Hyppää pääsisältöön

Terminurkka: Kiinnitys, panttaus ja rasitus

Tietoa Maasta 3/2020

Teksti: Tiina Lokka-Lepistö

Onko haaveissa mökki tai uusi koti? Olipa kohteena asunto, auto tai vaikkapa vene, hankintaan tarvitaan usein lainarahaa. Pankissa käydyn keskustelun jälkeen saat yleensä ohjeet hakea kiinnitystä. Mikä kiinnitys on ja miten se haetaan? Kiinnitys on lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtävä merkintä, jonka kohde voi olla kiinteistö tai vuokraoikeus, tai näiden määräosa.

Aiemmin kiinnityksestä annettiin todistukseksi kirjallinen panttikirja. Nykyinen panttikirja on sähköinen ja ilmenee kiinteistön tai vuokraoikeuden rasitustodistuksesta. Panttikirjan voi antaa lainan vakuudeksi ja saajaksi rekisteriin sähköiselle panttikirjalle voidaan merkitä esimerkiksi omistaja tai lainan antanut pankki. Panttioikeus syntyy, kun sähköinen panttikirja luovutetaan velkojalle, eli kun hakemus on tullut vireille. 

Miten kiinnitystä haetaan? Kiinteistövaihdannan palvelun kautta saat haettua kiinnityksen. Automaattipäätöksellä kiinnitys voidaan parhaassa tapauksessa vahvistaa muutamassa sekunnissa hakemuksen allekirjoittamisen jälkeen. Pankki voi laatia hakemuksesi valmiiksi eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin allekirjoittaa hakemus pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Pantinsaaja saa tiedon kiinnityksen vahvistamisesta ja laina onkin pian nostettavissa.

Kiinnityksen hakeminen on helppoa ja nopeaa. Edellytyksenä on, että omistat ja olet kirjauttanut omistuksesi kiinnittämisen kohteeseen joko yksin tai esimerkiksi yhdessä kumppanin  kanssa. Molemmat omistajat voivat kiinnittää oman omistusosuutensa tai yhdessä koko kiinteistön. 

Nykyään voit rekisteröidä myös asunto-osakkeen panttauksen osakehuoneistorekisteriin. Kun asunto-osake toimii lainan vakuutena, on pankki panttauksen hakijana ja osakkeenomistaja antaa tähän suostumuksensa. Rekistereistämme ilmenee niin kohteisiin vahvistetut kiinnitykset kuin panttauksetkin: kiinnitys löytyy lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä, panttaus puolestaan osakehuoneistorekisteristä.


Terminurkassa esitellään maanmittausalan ammattisanastoa. 

Takaisin sisällysluetteloon.