Pääkirjoitus: Robotit ja tekoäly auttavat

Artikkelin pdf-versio

Positio 2/2018 sisällysluettelo

Tekoäly ja robotiikka tulevat muuttamaan viestintää seuraavien lähivuosien aikana, totesi viestinnän tutkija. Ei kai ole mikään uutinen, että viestintä muuttuu. Se on tehnyt sitä samaan tahtiin kuin ympäristö. Jotkut muutokset kuten sosiaalinen media on vaikuttanut viestintään ja tapaan toimia enemmän kuin toiset. Muutos on ollut nopea, eikä enää voisi ajatellakaan viestintää ilman somekanavia. Tekoäly ja robotiikka auttanevat.

GDPR eli tietosuoja vaikuttaa myös monella eri tavalla niin viestintään kuin paikkatietoihin ja pakottaa tarkkuuteen. Miten paikkatietoja voi yhdistää rikkomatta tietosuojaa? Milloin paikkatiedosta tuleekin henkilötietoa, jota pitää suojata. Maataloudessa roboteista on ollut pitkään hyötyä mm. lehmien lypsäjinä ja niiden ruoan jakajina. Kone on tunnistanut ahmatit, eikä ole päästänyt niitä uudelleen ruoan äärelle. Samaaa moni koiranomistajakin toivoo. Ruokaa ei olisikaan tarjolla koko ajan ahneelle kaverille.

Maanviljelyssä robottitraktoreita testataan. Sinne laajoille pelloille nämä robottiajoneuvot sopisivatkin alkuun paremmin. Niitä myös tarvitaan pelloilla vain lumettomaan aikaan. Pohjoisen lumisen alueen testeissä Aurora-hanke etenee ja niistä tuloksista on tässä lehdessä. Nautitaan pakkas- ja lumikuvista näin vehreimmän alkukesän aikaan.

Pirkko Yliselä
päätoimittaja

Ps. Ei mitään tekoälyä, mutta helpotusta lukijalle. Suorat linkit jutuissa viitattuihin artikkeleihin ovat juttujen yhteydessä Position pdf-versiossa. Position löydät osoitteesta positio-lehti.fi

Pirkko Yliselä on Maanmittauslaitoksen viestintä-johtaja. Hänellä on osaamista yli 30 vuoden ajalta eri lehtien päätoimittajana, ja hän on lisäksi seurannut Positiota sen ensi hetkistä alkaen.