Hyppää pääsisältöön

Huoneistotietojärjestelmän rajapinnat avattu ammattilaisille

Tietoa Maasta 4/2020

Teksti: Suvi Takala

Maanmittauslaitos avasi lokakuun alussa ensimmäiset huoneistotietojärjestelmän tekniset tietopalvelun rajapinnat ammattitoimijoiden käyttöön. Esimerkiksi pankki tai kiinteistönvälittäjä voi hakea ajantasaiset tiedot omistajista, panttauksista ja rajoituksista suoraan palveluntarjoajan sähköisestä palvelusta.

Sähköisen palvelun kautta ammattikäyttäjä voi reaaliaikaisesti tarkistaa myös taloyhtiön ja osakehuoneiston tilanteen. Vanhat taloyhtiöt ja osakehuoneistot ovat eri tilanteissa riippuen siitä, onko taloyhtiö siirtänyt osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään ja onko osakehuoneistolla jo sähköinen omistajamerkintä.

Huoneistotietojärjestelmän tietojen saaminen edellyttää Maanmittauslaitoksen myöntämän käyttöluvan. Tietopalvelurajapinnoista kiinnostuneen kannattaa olla suoraan yhteydessä omaan palveluntarjoajaansa.

Taloyhtiön osakeluettelo ajan tasalle

Ensimmäisenä jokaisen vanhan – ennen vuotta 2019 perustetun – taloyhtiön tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään. Osakeluettelo tulee siirtää vuoden 2022 loppuun mennessä, joskin määräaikaa ollaan pidentämässä vuodella. Siirron voi tehdä Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelulla, joka on tarkoitettu ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää.

– Haluamme kannustaa kaikkia taloyhtiöitä valmistautumaan osakeluettelon siirtoon. Yhtiön kaupparekisteritiedot ja osakeluettelo kannattaa päivittää ajan tasalle jo ennen siirtoa, johtava asiantuntija Markus Tast neuvoo.

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän tietosisältö kasvaa tasaisesti. Tähän mennessä huoneistotietojärjestelmään on siirtynyt noin 3 800 taloyhtiötä, joista 1 100 on osakeluettelonsa siirtäneitä vanhoja taloyhtiöitä.

Kaikkien 90 000 vanhan taloyhtiön ja 1,5 miljoonan osakehuoneiston tietojen kerääminen huoneistotietojärjestelmään on valtava urakka, johon osallistuvat useat eri toimijat. 

Seuraavaksi avautuu rajapinta isännöitsijöille

Isännöintijärjestelmän tietoja voidaan hyödyntää osakeluettelon siirrossa. Tekniset rajapinnat osakeluettelon siirtoon otetaan käyttöön vuodesta 2021 alkaen. Niiden käyttöönoton jälkeen huoneistotietojärjestelmään alkaa siirtyä suurempi määrä taloyhtiöitä.

– Olemme isännöintijärjestelmätoimittajien ja isännöintiyritysten kanssa käyneet läpi palveluita, joilla helpotetaan tiedonsiirtoa huoneistotietojärjestelmän ja isännöintijärjestelmien välillä, Tast kertoo.

Osakeluettelon siirron jälkeen jokaisen omistajan tulee vielä hakea osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Samassa yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan.
 

Takaisin sisällysluetteloon.