Hyppää pääsisältöön

Rajalla, paikalla ja etänä

 

 

 

 

Tietoa Maasta 2/2020

Tämä numero on toimitettu ja taitettu koronapoikkeusajan suositusten mukaisesti etätyöpisteillä. Lehden suunnittelu, haastattelut, toimitus, kuvitukset ja taitto on tehty etäyhteyksillä. Tämä on tuonut meille lehdentekijöille uusia haasteita, mutta luovasti toimien lehti on syntynyt.

Käsissäsi olevan lehden aiheet sopivat hyvin etäilyyn. Kerromme rajapinnoista, Nimisammosta, Paikkatietoikkunasta ja Suomigrammista. Päivitämme kuulumiset huoneistotieto- ja maastotietojärjestelmästä.

Tuore ekosysteemijohtaja Juha Tuomaala kiteyttää mainiosti rajapinnat. Ne ovat liima eri ekosysteemien välillä. Ulkopuolisen toimijan ei tarvitse sukeltaa sisään toisen järjestelmään, vaan tiedon saa noudettua itselleen rajapinnoilta.

Paikkatietoikkuna toimii samalla tavalla. Kartalla voit suodattaa ja yhdistää eri viranomaisten tuottamaa tietoa. Voit häivyttää toisen aineiston ja korostaa toista aineistoa. Näppärää, eikö vain?

Tämänkertainen kolumnistimme Risto Ilves kertoo uudistuvasta maastotietojärjestelmästä, jota toteutetaan yhteistyössä kuten Paikkatietoalusta-verkkopalvelua.

Kesäisten sadepäivien ratoksi tarjoilemme Nimisammon ja Suomigrammin. Molemmissa hyödynnetään maastotietokantaa. Suomigrammi tarjoaa nippelitietoa kunta- ja maakuntatasolla kaikista maastotietokannan aineistoista. Mistä maakunnasta löytyy eniten järviä? Nimisammosta voi kysellä paikannimiä omilla hakusanoilla. Löysin omalla nimelläni Pirkko-nimisiä saaria ja Yliselä-nimisiä taloja.

Kerromme hyviä uutisia huoneistotietojärjestelmästä, jossa on avattu osakeluettelon siirtopalvelu taloyhtiöiden käyttöön. Hyviä uutisia löytyy myös vastuullisuusraportistamme. Toimintaamme arvioidaan taloudellisen ja sosiaalisen vastuun sekä ympäristö-, yhteiskunta- ja tuotevastuun näkökulmasta.

Saimme organisaatioon uusia johtajia kesäkuun alussa. Heidän joukossaan viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Ilvonen ja asiakkuusjohtaja Susanne Hellman. Itse siirryn taustajoukkoihin seuraamaan, miten tämän 28-vuotiaan lehden ura jatkuu. Oma urani jatkuu Struven ketjun maailmanperintökoordinaattorina.

Kesäisin terveisin,
Pirkko Yliselä

Takaisin sisällysluetteloon.