Kaljaa ja karttoja

Kirjoittaja: Katri Isotalo, katri.isotalo@viestintaisotalo.fi

Artikkeli pdf-muodossa

Ihmisiä tietokoneineen ravintolapöydän ääressä.

(Kuva: Katri Isotalo)

Hyväntekeväisyyttä ilman sitoutumista, pelillisyyttä ja samanhenkisten ihmisten tapaamista -vapaaehtoiskartoitukselle on monta motiivia.

Vanhuksia olen ulkoiluttanut, mutta kartoittaminen hyväntekeväisyystoimintana on minulle uutta. No, kartoittaminen ylipäätään on minulle uutta. Astun kuitenkin rohkeasti kannettavan tietokoneeni kanssa helsinkiläiseen pubiin, jossa on alkamassa HOT Kaljaa ja karttoja -tapahtuma. Kalja ei ole kuumaa, vaan HOT tulee sanoista Humanitarian OpenStreetMap Team.

Paikalla on kymmenkunta kartta-alan ammattilaista tai opiskelijaa sekä lisäkseni pari muutakin ensikertalaista. Toinen heistä on nepalilainen ympäristötekniikan opiskelija ja toinen aktiivinen OpenStreetMap (OSM)-karttojen käyttäjä.

Ensimmäiseksi kirjaudun kartoittajaksi ”karttojen Wikipedian” eli OSM:n sivulla (openstreetmap.org). Sen jälkeen saan ohjeeksi siirtyä tasks.hotosm.org-sivulle. Siellä on tarjolla eri puolelta maailmaa olevia kohteita, joista tarvitaan karttoja. Tasking Manager –työkalu huolehtii, että yhtä kohdetta kartoittaa vain yksi henkilö kerrallaan.

Ryhmämme valitsee alueen Vietnamista Can Tho –nimisen kaupungin läheltä. Kyseessä ei ole tällä kertaa katastrofialue vaan varautuminen Mekong-joen tulviin. Vietnamin puolesta puhuu sieltä hiljattain UM:n metsätietohankkeesta Suomeen palannut Eduardo Gonzales.

Lukitsen näytölleni avautuvalta kohdealueelta yhden helpon näköisen ruudun käyttööni ja pääsen Bingin satelliittikuvalle. Siinä on vain muutamia rakennuksia ja kastelukanavia. Ruutua halkovan isomman uoman on joku ja kartoittanut. Kaupungit tiheine rakennuksineen samoin kuin erikoiset maastonmuodot kannattaa jättää kokeneemmille harrastajille.

Muokkaustyökaluja eli editoreita on erilaisia. Käyttämäni iD on tarkoitettu aloittelijalle, mutta teen silti perustavanlaatuisen virheen: kartoittamani kastelukanava näkyy pätkinä eikä yhtenäisenä verkostona. Onneksi Vuokko Heikinheimo vieressäni huomaa tämän ja saan virheen korjattua.

Kartoitetuille kohteille pitää antaa myös ominaisuustiedot. Kastelukanavalle on helppo klikata luokitus valikosta, mutta esimerkiksi afrikkalaisten teiden luokittelu ei kuulemma ole suomalaiselle helppoa.

Reittejä rokotuskampanjaan ja laskupaikkoja helikopterille

Maailmalla OpenStreetMap-harrastajien humanitaariset kartoitustapahtumat saivat alkunsa kymmenisen vuotta sitten, mutta vapaaehtoiskartoitusta tehtiin aktiivisesti jo Haitin vuoden 2010 maanjäristyksen pelastustoimille. Vapaaehtoisjärjestöjen karttatarpeita koordinoidaan esimerkiksi Missing Maps –projektin kautta, jonka yksi perustajajäsenistä HOT on.

