Hyppää pääsisältöön

Pääkirjoitus: Alati muuttuva paikkatieto

Artikkelin pdf-versio

Positio 1/2018 sisällysluettelo

Digitalisaatio iskee ja työtehtävät muuttuvat. Näin tapahtui Positioin päätoimittajalle Kirsi Mäkiselle. Viime vuosi oli varsinaista haipakkaa, kun Kirsi siirtyi verkkoviestinnänasiantuntijaksi ensin uudistamaan ja sen jälkeen vastaamaan maanmittauslaitos.fi -sivustosta. Samalla hän edelleen vastasi kirsimäisen tarkasti Positio-lehdestä.

Kun tekeminen suuntautui muualle ja lehteen jäi entistä vähemmän aikaa, piti etsiä lehdelle uusi päätoimittaja. Sattumoisin juuri Paikkatietomarkkinoilla lupauduin tehtävään. Katsoin, että sekä Position että Maanmittauslaitoksen Tietoa maasta -lehden päätoimittajuudesta löytyy synergiaa. Samalla voin miettiä, miten lehteä uudistettaisiin.

Miten ja millä lailla lehden uudistus etenee? Siihen vaikuttavat Paikkatietopoliittisen selonteon ehdotus Geoforumista. Toteutuuko Geoforum? Ottaisiko se Position paikkatiedon edistämistehtävät hoitaakseen? Ja milloin tämä tapahtuisi?

On paljon avoimia kysymyksiä. Joka tapauksessa Positiolle tapahtuu jotakin ensi vuoden alusta. Mutta ei hätää, kyllä jutut ilmestyvät edelleen paperilehtenä.

Paikkatieto näyttää olevan alati muuttuvaa ja maailmankuvaa muuttavaa, miksei siis Positiokin muuttuisi.

Nyt mennään tämä vuosi vanhalla totutulla kaavalla. Neljä lehteä ilmestyy ja käsittelee laajasti paikkatiedon eri alueita. Lukijoita saamme toivottavasti lisää, kun 500 lehteä jaetaan Subject Aidin välityksellä maan eri kouluihin. Tervetuloa uudet lukijat paikkatiedon ihmemaahan.

Pirkko Yliselä
päätoimittaja
pirkko.ylisela@maanmittauslaitos.fi

Ps. Kiitos Kirsi Mäkiselle ja Liisa Kallelalle pitkästä rupeamasta Position ohjaimissa.

Pirkko Yliselä on Maanmittauslaitoksen v iestintä-johtaja. Hänellä on osaamista yli 30 vuoden ajalta eri lehtien päätoimittajana, ja hän on lisäksi seurannut Positiota sen ensi hetkistä alkaen.