Hyppää pääsisältöön

E2-laskentapalvelu

Paikkatietokeskuksen E2-laskentapalvelu liittyy julkisen hallinnon suositukseen JHS 184 Kiintopistemittaus EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmässä. Suosituksessa annetaan ohjeet ja vaatimukset eri mittausmenetelmillä tehtävään kiintopisteiden mittaukseen ja niiden laskentaan. Suosituksessa esitetään myös vaatimukset pysyvien GNSS-tukiaseman ja tukiasemaverkkojen luokittelemiseksi EUREF-FIN:ssä.

Paikkatietokeskus määrittää E2-laskentapalvelussaan E2-luokan aktiivisten tukiasemien viralliset EUREF-FIN-koordinaatit. JHS184 suosittaa, että tukiasema tai tukiasemaverkko pitää sijoittaa E2-luokkaan, jos sen avulla tuotetaan paikannuspalveluita, jotka ovat alueellisesti tai käyttäjämääräisesti laajassa käytössä.

Ajankohtaista

Maanmittauslaitos on alkanut käyttämään E2-koordinaattien määrityksessä uusinta 1.1.2021 julkaistua NKG2020-muunnosta, jolla muunnetaan lasketut ITRF-koordinaatit EUREF-FIN-koordinaateiksi huomioiden mm. maankohoamisen vaikutus. NKG2020-muunnosta on käytetty myös uusien FinnRef-koordinaattien laskennassa ja se on osa Geodesian strategian mukaista EUREF-FIN:n päivitystä. Tämän vuoksi Maanmittauslaitos määritti myös kaikille E2-asemille uudet koordinaatit syksyllä 2021. Kuten aiemminkin, yksittäisten ja uusien asemien E2-koordinaatteja päivitetään tarvittaessa.

Liittyminen

Ohjeet tukiaseman tai tukiasemaverkon liittämiseksi E2-luokkaan löytyvät alla olevasta tukiasemaohjeesta. Tukiaseman ylläpitäjän pitää varmistaa, että asema täyttää ohjeessa asetetut vaatimukset E2-luokan asemalle ja että ylläpitäjä pystyy toimittamaan vaaditun datan. Tukiaseman ylläpitäjän pitää myös hyväksyä ja allekirjoittaa käyttöoikeussopimus. Tukiaseman havaintodata pitää toimittaa päivittäin Paikkatietokeskukseen, joka määrittää tukiasemalle EUREF-FIN -koordinaatit ja monitoroi asemaa.

Lataa tukiasemaohjeet, käyttöoikeussopimus sekä infotaulukkopohja liittymistietojen toimittamiseksi. Hyväksyttävät antennin, sen suojakuvun ja vastaanottimen tyypit löytyvät EPN:n antenni-/vastaanotintaulukosta. Tutustu myös palvelun rekisteriselosteeseen.

E2-koordinaatit