Uramahdollisuuksia maanmittausalalla

 

Kuvakollaasi, jossa vasemmalla maanmittaaja metsässä, keskellä maanmittari paperikartan kanssa ja oikealla drone lähikuvassa.Oletko miettinyt alan vaihtoa? Maanmittausala voi sopia sinulle, jos pidät esimerkiksi luonnossa liikkumisesta, kartoista ja nykyaikaisen tekniikan käytöstä. Tehtävät ovat monipuoliset ja työllistymisnäkymät todella hyvät. Työpaikkoja löytyy lähes joka puolelta Suomea.

Maanmittausalaa voi opiskella ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Useissa oppilaitoksissa tutkinto on mahdollista suorittaa monimuoto-opiskeluna esimerkiksi töiden ohessa. 

Tältä sivulta löydät tietoa maanmittausalan opiskelupaikoista. Jos olet jo maanmittausalan opiskelija tai valmistunut, lue lisää erilaisista työpaikoistamme.

Hae opiskelupaikkaa

Keväällä 2020 yhteishaku ammattioppilaitoksiin on 18.2.–10.3. ja korkeakouluihin 18.3.–1.4.2020.

Katso tarkemmat tiedot eri tutkinnoista ja hae opiskelupaikkaa Opintopolku.fi-palvelussa.

Monia työmahdollisuuksia

Alalla on tarjolla myös muuta kuin perinteistä maanmittaustyötä; esimerkiksi IT-palvelujen kehittämistä tai tutkimustyötä. Erilaisten sähköisten palvelujen yleistyessä on kasvanut tarve erityisesti IT-alan osaajille.

Valmistuttuasi voit työskennellä kunnissa, valtiolla tai maanmittaukseen tai paikkatietoihin erikoistuneissa yrityksissä. Valtion työnantajiin kuuluva Maanmittauslaitos työllistää noin 1700 ihmistä ympäri Suomen ja rekrytoi yli 100 uutta työntekijää vuodessa. 

Valmistu ammattikoulusta kartoittajaksi

Ammattikoulusta valmistuu kartoittajaksi opiskelemalla kolmivuotisen maanmittausalan perustutkinnon. Kartoittaja voi olla ulkona maastossa lohkomassa mökkitonttia tai mittaamassa rakennuspaikkoja. Yhtä hyvin kartoittaja voi päivittää Suomen karttaa tai toimia myynti- tai koulutustehtävissä.

Katso kartoittaja-tutkinnon opiskelupaikat

Opiskele maanmittausinsinööriksi ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulun maanmittaustekniikan koulutusohjelmassa opiskellaan muun muassa paikkatietotekniikkaa, kiinteistötoimituksia, maankäytön suunnittelua ja maastomittauksia. Maanmittausinsinööri voi olla esimerkiksi toimitusinsinööri, kaavoittaja, mittausinsinööri, sovelluskehittäjä tai projektipäällikkö.

Maanmittausinsinööriksi voi opiskella Helsingissä Metropoliassa, Vaasassa ruotsinkielisessä Noviassa ja Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa.

Tähtää diplomi-insinööriksi yliopistossa

Aalto-yliopistossa voi opiskella diplomi-insinööriksi, joka on suuntautunut kiinteistötalouteen tai geoinformatiikkaan. Diplomi-insinöörien tehtäväkenttä paikkatieto- ja maanmittausalalla on laaja. Ammattinimikkeenä voi olla vaikkapa perustoimituspäällikkö, kehitysjohtaja, paikkatietokonsultti, sovelluspäällikkö tai kaupungingeodeetti.