Hyppää pääsisältöön

Mobiilireitit opastavat lähiluontoon Helsingissä ja Tallinnassa

Mistä päin Helsinkiä löytyisi kaupunkipyörällä saavutettavia, rauhallisia luontokohteita? Miten löydän parhaat reitit sokkeloisesta Keskuspuistosta? Millaisia lähiluontokohteita Tallinnasta löytyy? Citynature-verkkopalvelu opastaa lähiluontoon Suomenlahden molemmin puolin.

Teksti: Annika Harlio

Retkeilyvaatteisiin pukeutunut nainen istuu syksyisellä merenrantakalliolla ja katsoo kiikareilla.
Kallahdenniemi Itä-Helsingissä on helposti metrolla ja kaupunkipyörällä saavutettava lähiluontokohde. Kuva: Teemu Saloriutta

Citynature-verkkopalvelu on mobiililaitteilla toimiva luonto-opas Helsingin ja Tallinnan kaupunkiluontokohteisiin. Valmiita reittiehdotuksia on helppo seurata oman matkapuhelimen kartalta. Palvelu auttaa näkemään lähiluonnon uusin silmin tuomalla esiin uusia reittejä tutuilta alueilta. Se osuu ihmisten tarpeeseen liikkua lähiluonnossa, erityisten korona-ajan poikkeusoloissa.

Vartissa luontoon

Citynature-verkkopalvelu esittelee Helsingistä yksitoista ja Tallinnasta kymmenen suosittua lähiluontokohdetta, joihin kaikkiin pääsee joukkoliikennettä käyttäen.

Helsingistä kohteiksi on valittu Harakka, Kallahdenniemi, Keskuspuisto, Lauttasaari, Mustavuori, Pihlajasaari, Seurasaari, Uutela, Vallisaari, Vanhankaupunginlahti ja Vasikkasaari. Tallinnassa kohteita ovat Aegnan saari, Astangu, Kadriorgin puisto, Maarjamäe, Nõmme-Mustamäen luonnonsuojelualue, Pääskülan räme, Paljassaare, Piritan jokilaakso, Rocca al Mare ja Tallinnan vanhankaupungin puistoalueet.

Palvelusta löytyy valmiita reittiehdotuksia, joita voi seurata puhelimen GPS-toiminnon avulla. Reittien varrelta löytyvät tietopisteet kertovat alueen luonnosta, eläin- ja kasvilajeista, nähtävyyksistä, historiasta ja palveluista. Lukemisen sijaan reittipisteiden tiedot voi myös kuunnella, jolloin luonnossa liikkujan ei tarvitse keskittyä puhelimen näyttöön.

– Koronakevät osoitti, kuinka tärkeitä virkistyksen ja hyvinvoinnin keitaita helposti saavutettavat lähiluontokohteet ovat kaupungeissa. Ennakoimme tätä matalan kynnyksen luontokokemuksen tarvetta jo Citynature-verkkopalvelun kohdevalinnassa vuonna 2016, toteaa tiimipäällikkö Kaisa Pajanen Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden ja Tallinnan kaupungin ympäristökeskuksen yhteinen verkkopalvelu julkaistiin keväällä 2018, ja se toteutettiin EU-rahoituksen avulla.

Citynature palvelee myös turisteja ja koululaisia

Kaupunkilaisten lisäksi turistit ja koulut on huomioitu Citynature-palvelun suunnittelussa. Koska verkkosivusto on optimoitu mobiililaitteille, se toimii hyvänä mobiilioppaana Helsingin ja Tallinnan lähiluontoon. Turisteja varten luontokohteiden opastukset on laadittu useilla kielillä. Helsingissä opastus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja viroksi. Tallinnassa kielivaihtoehdot ovat viro, suomi, englanti ja venäjä.

Kouluja varten palvelussa on valmis työkalu ulkona tapahtuvaa oppimista varten. Opettajia voisi kiinnostaa esimerkiksi Helsingin Vanhankaupunginlahdelta löytyvät ilmiöoppimisrastit. Ne on laadittu uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Myös palvelun vieraskielisiä sisältöjä voi hyödyntää opetuksessa.

Avoin rajapinta mahdollistaa mobiilireittien jakamisen

Projektin alussa molemmilla kaupungeilla oli paljon tarpeita ja toiveita, niin teknisiä kuin sisällöllisiäkin. Palvelua kehitettäessä nämä tarpeet ja toiveet piti sovittaa yhteen.

Molempien kaupunkien yhteinen toive oli, että visuaalisesti houkuttelevia kuvia eri luontokohteista ja lajeista voisi selailla myös suurikokoisina tietokoneen näytöltä. Kaupungit halusivat myös jakaa yleistä tietoa kaupunkiluonnosta karttapalvelun lisäksi.

Siksi palvelu päätettiinkin toteuttaa selainpohjaisena mobiilisovelluksen sijaan. Avoimella lähdekoodilla toteutetun selainpohjaisen palvelun ylläpitoon ja jatkokehittämiseen löytyy myös parempi valmius kaupunkien omilta asiantuntijoilta projektin rahoituksen kattaessa ainoastaan kehitystyön osuuden.

Selainpohjainen ratkaisu johti kompromisseihin palvelun karttakäyttöliittymässä. Sen käyttöominaisuudet eivät ole aivan yhtä korkeatasoisia kuin vastaavissa, pelkästään karttapohjaisissa palveluissa. Näitä puutteita paikkaa kuitenkin se, että palveluun tallennetut reitit ovat kenen tahansa ladattavissa Helsinki Region Infoshare -rajapintapalvelun kautta. Reittitiedot löytyvätkin nykyään muun muassa suositusta Retkipaikka.fi karttapalvelusta ja Helsingin kaupungin MyHelsinki.fi-sivustolta.

Uusia luontokohteita tulossa

Molemmista kaupungeista olisi löytynyt enemmänkin kuin kymmenen luontokohdetta valittavaksi verkkopalveluun. Helsinki onkin julkaissut palvelussa uutena kohteena Vasikkasaaren osana merelliseen Helsinkiin liittyvää Urban Eco Islands -projektia.

Loppuvuodesta palveluun lisätään vielä asukkaiden toiveesta uusi kohde Länsi-Helsingistä.

Tutustu palveluun osoitteessa Citynature.eu.

Annika Harlio työskentelee projektipäällikkönä Helsingin kaupungin ympäristöpalveluissa Urban Eco Islands -projektissa. Hän työskenteli myös nyt jo päättyneessä NATTOURS-projektissa, jossa Citynature-verkkopalvelu luotiin. Molemmat projektit saavat rahoitusta EU:n Interreg Central Baltic -aluerahastosta. Sähköposti: etunimi.sukunimi@hel.fi

Palaa lehden sisällysluetteloon