StartUp: Soil Scout tuo pellon nettiin

Artikkelin pdf-versio

Positio 3/2018 sisällysluettelo

Kirjoittaja: Katri Isotalo

Soil Scout syntyi, kun ulvilalainen maanviljelijä Johannes Tiusanen ratkaisi väitöskirjassaan, miten radiosignaalit saadaan kulkemaan maan alla.

"Havaittiin ongelma, kehitettiin ratkaisu. Paikkakuntakohtaiset sääennusteet olivat maanviljelijöille käänteentekevä mullistus vuosituhannen vaihteessa. Ne auttoivat  äätöstenteossa, mutta samalla heräsi kysymys siitä, miten saataisiin tietoa myös maan alta. Siellähän tapahtuu yli puolet kasvulle olennaisista asioista.

Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen puisen maalaisrakennuksen edessä.
Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen. Kuva: Tuomas Rokka

Ensimmäinen ajatus oli kaivaa kännykkä maahan mittamaan kasvuoloja. Radioaallot eivät kuitenkaan kulje maassa. Maa- ja metsätaloustieteen väitöskirjassani sain ratkaistua radioaalto-ongelman ja aika pian sen jälkeen perustettiin Soil Scout.

Kehittämiemme antureiden avulla voidaan mitata esimerkiksi maaperän kosteutta ja lämpötilaa mistä tahansa kohtaa peltoa ja tutkia kuinka nopeasti vaikkapa sadevesi imeytyy juuri tuohon kohtaan. Tuloksia voidaan verrata pellon eri osiin, ja aikasarjoista saadaan apua päätöksentekoon esimerkiksi kuivuuden vaikutuksesta juuri omalle pellolle. Näin maata ei tarvitse kastella varmuuden vuoksi eivätkä lannoitteet valu sinne, missä niiden ei kuulu olla. Liikakastelu on maailmalla merkittävä ongelma.

Esineiden välisestä internetistä ei vielä muutama vuosi sitten juuri tiedetty. Nyt pellon liittäminen nettiin ei aiheuta erityistä hämmästystä.

Yrityksen perustamisessa suurin harppaus oli siirtyä tutkijasta yrittäjäksi, vaikka olinkin tehnyt pitkään toiminimellä muun muassa maatalouselektroniikan huoltoa. Ajoituksen kannalta yrityksen ja perheen perustaminen samaan aikaan oli ehkä kaikkein vaikeinta.

Tähtihetkiä ovat ne, kun asiakas oivaltaa uuden tavan käyttää meiltä hankkimaansa teknologiaa.

Olemme pitäneet Soil Scoutin henkilömäärältään pienenä. Päätimme, että kasvun alkuvaiheessa olemme se sormenpää, joka tuottaa datan ja linkittää sen olemassa oleviin toimijoihin. Emme toistaiseksi ole rakentaneet omaa myyntiorganisaatiota, vaan käytämme jälleenmyyjiä. Laitteet valmistutamme Suomessa ja myös verkkopalvelut
ostamme ulkoa.

Maatalouden lisäksi ratkaisumme soveltuu erinomaisesti viheralueiden kuten golf- ja urheilukenttien hoitoon, jossa maaperän mittaamiselle on perinteitä. Antureitamme käytetään tällä hetkellä esimerkiksi Wembley-stadionilla, missä mukana on yhdysvaltalainen kumppani sekä kahdella jalkapallon MM-kisastadionilla Venäjällä.

Toivon, että saavuttaisimme jalansijaa myös smart city -markkinoilla. Viheralueisiin käytetään kaupungeissa paljon aikaa ja työtä. Jos kasteluautot tietäisivät etukäteen, mitkä ruukut kaipaavat kastelua, voitaisiin logistiikkaakin kehittää.

Alkamassa on monta mielenkiintoista pilottiprojektia. Meiltä on pyydetty ratkaisua muun muassa maanvyörymien ennustamiseen.

Uskon, että viiden vuoden kuluttua olemme maanalaisen IoT:n radioliikenteen referenssi. Tästä on jo viitteitä, eikä maailmalla ole tällä hetkellä kilpailijaa, jolla olisi maanalaista radiotekniikkaa.

Ihmiset pitää vaan saada uskomaan, että radiosignaalit saadaan kuulumaan myös maan alla. Sen jälkeen kuka tahansa voi ideoida, mitä kaikkea maan alta voidaan mitata.”