Mapple tarjoaa saavutettavuusanalyyseja kaupungeille ja kiinteistökehittäjille

Teksti: Katri Isotalo

Paikkatietoanalyyseilla olisi paljon annettavaa kiinteistöalalle, uskoo Mapple Oy:n perustaja Rami Piiroinen.

Rami Piiroinen.
Mapple Oy:n perustaja Rami Piiroinen.

”Mapple on karttasovellus, jonka avulla pystyy visualisoimaan ja analysoimaan saavutettavuutta matka-ajoilla mitattuna sekä tarkastelemaan saavutettavuutta yhdessä demografisten muuttujien kanssa. Palvelu kertoo esimerkiksi kuinka moni ihminen saavuttaa valitut kohteet tietyssä ajassa joukkoliikenteellä, pyörällä, autolla tai kävellen.

Palvelusta on kaikille avoin versio, jossa on rajoitettu määrä ominaisuuksia. Maksullisessa versiossa on saatavilla esimerkiksi YKR-aineistot yhdistettynä saavutettavuuteen sekä mahdollisuus yhdistää matkapuhelinaineistoja, jotka kuvaavat ihmisten todellista liikkuvuutta kaupungeissa, saavutettavuusmalleihin. Maksulliset palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti kaupungeille sekä kiinteistösektorille eli rakennusliikkeille ja kiinteistökehittäjille. Kiinteistöpuolella edistyneiden paikkatietoanalyysien hyödyntäminen on ollut tähän asti varsin vähäistä, mutta kiinnostus on nyt sielläkin heräämässä.

Mapple yhdistää siis kehittämämme saavutettavuusmallit muihin avoimiin ja maksullisiin paikkatietoaineistoihin sekä käyttäjän omiin aineistoihin. Hoidamme aineistojen vaativan aggregoinnin ja yhdistelemisen, ja loppukäyttäjä voi keskittyä analyysien tekemiseen. Osaamisemme taustalla on vuosien työ Helsingin yliopiston maantieteen laitoksen Digital Geography Labissa.

Idea yrityksen perustamiseen syntyi kevättalvella 2017, kun Henrikki Tenkanen oli työstänyt saavutettavuusmalleja väitöskirjaansa. Minä tein samaan aikaan väitöskirjaa kaukokartoituksesta ja Joona Repo gradua Henrikin ohjauksessa.

Olimme jo Joonan kanssa harrastaneet selainpohjaisten karttapalveluiden kehittämistä. Meillä oli siis vahvaa osaamista paikkatietoanalytiikasta ja saavutettavuusmallinnuksesta mutta ei juurikaan yrittäjyydestä. Olin sentään työskennellyt ainoana työntekijänä pienessä kaukokartoitusalan yrityksessä, jossa olin päässyt seuraamaan läheltä monenlaisia yrittämisen osa-alueita ja yrittäminen kyllä kiinnosti.

Myynnin, markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisen osaamista saimme löydettyämme Karolina Mosiadzin Icebreaker prefounder -projektin kautta. Karoliina on ollut aiemmin mukana start up -yrityksissä Berliinissä ja Kööpenhaminassa ja toiminut yrittäjänä itsekin.

Kun Mapple kesällä 2018 perustettiin, meitä oli siis neljä perustajajäsentä: Joona, Henrik, Karolina ja minä. Lisäksi meillä on neuvonantajina professoritason paikkatietoasiantuntija sekä karttapalveluiden ammattilainen.

On hienoa nähdä oman käden jälki ja se, kuinka Mapple on kasvanut pelkästä ideasta yritykseksi, jolla on liikevaihtoa. Olemme parhaillaan palkkaamassa ensimmäistä ulkopuolista työntekijää. 

Hyviä puolia yrittämisessä on, että voi itse valita ongelmat, joiden kanssa haluaa työskennellä. Toisaalta paperityöt sekä verkostoituminen vie paljon enemmän aikaa kuin osaisi arvatakaan.

Tavoitteemme on, että vuoden kuluttua Mapplella on asiakkaina vähintään neljä kaupunkia Pohjoismaissa, vähintään yksi rakennusyhtiö ja muutama kiinteistösijoittaja. Pohjoismaat on ainakin tässä vaiheessa ykkösmarkkinamme, sillä aineistoa on Pohjoismaissa hyvin saatavissa ja se on suhteellisen yhdenmukaisessa muodossa. Tekniikan ja datapolitiikan lisäksi alueetkin ovat tutumpia kuin jos kurkottelisimme vaikkapa Aasiaan.

Datapolitiikassa olisi tosin Suomessakin parantamisen varaa, sillä esimerkiksi tarkan YKR-aineiston hankintahinta pienelle yritykselle tuntuu kohtuuttomalle.

Viiden vuoden kuluttua tavoitteenamme on toimia vähintään Euroopan laajuisesti sekä työllistää kymmeniä ihmisiä.”

 

Artikkelin pdf-versio >>

Positio 1/2019 sisällysluettelo >>