Vähemmän päästöjä, enemmän säästöjä

Teksti: Katri Isotalo

Perämeren rannalla sijaitseva 10 000 asukkaan Ii ottaa ilmastoasiat tosissaan. Lähtökohtana on elinkeinopolitiikka.

Iin tuulivoimalat
KUVA: SUOMEN ILMAKUVA

 

Iin kunnan esimerkillisestä ilmastotyöstä ovat uutisoineet ainakin BBC, Radio Portugal ja Radio France, ja vuonna 2017 Ii palkittiin EU:n RegioStars-kisassa ilmastomyönteisimpänä kuntana koko Euroopassa. 

”Heräsimme energiantuotannon uudistamiseen noin 10 vuotta sitten, kun tuulivoima nousi tapetille. Mietimme, mitä se kunnalle toisi. Meren rannallahan tulee aina”, kertoo Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava.

Nyt Iin kunnan alueella tuottaa sähköä yli 50 tuulivoimalaa, ja saman verran on rakenteilla. Lisäksi on voimassa kahdeksan tuulivoimakaavaa. 

Samaan aikaan kunta on luopunut öljylämmityksestä kaikissa kunnan kiinteistöissä. Esimerkiksi koulut lämmitetään maalämmöllä tai hakkeella. Myös monet paikalliset yritykset ovat vaihtaneet öljylämmityksen maalämpöön ja kotitaloudet siirtyneet kaukolämpöön, kun kaukolämpöverkkoa laajennettiin. Kunnan autot ovat olleet jo useita vuosia sähköautoja, joiden sähkö saadaan vastineeksi Lumituuli Oy:n osakkeista. Muu sähkö tuotetaan pääosin vesivoimalla. 

Tällä hetkellä Ii tuottaa siis huomattavasti enemmän energiaa kuin kuluttaa. ”Vähemmän päästöjä ja enemmän säästöjä”, kunnassa sanaillaan.

Rahat eivät enää poistu öljyauton mukana

Siirtyminen paikallisiin energianlähteisiin on tarkoittanut myös uusia työpaikkoja. Iissä toimii muun muassa Suomen suurin tuulivoiman huoltopalveluita tarjoava yritys. 

”Ennen rahat lähtivät öljyauton mukana, nyt ne jäävät kuntaan”, Alatossava summaa. 

Hän kertoo kunnan saavan tuulivoimaloista noin miljoona euroa kiinteistöveroja vuodessa, ja saman verran saavat maanomistajat maanvuokratuloja. Kun rakenteilla olevat tuulivoimalat valmistuvat, se tarkoittaa noin 1,5 prosenttiyksikköä pienempää kunnallisveroprosenttia kuin ennen tuulivoimaloita.

Vertaistukea Hinkusta

Hinku-hankkeeseen Ii liittyi vuonna 2012. ”Parasta Hinkussa on ollut yhteinen pöytä saman asian äärellä istuvien kuntien kanssa. Meillä pienillä kunnillahan on vähän eri lähtökohdat kuin isoilla kaupungeilla vaikkapa liikenneratkaisuissa”, kertoo energia-asiantuntija Kari Manninen kunnan kiinteistöyhtiö Iilaakso Oy:stä. 

”Lisäksi Hinku tekee meille ympäristölaskentaa. Sen mukaan olemme onnistuneet pienentämään hiilijalanjälkeämme 52 prosenttia vuodesta 2007 vuoteen 2017”, Alatossava jatkaa. 

Ii on osallistunut myös muun muassa EU:n kouluille suunnattuun hankkeeseen, jossa koululaiset pääsivät mittamaan koulun energian- ja vedenkulutusta ja pohtimaan säästökeinoja ympäristönäkökulmasta. Kertyneestä säästösummasta koulu sai puolet omaan käyttöönsä. Suurta suosiota herättänyttä toimintatapaa on jatkettu ja laajennettu päiväkoteihin ja lukioihin.

Aurinkoenergiaa yhteishankinnoilla

Kuntalaisia on kohdattu yleisötilaisuuksissa, ja päättäjille on tuotettu tietoa eri energiaratkaisuiden vaikutuksista. 

Asukkaille kunta on kilpailuttanut aurinkovoimaan liittyviä hankintoja. Kaikissa kunnan kiinteistöissä onkin jo aurinkopaneelit. ”Kilpailukykyiset hinnat ja takuuajat ovat saaneet myös monet yksityiset tarttumaan toimeen”, kiittelee Manninen iiläisiä. Onnistuneen energialoikan jälkeen Iissä keskitytään seuraavaksi jätteiden minimoimiseen ja kiertotalouteen.