Kiinteistökaupoille Maanmittauslaitoksen kautta

Takaisin sisällysluetteloon

Teksti: Kirsi Mäkinen

Kuvassa kesämökki vehreässä maisemassa
Kuva:
Antero Aaltonen

Mitä tehdä, kun netin myynti-ilmoituksessa on vihdoin löytynyt se unelmien kesäpaikka? Maanmittauslaitoksen verkkosivuille on koottu kiinteistön ostajan avuksi muistilista. Se vinkkaa, mitä on syytä ottaa huomioon kauppaa valmisteltaessa.

Tiedä mitä ostat

Kaupan kohteeseen kannattaa tutustua sekä paikan päällä että paperien avulla. Selvitä myyjältä, missä kulkevat myytävän alueen rajat sekä mahdollisen rakennuksen kunto. Rakennusluvista ja kaavoituksesta saa lisätietoa kunnan rakennusvalvonnasta. Jos tontti on kaavoitettu, tarkista rakennusoikeus ja siihen liittyvät asiat kyseisen kunnan tai kaupungin viranomaisilta.

Myös Maanmittauslaitoksen rekistereistä saa paljon kaupan teossa hyödyllistä tietoa. Muista tarkistaa ainakin myytävänä olevan kiinteistön lainhuuto- ja rasitustodistukset. Lainhuutotodistuksesta näet kiinteistön omistajatiedot. Jos myyjä ei ole hakenut lainhuutoa – näin voi olla esimerkiksi kuolinpesän ollessa myyjänä – pyydä myyjää esittämään sopimukset tai muut dokumentit, joilla hän on saanut kiinteistön omistukseensa.

– Jos kuolinpesälle on haettu selvennyslainhuuto, lainhuutotodistuksesta näkee pesän osakkaat. Osakkaiden ei kuitenkaan ole pakko hakea lainhuutoa perimälleen kiinteistölle. Mikäli lainhuutoa ei ole haettu, rekistereissämme ei ole tietoa siitä, keitä ovat pesän osakkaat. Silloin kaupanteossa tarvitaan muun muassa vainajan perukirjaa, huomauttaa kirjaamispäällikkö Sanna Ranta Maanmittauslaitoksesta.

Rasitustodistus sisältää tiedot kaikista kiinnityksistä sekä kirjatuista vuokra- ja muista oikeuksista. Rasitustodistuksesta näkyy myös kiinteistön perustiedot, kuten kiinteistötunnus, rekisteröintipäivämäärä ja pinta-ala.

– Jos kiinteistöllä on kiinnityksiä, rasitustodistuksesta näkee, ovatko panttikirjat kirjallisia vai sähköisiä. Kiinnitykset siirretään kaupanteon yhteydessä joko ostajalle tai ostajan pankille, eikä niitä kaupassa kannata kuolettaa. Jos panttikirjat ovat kirjallisia, ne muutetaan siirrossa sähköisiksi maksutta. Kiinnityksiä voi käyttää velan vakuutena, Sanna Ranta selittää.

Mistä vie tie mökille?

Johtaako mökille tie, ja onko siihen virallinen kulkuoikeus? Onko jollakin naapurilla mahdollisesti oikeus kulkea alueella, jonka ostoa suunnittelet? Kiinteistön kulkuoikeudet on myös hyvä varmistaa etukäteen, ettei tule vastaan yllätyksiä.

Tilaamalla kiinteistörekisteriotteen ja -kartan saat selville kiinteistön perustiedot. Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta saat tarvittaessa apua rasitteisiin ja kulkuoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Voit tilata kiinteistöihin liittyviä tietoja Maanmittauslaitokselta tai pyytää todistuksia myyjältä. Muista tarkistaa todistuksen päiväys. Todistuksen on syytä olla mahdollisimman tuore, sillä tiedot ovat voineet muuttua todistuksen tulostamisen jälkeen.

Hintatietoinen ei maksa liikaa

Mitä maa maksaa? Sen kertoo Kiinteistöjen kauppahintarekisteri, joka sisältää tietoa toteutuneista kauppahinnoista. Ne auttavat hintavertailussa ja alueen hintatason selvittämisessä.

Hintatiedoista voi olla hyötyä sekä kiinteistön ostajalle että myyjälle. Ostaja voi arvioida hintapyynnön kohtuullisuutta vertaamalla myyntihintaa jo toteutuneisiin kauppoihin. Myyjälle kauppahintatiedot antavat osviittaa siitä, millä hinnalla kiinteistöä kannattaa lähteä kauppaamaan.

Palvelussa Tilastotietoa kiinteistökaupoista voi tutkia maksutta hintatilastoja kunnan, maakunnan tai koko Suomen alueelta. Tilastoja on muun muassa omakotitalo-, kesämökki- ja tonttikaupoista sekä maa- ja metsätalousmaiden kaupoista. Yksittäisistä kiinteistökaupoista saa tietoa asiakaspalvelustamme. Tiedot ovat maksullisia. Ammattilaiset voivat selata kauppahintatietoja Kiinteistötietopalvelussa.

Kun on kaupoille asti päästy, hoituu sekin kauppakirjaa myöten verkossa Kiinteistövaihdannan palvelussa. Kaupanvahvistajaakaan ei tällöin tarvita.

Kiinteistön ostajan muistilistan löydät täältä.