Maanmittausalalle töihin tai opiskelemaan

Kuva: Jussi Valkeajoki

Maanmittauslaitoksessa tehdään maanmittaustoimituksia, joista yleisin on lohkominen. Siinä kiinteistöstä erotettava alue eli määräala muodostetaan itsenäiseksi kiinteistöksi. Lohkomistoimituksen maastotöissä kartoitetaan määräala ja merkitään sen rajat maastoon pysyvillä rajamerkeillä. Rajalinja raivataan auki ja linjalta poistetaan puut. Raja merkitään maastoon usein puupaaluin niin, ettei rajan paikka jää epäselväksi. Lohkominen kuvina -sivulta löytyy lisää tietoa.

Maanmittausala sopii sinulle erinomaisesti, jos pidät esimerkiksi luonnossa liikkumisesta, kartoista, tiimityöstä ja asiakaspalvelusta. Tarjolla on toki myös muutakin kuin perinteistä maanmittaustyötä, kuten esimerkiksi tutkimustyö tai IT-palvelujen kehittäminen. Niiden pariin voi päästä muitakin reittejä pitkin kuin alla listatuista opiskelupaikoista.

Maanmittausalan perustason opinnoissa ja työssä opit lukemaan karttaa, mittaamaan maastoa ja hyödyntämään tietotekniikkaa. Alan huipulle päästäksesi tarvitset jonkin verran matematiikkaa, lakikirjoja ja yhteistyötä eri asiantuntijoiden kanssa.

Maanmittausalaa voi opiskella ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Opiskelupaikkoja on ympäri Suomen. Valmistuttuasi voit työskennellä kunnissa, valtiolla tai maanmittaukseen tai paikkatietoihin erikoistuneissa yrityksissä.

Valmistu ammattikoulusta kartoittajaksi

Ammattikoulusta valmistuu kartoittajaksi opiskelemalla kolmivuotisen maanmittausalan perustutkinnon. Kartoittaja voi olla ulkona maastossa lohkomassa mökkitonttia tai mittaamassa rakennuspaikkoja. Yhtä hyvin kartoittaja voi päivittää Suomen karttaa tai toimia myynti- tai koulutustehtävissä.

Opiskele maanmittausinsinööriksi

Maanmittausinsinööriksi eli maanmittariksi voi valmistua ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta.

Ammattikorkeakoulun maanmittaustekniikan koulutusohjelmassa opiskellaan paikkatietotekniikkaa, kiinteistötoimituksia ja kartan tekemistä. Maanmittausinsinööri (AMK) voi olla ammatiltaan esimerkiksi toimitusinsinööri, kaavoittaja tai projektipäällikkö.

Yliopistossa voi opiskella diplomi-insinööriksi, joka voi suuntautua esimerkiksi kiinteistötalouteen. Diplomi-insinöörien tehtäväkenttä on laaja. Ammattinimikkeenä voi olla perustoimituspäällikkö, kehitysjohtaja, paikkatietokonsultti tai kaupungingeodeetti.

Löydä alan opiskelupaikat

Opintopolku.fi-palvelussa voi etsiä, millaisia alan tutkintoja on olemassa ja missä oppilaitoksissa niitä järjestetään. Kirjoita sivuston etusivulla hakukenttään "maanmittaus", niin pääset tarkastelemaan eri mahdollisuuksia.