Hyppää pääsisältöön

Kaiken kansan rajapintapalveluja

Tietoa Maasta 2/2020

Maanmittauslaitoksen rajapintapalveluista on moneksi. Niistä hyötyvät niin arkeologit kuin vaikkapa asuntokaupan osapuolet – ja marjastajat.

 

Muinainen riipus on löytynyt Porin Vattenkikosken läheltä, sen ajoitus on 1000–1300-luvuilta. Hopeakolikko puolestaan on 1550-luvulta. Ammattilaisten lisäksi vauhtiin ovat päässeet myös harrastaja-arkeologit.

Museoviraston ilmoituspalvelu Ilppariin (www.kyppi.fi) tulee vuodessa tuhansia ilmoituksia harrastajien muinaisesinelöydöistä, joista osa on hyvinkin arvokkaita.

Museovirastolla on ollut sähköisiä karttapalveluja verkossa vuodesta 2008 asti. Tarkoitus on niiden avulla kertoa suojeltavista ja rauhoitetuista kohteista.

– Suojelu toteutuu parhaiten, kun ihmiset tietävät mitä milläkin alueella sijaitsee. Haluamme jakaa tietoa mahdollisimman avoimesti, Museoviraston tiedonhallintayksikön paikkatietoasiantuntija Minna Ryyppö sanoo.

Museovirasto käyttää runsaasti Maanmittauslaitoksen rajapintoja eri tarkoituksiin. Ulkopuolisille näitä rajapintoja hyödyntävät karttapalvelut näkyvät muun muassa sivustoina kartta.museoverkko.fi sekä Kulttuuriympäristön palveluikkuna eli kyppi.fi.

Karttapalvelun taustakartta, maastokartta ja ortokuvat tulevat Maanmittauslaitoksen rajapinnan kautta.

– Meille on tärkeää, että näemme kulttuuriympäristökohteiden merkitsemistä varten myös kiinteistöjen rajat.

Maanmittauslaitos tarjoaa rajapinnan myös Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämien rakennustietojen rakennustiedon hyödyntämiseen.

– Tarvitsemme rakennusrekisteritietoa yksittäisten rakennusten lisäksi esimerkiksi jonkin alueen rakennuskannan iästä.
 

  • Kulttuuriympäristön palveluikkuna
    Palvelu sisältää Museoviraston arkiston, rekistereiden ja kokoelmien tietoa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Maksuttoman palvelun kautta voi ladata paikkatietoaineistoja ja tutkimusraportteja.

 

Taksikuskien ja marjastajien suosikki

AccelBit hyödyntää Karttaselain-palvelussaan Maanmittauslaitoksen maastokarttoja, ilmakuvia, taustakarttoja ja kiinteistöaineistoja sekä geokoodausrajapintaa. Geokoodauksella paikannimelle pyritään selvittämään sijainti vertailuaineiston perusteella.

Kehityspäällikkö Hannu Karvonen kertoo, että rajapintojen käytöstä on niin yhtiölle kuin sen asiakkaille suuri hyöty.

– On tärkeää, että palvelujemme käyttäjät voivat luottaa tietoon ja sen ajantasaisuuteen. Maanmittauslaitoksen tiedot tulevat rajapinnan kautta ja välittyvät suoraan loppukäyttäjillemme. Tällä voimme taata, että kartat ovat mahdollisimman tarkat ja ajantasaiset.

Karvosesta ja hänen kollegoistaan on ollut hienoa huomata, että myös monet taksikuljettajat ja kuriirit käyttävät Karttaselainta.

– Yleensä heillä on omat navigointisovelluksensa, mutta ehkä takseissakin on huomattu Karttaselaimen luotettavuus, ajantasaisuus ja tarkkuus.

Myös luonnossa liikkujat käyttävät paljon Karttaselainta. Esimerkiksi marjastajat ja sienestäjät ovat hyvillään, kun voivat täpätä karttaan itselleen muistiin satoisimmat paikat.

  • Karttaselain
    AccelBitin kehittämä karttasovellus, jonka voi ladata sovelluskaupasta ilmaiseksi. Saatavilla myös maksullinen versio. Maksullisessa versiossa voi mm. piirtää ja mitata eri pisteiden etäisyyksiä tai synkronoida käytetyt reitit web- ja mobiiliversioiden välillä.

 

Karttakuvapalvelu on suosituin rajapintapalvelu

Maanmittauslaitoksen ekosysteemijohtaja Juha Tuomaala kertoo, että rajapintapalvelujen käyttö on kasvanut hurjaa vauhtia. Ylivoimaisesti kaikkein suosituin on Karttakuvapalvelu (WMTS), jonka kautta välitettiin viime vuonna yli 10 miljardia karttarasteripalaa.

Hyvänä kakkosena tulee Kiinteistötietojen kyselypalvelu (WFS), jossa oli viime vuonna 48 miljoonaa tietohakua.

Maanmittauslaitoksen tuoreimpiin rajapintapalveluihin kuuluvat palvelut, joiden avulla rajapintapalveluiden käyttöönotto ja web-pohjaisten paikkatietosovellusten toteutus helpottuvat huomattavasti aiemmasta. Näitä ovat Open Geospatial Consortiumin uuden OGC API Features-standardin mukaiset Web Feature Service (WFS) -tyyppiset rajapintapalvelut.

Eri toimijat tuottavat palveluketjuja

Tuomaala huomauttaa, että kaksisuuntaisten rajapintapalveluiden ansiosta eri alojen toimijoiden on yhä helpompi kehittää liiketoimintaansa tai vaikka luoda yhdessä aivan uutta bisnestä.

Tuomaala puhuu ekosysteemeistä, joissa voi toimia niin yksityissektori kuin julkishallinto. Hän mieltää rajapinnat ekosysteemien liimaksi, joka yhdistää eri toimijat palveluketjujen tuottajiksi.

– Asiakkaan ei tarvitse silloin edes tietää, ketä tuossa ketjussa on ollut mukana ja kuka minkin osan tuottanut, Tuomaala sanoo.

Maanmittauslaitos tarjoaa keskeisistä ylläpitämistään tietovarannoista 23 rajapintapalvelua ja niissä yli 200 tuotetta.

 

Helpotusta kiinteistökauppaan

Laura Leskinen, Alma Talent Tietopalveluiden tuotepäällikkö, kertoo yhtiön käyttävän useita Maanmittauslaitoksen rajapintoja. Niitä hyödynnetään muun muassa Alma Talent Tietopalvelut -verkkopalvelun Kiinteistöt-osiossa  sekä Kiinteistö- ja huoneistotiedon rajapintapalvelussa.

Maanmittauslaitoksen rajapintoja ja aineistoja hyödyntävät myös monipuolinen Karttapalvelu, Kauppahintahaku ja Kiinteistökaupan luonnostelupalvelu.

–  Kiinteistökaupan luonnostelupalvelusta hyötyvät erityisesti pankki- ja kiinteistövälitysasiakkaamme, sillä siellä voi luonnostella sähköisesti monia kiinteistökauppaan tarvittavia asiakirjoja.

  • Alma Talent Tietopalvelut
    M
    onipuoliset tiedot kiinteistöistä rakennuksista, huoneistoista ja taloyhtiöistä eri tiedontuottajilta sekä karttapalvelu ja kauppahintahaku samassa palvelussa.

 

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvitus: Hanna Malinen

Takaisin sisällysluetteloon.