Hyppää pääsisältöön

Kokemuksia Kouvolasta ja Jyväskylästä

Artikkelin pdf-versio

Positio 1/2018 sisällysluettelo

Tuomo Mäläskä, mittaustyönjohtaja, Kouvola:

Tuomo Mäläskän kasvokuva.Millaisia UAV-laitteita olette kuvauksissa käyttäneet?
Meillä on käytössä Dji Phantom 4 ja Phantom 4 pro malliset dronet, joista ensimmäinen on hankittu 2016 keväällä ja jälkimmäinen vuosi sitten. Phantom 4 -pro on tällä hetkellä työkäytössä ja Phantom 4 opettelukäytössä.

Mitä olette kuvanneet ja mihin aineistoa käytetään?
Olemme kuvanneet paljon opettelumielessä miten uusia menetelmiä voisi hyödyntää kaupunkisuunnittelussa ja kartantuotannossa. Uuden omaksuminen ja erityisesti sen, mihin kaikkeen niillä pystyy, ottaa luonnollisesti aikaa. Ortokuvan tekeminen kuvatuista kohteista alkaa olemaan helppoa, mutta 3D-mallien tekemisessä on vielä paljon opittavaa. Soranottoalueet ovat helppoja 3D-kohteita, mutta kun mennään kaupunkimaiseen ympäristöön, joutuu kuvien määrää lisäämään reilusti.

Olemme kuvanneet myös kaupungin viestinnälle still- ja videokuvaa. Parin vuoden aikana on joutunut myös opiskelemaan valokuvausta, jotta osaisi säätää kuvausilman mukaan kameran asetuksia.

Mitä erityistä on otettava huomioon?
Kouvolassa oman haasteen tuo Utin lentokentän läheisyys, koska sen takia keskeinen kaupunkialue on lentokieltoaluetta. Jokaiseen lentoon on kysyttävä lupa lennonjohdosta. Tämä on mielestäni hyvä asia ja lisää turvallisuutta, kun lennonjohto tietää missä lennämme.

Olemme kokeneet halvemmilla drooneilla lentämisen hyvänä vaihtoehtona ennen kuin siirtyy ammattimaisempiin ja kalliimpiin malleihin. Kaikki on helpompaa, kun lentämiseen ja laitteen hallintaan on tullut kokemusta. Ongelmatilanteissa lentokokemuksesta on hyötyä.

Jukka Haikara, paikkatietoinsinööri, Jyväskylän kaupunki:

Jukka Haikaran kasvokuva.Millaisia UAV-laitteita olette kuvauksissa käyttäneet?
Olemme käyttäneet kolmen vuotta neliroottorista Videodronen X4S -kopteria varustettuna Sony RX1R II -järjestelmäkameralla, jossa on täyden koon kenno. Laitteistolla on tehty noin 370 lentoa.

Mitä olette kuvanneet ja mihin aineistoa käytetään?
Olemme kuvanneet rakennettua ympäristöä, täytemaa-alueita, kalliopintoja, ranta-asemakaava-alueita, rakennuskohteita, maisemakohteita jne.

Kuvauksista saatavia ortokuvia ja pistepilviä käytetään kaavan pohjakartan valmistamiseen ja ylläpitoon sekä maasto- ja 3D-mallien tekoon. Viistokuvia käytetään erilaisissa suunnittelukohteissa, markkinoinnissa ja tapahtumien kuvauksissa. Lisäksi olemme tehneet muutamia videokuvauksia.

Oletteko olleet tyytyväisiä lopputulokseen?
Olemme olleet todella tyytyväisiä laitteistoon, ohjelmistoihin ja lopputuotteisiin. Paras puoli menetelmässä on se, että näihin käyttötarkoituksiin sopivaa aineistoa saadaan kerättyä erittäin nopeasti.

Mitä erityistä on otettava huomioon?
Laitteiston, varsinkin kameran, laatu näkyy suoraan lopputuotteen laadussa. Pidentynyt lentoaika kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää alentamalla lentokorkeutta ja kasvattamalla sivu- ja pituuspeittoja. Lennätettäessä on tärkeää ottaa huomioon säännökset, olosuhteet ja vastuu toiminnasta.

Suosittelemme rohkeasti ottamaan uutta mittaustekniikkaa käyttöön. UAV-kuvauksilla on ehdottomasti oma paikkansa eri mittaustekniikoiden joukossa.