Pääkirjoitus: Helpotusta paikkatietouden levittämiseen

Positio 4/2018 sisällysluettelo

"Olipa hyvä, että kutsuitte minut tänne Paikkatietomarkkinoille puhumaan. Jouduin perehtymään, mitä me maakuntauudistuksessa ja Sotessa olemme tehneet  paikkatietojen  osalta!” Näin totesi alivaltiosihteeri Päivi Nerg markkinoiden avajaisissa. Hän sanoi, että tekee hyvää kysyä itse kultakin, miten hyödynnämme paikkatietoja. Juuri näin! Nerg oli myös vaikuttunut Jaana Mäkelän, Spatineo, tekemästä selvityksestä paikkatiedon kustannushyödyistä. Niistä kerrotaan myös tässä lehdessä.

Paikkatiedon ilosanomaa on erittäin helppoa ja tosi vaikeaa levittää. Kaikkien heidän, jotka pääsevät sisään paikkatietomaailmaan, on helppo ymmärtää ja välittää viestiä paikkatietojen merkityksestä ja tarpeellisuudesta. Jos taas ei tiedä, miten paikkatietoja voi hyödyntää, jää paljosta paitsi. Paikkatiedot yhdistävät eri organisaatiot, hallinnonalat, yritykset ratkaisemaan yhteisiä ongelmia yhdessä. Paikkatiedot edellyttävät enemmän yhteistyötä, yhteisiä malleja ja sitä, että eri toimijat katsovat toimintoja yhdessä. Paikkatietojen hyödyntäminen on parhaimmillaan yhdessä tekemistä.

Positio ottaa askeleen, jolla helpotetaan paikkatietotietouden levittämistä. Ensi vuodesta lähtien Positio on ilmainen lehti. Vaikka hinta ei ole ollut tähänkään asti suuren suuri, toivomme ilmaisuuden toimivan täkynä startupeille, pienille kunnille, eri yrityksille ja opiskelijoille. Position voi tilata suoraan verkkosivuilta kuten ennenkin.

Position kaikkia artikkeleita, uutisia ja koko lehteä on pystynyt lukemaan tämän vuoden alusta verkosta. Jutut ovat pdffiä. Sisältö on kuitenkin tärkeämpi kuin julkaisumuoto.

Pirkko Yliselä Amos Rex -museossa, aaltoja kuvaavan taideteoksen edessä.
Kuva: Maria Lehtimäki.

Lehden sisällössäkin tapahtuu iso periaatteellinen muutos. Lehdessä ei enää julkaista ilmoituksia. Pääasiallinen syy tähän on, että pitkäaikainen ilmoitusmyyjämme Pekka Lehtonen ei jatka tehtävässään. Kiitos Pekalle ahkeroinnista Position eteen vielä eläkevuosinaan.

Tarttukaa lehteen ja nauttikaa paikkatiedoista!

Pirkko Yliselä
päätoimittaja

PS. Jos Paikkatietomarkkinat jäivät väliin, ota tästä videolinkki mielenkiintoisiin esityksiin. Toivotaan, että video Nergin avauspuheesta leviää mahdollisimman laajasti myös muiden kuin nykyisten paikkatietouskovien joukossa.