokouspaikaksi oli valikoitunut myös historiallinen Williamsburgin kaupunki Virginian osavaltion puolella, missä komissiot Maps and the Internet, Education and Cartography sekä Ubiquitous Mapping pitivät yhteiskokouksen.

Varsinaisessa konferenssissa oli seminaariesityksiä kymmenessä rinnakkaisessa sessiossa, minkä lisäksi oli tarjolla päivittäin vaihtuva tieteellinen posterinäyttely, näytteilleasettajien näyttely, kansainvälinen karttanäyttely ja lasten kansainvälisen Barbara Pethcenik -karttakilpailun näyttely. Suomella oli komea edustus kahdessa jälkimmäisessä näyttelyssä, mutta esittelypisteille olisi toki toivonut myös suomalaisen karttaosaamisen yrityksiä ja yhteisöjä.

Käyttäjät ja digitalisaatio pinnalla

Keynote-esityksiä nähtiin kolme liittovaltion eri virastoista ja yksi OpenStreetMap:lta. Viime vuosina erityisesti esiin noussut käyttäjiin ja käyttötilanteisiin keskittyvä tutkimus oli edelleen keskeisesti läsnä. Myös digitalisaatio ja automatisaatio toistuivat useissa esityksissä ja toivat konferenssiin uutta, aiempaa tietoteknisempää otetta. Tämä sopi konferenssiin mainiosti: vain tekniikan viimeisiä saavutuksia soveltamalla voi kartografia pysyä tieteen ja tekniikan huippualana.

Konferenssin erillisinä vierailukohteina olivat muun muassa kansallinen karttalaitos USGS, National Geographic, kongressin kirjasto karttahuoneineen, meri- ja ilmatieteiden laitos NOAA, ESRI:n tutkimus- ja kehityskeskus ja Smithsonia-instituutti. Konferenssin iltajuhla pidettiin teksasilaisena grilli-illallisena, ja muita iltamenoja tarjosivat Yhdysvaltain kansallispäivän ilotulitus, Washington - New York -baseball-ottelu, Mary Edna Fraser:n taidenäyttely ja nuorten kartografien kokoontuminen.

#Suomi100 @ICC2017DC

Suomi esiintyi ICC:ssä juhlavuotensa kunniaksi karttanäyttelyjen lisäksi ylimääräisessä yleiskokouksessa (Antti Jakobsson, Juha Oksanen), seminaarisalien esityksissä ja siten myös konferenssin tieteellisissä julkaisuissa (Mari Laakso, konferenssijulkaisu; Pekka Latvala, konferenssijulkaisu; Pyry Kettunen, journal-artikkeli; Janne Kovanen, konferenssijulkaisu) sekä konferenssin suunnistuskilpailussa (Pyry Kettunen, 2. sija Keskusteluun ulkomaisten kollegoiden kanssa nousivat Suomen Kansalliskartastot. Suomen uranuurtajuutta kansalliskartastoissa kunnioitetaan suuresti maailmalla ja hiukan kyseltiin 100-vuotiskartastonkin perään.

Seuraava ICC järjestetään vuonna 2019 Tokiossa. Tuolloin ohjelmassa on suurkonferenssin lisäksi joka neljäs vuosi järjestettävä yleiskokous toimijavalintoineen.
Nostoksi: Vain tekniikan viimeisiä saavutuksia soveltamalla voi kartografia pysyä tieteen ja tekniikan huippualana.

Lisätietoa ICC2017 konferenssista löytyy tapahtuman verkkosivuilta. International Cartographic Associationin toimintaan voi tutustua ICA:n verkkosivuilla.

 

TkT Pyry Kettunen työskentelee vanhempana tutkijana Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa (FGI) Geoinformatiikan ja kartografian osastolla. Sähköposti: pyry.kettunen@maanmittauslaitos.fi