Suomessa yleinen kiinnostus humanitaarista kartoitusta kohtaan kasvoi Nepalissa huhtikuussa 2015 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen, ja Helsingissä säännöllisiä HOT-tapaamisia on järjestetty syksystä 2015. Kun Mapathonin vapaamuotoisten tapaamisten nimi vaihdettiin OSM-kahveista OSM-oluiksi, lisääntyi osallistujamäärä kummasti. Vapaamuotoisten torstaitapaamisten lisäksi Hotosm-ryhmä on järjestänyt laajempia ja organisoidumpia Mapathoneja. Esimerkiksi Punaisen Ristin kanssa järjestetty tapahtuma houkutteli paikalle 50 vapaaehtoista editoimaan rakennuksia ja tieverkkoa Zimbabwen maaseudulla.

Kun maailmaa runtelee todellinen katastrofi, kartat syntyvät jopa muutamassa tunnissa eri puolilla maailmaa toimivien vapaaehtoisten ansiosta. Siksi kahden viikon välein järjestettävissä Helsingin HOT-tapaamisissa työskennellään yleensä vähemmän kiireellisillä alueilla.

Toiveen kartoitettavasta alueesta voi tehdä Tasking Manager-sivustolle periaatteessa kuka tahansa, mutta usein pyynnön esittää Punainen Risti, Lääkärit ilman rajoja tai jokin paikallinen avustusjärjestö.

Kartoituspyynnössä mainitaan, mistä kohteista tietoa erityisesti halutaan. Jos kyseessä on tulva, tarvitaan tietoa jokiuomista ja asutuksesta. Jos karttaa pyydetään rokotuskampanjaan, kartoitetaan tiet ja kylät. Katastrofialueilla tarvitaan tietoa myös esimerkiksi helikopterille sopivista laskeutumispaikoista.

Joukkovoima on hieno voima

Saan kartoitettua tunnin aikana kaksi kastelukanavaa ja kaksi rakennusta. Opin, että kannettavan hiirellä ei hommassa pärjää, mutta muuta erityisvarustelua tai pelitietokonetta työhön ei tarvita. Mutta entä jos kohteet saavat väärän luokituksen? Jos puutarhavaja tuleekin merkittyä asuinrakennukseksi tai päinvastoin?

Helpotuksekseni kuulen, että etäkartoittajien työn käy aina joku paikallinen tai vähintääkin kokeneempi kartoittaja tarkistamassa. Kartoitettavaksi pyydetyt ruudut onkin koodattu värein sen mukaan, onko alue kartoittamaton, kartoitettu ja/tai validoitu.

Vaikka pari kastelukanavaa tuntuu vaatimattomalta lopputulokselta, Vuokko Heikinheimo lohduttaa, että sekin on pois jonkun toisen työstä. Hän kertoo innostuneensa kartoittamaan teitä ja asuinalueita Mosambikista koleranehkäisykampanjaan kerran 20 tuntia yksin kotonaan ja oivaltaneensa silloin, että 20 ihmistä olisi saanut tehtyä saman tunnissa!

Vaihtoehto Facebookissa roikkumiselle

Samaa hyväntekeväisyystyötä voi tehdä kotonakin. Kaljaa ja kartoitusta -kokoontumisen osallistujat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että yhdessä työ on kivempaa. Naapurilta voi kysyä apua, ja samalla tutustuu muihin saman alan tai samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin.

”Tämä on kiva tapa olla hyödyksi ilman, että tarvitsee sitoutua liikaa”, kiteyttää Pauliina Jalonen harrastuksensa.

”Ja tuleehan tästä parempi mieli kuin parin tunnin Facebookissa roikkumisesta”, Vuokko Heikinheimo jatkaa.

Erno Mäkinen uskoo lisäksi kilpailuviettiin. Kartoitettavan alueen tilastotiedoista näkee, kuinka monta ruutua tai neliökilometriä kukin on kartoittanut. Missing Mapsin sivustolla on jopa ”leaderboard”, johon saavat nimensä kaikkein ahkerimmat. Helppojen peltoaukeamien kahmiminen ei kuitenkaan auta, vaan vertailuun otetaan myös ruudun sisältö.

Mikäli tila ei rajoita osallistujamäärää, HOT-tapahtumat ovat avoimia kaikille niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Helsingin tilaisuudesta tiedotetaan Facebookin kautta. https://www.facebook.com/groups/hotosmfi/