Hyppää pääsisältöön

Maastotietokantaa uudistetaan

Tietoa Maasta 2/2020

Maanmittauslaitoksen maastotietokanta on ainoa koko Suomen kattava maasto- ja rakennustiedot sisältävä tietokanta. Maastotietokannan aineistoja käytetään luonnollisesti esimerkiksi maastokarttojen tekemiseen, mutta käyttökohteita on paljon muitakin.

– Tämä on avoin aineisto, jonka pohjalta yritykset ja yksittäiset ihmiset voivat helposti tehdä omia sovelluksiaan ja palveluitaan, johtaja Juha Vilhomaa kertoo.

– Aineiston avoimuudella pyrimme siihen, että tietoa tarvitsevat käyttävät laadultaan tunnettua yhtenäistä aineistoa, eivätkä käytä erillisiä ja laadultaan vaihtelevia tietoja, jatkaa Vilhomaa.

Kunnalliset ja valtakunnalliset aineistot harmonisoidaan

Maanmittauslaitoksessa on aloitettu mittava maastotietokannan uudistus. Uudistuksessa rakennetaan uutta Kansallista maastotietokantaa, jonka tavoitteena on muun muassa kunnallisten ja valtakunnallisten aineistojen harmonisointi sekä päällekkäisen työn vähentäminen tiedon keräämisessä ja ylläpidossa.

Uudistuksessa tiedot myös määritellään entistä täsmällisemmin. Määrittelyissä huomioidaan nykyistä paremmin se, että aineistoja tarvitaan muuhunkin kuin karttojen tekemiseen, kuten erilaisiin analyyseihin. Uudet määrittelyt ovat jo valmiina esimerkiksi rakennuksista, mutta määrittely jatkuu tulevina vuosina.

 

Teksti: Maria Vilppola

Takaisin sisällysluetteloon.