Hyppää pääsisältöön

Paikkatiedosta yhteinen voimavara

Paikkatieto tarjoaa sijaintiin perustuvan tietojen yhteentoimivuuden. Tätä vahvuutta pitää edelleen kirkastaa, kun satsaamme uuden sukupolven rekistereihin.

Teksti: Juha Saarentaus

Kaikki tapahtuu jossain. Digitaalisesti se tarkoittaa sitä, että kaikella on koordinaatit. Sijainti, lokaatio, spatiaalinen ilmentymä tai vaikkapa paikkatieto.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta valitettavasti samaa nimeä ei löydy kovin monen muun tiedekunnan sanastosta. Taitaa olla parempi pysyä nykyisessä, vaikka nykyään voikin keksiä melkein kaikenlaisia uusia nimiä itselleen.

Kaikki siis tapahtuu jossain, ja melkein kaikessa on paikkatietoa. Mutta mitä me sillä sitten tekisimme? Aika pitkään olemme tallentaneet tämän kallisarvoisen tiedon omiin tietojärjestelmiimme. Koordinaatteja on järjestetty pitkittäin ja poikittain, ruutuun ja hilaan ja vaikka verkoiksi. Tämä tallennusponnistus on pääosiltaan valmis ja kattavia tietovarastoja löytyy useimmilta.

Valitettavasti tallennuslaatikoiden lokerikot ovat vähän eri kokoisia ja koordinaattejakin on pistetty talteen välillä nurinpäin ja välillä pitkittäin ja sitten poikittain. Naapurilta lainattuja paikkatietoja ei vieläkään saada helposti sopimaan omaan soppakattilaan. Yhteentoimivuus mättää. Keitosta jää suola puuttumaan.

Koordinaatteja joka lähtöön

Kerran oli niin täydellinen ajatus kuntatunnuksesta johdetusta kiinteistötunnusjärjestelmästä, josta kivasti saadaan jokaiselle rakennukselle tunnus ja siitä eteenpäin huoneistoille tunnus, joka sitten kirjoitettiin huoneistossa asuvan henkilön neuvolakorttiin, jonne oli ilmestynyt se henkilötunnuskin. Periaatteessa jonoa pitkin pääsi kätevästi takaisinpäin, kunnes koko juttu levisi käsiin.

Ensin yhdisteltiin kuntia ja muutettiin kuntatunnuksia. Sitten huomattiin, ettei se rakennustunnus olekaan enää yksiselitteinen, ja keksittiin uusi, pysyvämpi versio. Aika moni ehti sen jo ottaa käyttöönkin ennen kuin huomattiin, etteivät tiedot huoneisto- ja rakennusrekisterissä vastaakaan kysyntään.

Niinpä päätettiin pistää kasaan ihan uusi rekisteri, jonne rakennus tallennetaan saman tien kolmessa ulottuvuudessa. Eivätkä kaikki rakennukset kyllä ihan valmiita olleet. Osasta tallennettiin vain se suunnitelma, jonka pohjalta kiinteistövälittäjäkin oli tehnyt sen kivan kuvan, jolla talo saatiin kaupaksi. Melkein kaikki suunnitellut huonekalut mahtuivat yleensä sisään, vaikka muutama ylimääräinen kulma tulikin yllätyksenä vastaan sisään muutettaessa. Rakennusvaiheessa oli näet jonkin verran järkeistetty suunnitelmaa.

Onneksi nyt on kuitenkin koordinaatteja paljon enemmän kuin vain töllin keskipiste, vaikka edelleen maanmittari tulee kylään ja mittaa nurkat – vielä uudemmankin kerran.

Paikkatieto vastaa kysymyksiin 

On se paikkatieto ihmeellistä. Kun tiedämme kiinteistön ja rakennuksen paikkatiedot, kone osaa vastata meille niin moneen kysymykseen ilman tietoa tunnuksista. Minkä kiinteistön alueella tuo rakennus on? Onko kiinteistön pinta-ala sellainen kuin luulimme? Kuinka pitkä matka lapsella on koulun penkille, teinillä lätkätreeneihin ja isovanhemmilla pelastamaan äidin ja isän perjantai-ilta?

Sitten se vielä auttaa meitä hahmottamaan, mitä ilmastonmuutoskin oikein tarkoittaa ja miten muutos näkyy vaikka koko kaupungin hiilijalanjäljessä.

Paikkatieto tarjoaa sijaintiin perustuvan tietojen yhteentoimivuuden. Tämä on vahvuus, jota on edelleen tarve saada kirkastettua, kun satsaamme nyt uuden sukupolven rekistereihin. Paikkatieto tulee saada ymmärrettäväksi voimavaraksi.

Tätä työtä tekee myös GeoForum, joka rakentaa siltoja paikkatietoalan eri toimijoiden väliin. Pienillä askelilla on edetty, mutta konsepti tuntuu toimivalta. Jatketaan siis tästä.

Näkökulmia paikkatietoon

Tällä palstalla GeoForumin toiminnanjohtaja Juha Saarentaus kertoo näkemyksiään paikkatiedosta alati muuttuvassa maailmassa. GeoForum on vuonna 2020 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä paikkatietoalan yhteistyötä yli hallinto- ja toimialarajojen. Lue lisää Geoforumista osoitteesta www.geoforum.fi.

etunimi.sukunimi@geoforum.fi

Palaa lehden sisällysluetteloon