Tietoa Maasta 2/2020
Tällä kertaa meillä on katse tulevaisuuden kiinteistökaupoissa ja lohkomisissa. Lohkominen on kiinteistötoimitus, jossa myyty määräala erotetaan omaksi kiinteistökseen. Lohkomisen termejä ovat määräala, emäkiinteistö, lohkokiinteistö, kantakiinteistö ja saajakiinteistö.
Kuvitellaan tilanne, jossa omistat sievän kesämökin kauniin järven rannalta jossain päin keskistä Suomea. Kiitos jätevesiasetuksen, pääset rakentamaan uuden pienpuhdistamon, mutta se ei oikein mahdu pienelle alueelle. Mikä avuksi?
Rajanaapurisi suostuu myymään metsätilastaan pienen lisäalueen kesämökkikiinteistöösi. Paalutatte rajat maastoon sekä teette kauppakirjan verkossa kiinteistönvaihdannan palvelussa, KVP:ssä. Olet ostanut määräalan naapurin tilasta. Määräala on rajoiltaan määrätty alue kiinteistöstä, joka on luovutettu esimerkiksi kiinteistön kaupalla jollekin toiselle.
Kiinteistön kauppa ei vielä riitä. Omistat määräalan, johon kuuliaisesti haet lainhuudon samaisessa kiinteistönvaihdannan verkkopalvelussa. Tämän lisäksi määräala pitää lohkomalla erottaa omaksi kiinteistökseen emäkiinteistöstä. Emäkiinteistö on naapurin metsätila, josta ostamasi määräalasi on myyty.
Kiinteistörekisterissä emäkiinteistö sisältää paitsi myyjälle jäävät alueet myös myydyn määräalan siihen saakka, kunnes määräala on lohkomisessa siitä erotettu omaksi kiinteistökseen eli lohkokiinteistöksi. Lohkokiinteistö on lohkomisessa määräalan alueesta muodostettu oma kiinteistö, eräänlainen lohkomisen lopputulos.
Lohkomisen jälkeen myyjälle jäävää osaa emäkiinteistöstä sanotaan kantakiinteistöksi. Kantakiinteistö on kiinteistö, josta lohkokiinteistö on erotettu. Kiinteistörekisteristä pystyy seuraamaan kantatilojen ketjuja aina isojakoon eli 1700–1800-luvuille asti.
Palataan takaisin kesämökillesi Keski-Suomeen. Koska ostamasi määräala on tarkoitettu kesämökkikiinteistösi lisäalueeksi, pyydät lohkomisessa, että määräalasta ei muodosteta uutta kiinteistöä vaan määräala liitetään kesämökkikiinteistöösi. Mökkikiinteistöäsi sanotaan tässä yhteydessä saajakiinteistöksi. Saajakiinteistö on kiinteistö, johon määräala lohkomisessa liitetään.
Janne-Ville Kinnunen, Rekisteri-insinööri (DI)
Terminurkassa esitellään maanmittausalan ammattisanastoa.