Hyppää pääsisältöön

Tiluksista rekistereihin – maanmittarin arjesta kauppahintoihin

Tietoa Maasta 1/2020

Tervetuloa lukemaan uudistunutta asiakaslehteämme: ulkoasu on muuttunut ja sivuille on tuotu erityyppisiä juttuja kuin ennen. Silti jutut ovat aivan yhtä laadukkaita ja kiinnostavia kuin aina ennenkin. Toivottavasti viihdytte ja saatte uutta ajateltavaa lehtemme sisällöstä.

Uudella kolumnipalstalla tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen ottaa kantaa lehden pääaiheeseen, pelto- ja metsäpalstojen tilusjärjestelyihin. Konttinen pohtii tilusjärjestelyjen merkitystä ja sitä, miten hyvin toimivaa käytäntöä saataisiin vietyä entistä useammalle alueelle. Tutkimustulosten lisäksi järjestelyjen puolesta puhuvat aidot tyytyväiset maanomistajat.

Pirstallaan olevat pellot ja metsät eivät ole omistajiensa syytä, vaan yhteiskunnan, toteaa tilusjärjestelyistä vastaava johtaja Timo Potka. Tilusjärjestelyllä parannetaan aikojen saatossa hajalleen ajautuneita tiluksia. Uudelleenjärjestelyistä hyötyvät todistettavasti niin maanomistajat, yhdyskuntarakenne kuin ilmastokin.

Meillä maanmittausalalla on kummallisia termejä joka lähtöön. Saanto, saantomies ja lainhuuto. Nämä kolme termiä liittyvät kiinteistöjen kauppaan, omistuksen kirjaamiseen ja käynnistävät lohkomisen – siinäkin termi, joka uudelle lohkomisasiakkaalle kerrotaan kerran jos toisenkin.

Oudot ja hauskat termit tulivat tutuiksi viime vuoden joulukalenteristamme Facebookissa ja Twitterissä. Joulukalenterin termikaksikko kirjaamislakimies Tiina Lepistö ja rekisteri-insinööri Janne-Ville Kinnunen ottivat innoissaan uuden haasteen vastaan. He lupautuivat avaamaan alamme terminologiaa meille maallikoille tämän lehden uudella Terminurkka-palstalla.

 

Pirkko Yliselä, viestintäjohtaja 

Takaisin sisällysluetteloon.