Pääkirjoitus: TÄ?! Tarkoitatko tekoälyä?

Positio 1/2019 sisällysluettelo

Ensi kertaa suomenkielisen tekoäly-lyhenteen näkeminen nauratti. Jotenkin tuo lyhenne kuvaa edelleen tunteita, vaikutelmia, kokemusta, kun kuulee mihin kaikkeen tekoälyä voi käyttää. TÄ, siis todellako, sitä käytetään mm. paikannimiin, liikenteeseen, ilmakuviin, karttoihin.

Tarkemmin ajatellen ei ole juurikaan aluetta, mihin tekoälyä ei voisi käyttää. Tekoäly edellyttää massiivisia tietomääriä ja pitkiä aikasarjoja. Niiden systemaattinen kerääminen ja järjestäminen edellyttää aikaa ja resursseja.

Tekoäly mahdollistaa niin paljon. Se mahdollistaa uuden teollisen vallankumouksen.

Entä etiikka, entä GDPR, tietosuoja, turvallisuus? Henkilötietojen suoja ja kokonaisturvallisuus ovat haasteellisia etenkin, kun paikkatiedot liitetään mukaan tekoälyyn ja tekoälyjärjestelmiin. Tekoälyä ja -järjestelmiä ohjaavina periaatteina listataankin läpinäkyvyys, vastuullisuus, reiluus, selitettävyys ja jäljitettävyys. Lue tekoälyn etiikasta lisää Raija Koiviston ja Heidi Auvisen artikkelista.

TÄ on täällä ja tarjoaa miljoonia ja taas miljoonia mahdollisuuksia. Biografiasampo.fi yhdistää tekoälyn avulla avoimien aineistojen historiallisia paikkoja ja henkilöitä.

Aineistojen ajaminen ja yhdistäminen vaatii entistä tehokkaampia järjestelmiä ja ne puolestaan rautaa. Kun aineistossa on paikkatietoja ja karttaa, ohjelmistojen on oltava tehokkaita.

Joukko tutkimuslaitoksia ja yliopistoja on toteuttanut geoportti.fi-sivuston helpottamaan paikkatietojen hyödyntämistä eri tutkimusaloilla. Sivusto tarjoaa käyttöön CSC:n laskentaresurssit. CSC:n laskentaympäristö päivitetään Pohjoismaiden tehokkaimmaksi, kertovat Juha Oksanen ja Laura Purhonen.

Tä? Voivat myös monet Position uudet lukijat todeta. Halusimme tarjota laajan katsauksen paikkatietojen monipuoliseen maailmaan lähettämällä tämän ja Maanmittauslaitoksen asiakaslehden samoissa kuorissa. Aikaisempia ja tulevia lehtiä voitte lukea verkossa osoitteessa www.positio-lehti.fi

PIRKKO YLISELÄ Pirkko Yliselä.
päätoimittaja

PS. Positio ilmestyy tänä vuonna kolme kertaa: kerran näin keväällä ja kahdesti syksyllä.