Hyppää pääsisältöön

Osakeluettelon siirtopalvelu avattiin taloyhtiöille

Tietoa Maasta 2/2020

Uusi sähköisen osakeluettelon siirtopalvelu avattiin huhtikuussa. Siirtopalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää.

Siirtopalvelussa taloyhtiö voi siirtää osakeluettelon tiedot huoneistotietojärjestelmään. Taloyhtiö ilmoittaa palvelussa yhtiön perustiedot, alueiden ja rakennusten tiedot sekä osakehuoneistojen ja omistajien tiedot.

Huhtikuun loppuun mennessä siirtopalvelun kautta osakeluettelonsa oli siirtänyt yhteensä 40 taloyhtiötä. Kokemukset siirtopalvelusta ovat olleet pääasiassa myönteisiä. 

Isännöintijärjestelmien rajapinnat käyttöön myöhemmin

Taloyhtiöillä on aikaa osakeluettelon siirtoon vuoden 2022 loppuun asti. Päätöksen osakeluettelon siirrosta tekee taloyhtiön hallitus. Osakeluettelon siirto on taloyhtiölle maksutonta, kun se tehdään määräajassa.

Taloyhtiö ilmoittaa osakeluettelon siirrosta osakkaille. Siirron jälkeen osakeluettelon ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.

Isännöintijärjestelmää käyttävien taloyhtiöiden kannattaa tehdä osakeluettelon siirto vasta sen jälkeen, kun osakeluettelon tiedot voidaan siirtää isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään ja tietopalvelu huoneistotietojärjestelmästä isännöintijärjestelmään voidaan ottaa käyttöön. 

Maanmittauslaitos julkaisee rajapinnat isännöintijärjestelmiä varten tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2020 lopussa. Rajapintojen käyttöönotto edellyttää toimia myös isännöintijärjestelmätoimittajilta.

Mikä on huoneistotietojärjestelmä?

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen järjestelmä, jonne kootaan tiedot taloyhtiöistä, osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista.

Ensimmäisenä huoneistotietojärjestelmän piiriin tulivat uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt. Ne perustetaan sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen palvelussa, josta tiedot siirtyvät suoraan huoneistotietojärjestelmään. Paperisia osakekirjoja ei enää näiden yhtiöiden osakehuoneistoille paineta, vaan omistaja- ja panttausmerkinnät näkyvät huoneistotietojärjestelmässä.

Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään alkoi toukokuussa 2019. Tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa taloyhtiö siirtää yhtiön osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään. Vasta osakeluettelon siirron jälkeen yksittäinen osakas voi hakea omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjan mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Takaisin sisällysluetteloon.