Asunto-osakerekisteri (ASREK-hanke)

Asunto-osakerekisteri on uusi rakenteilla oleva rekisterijärjestelmä, jolla voidaan rekisteröidä osakehuoneistoja koskevat tiedot ja omistajamerkinnät.

Rekisterin avulla asunto-osakkeiden omistuksen siirto ja panttaus voidaan tehdä sähköisesti. Lisäksi rekisteri tarjoaa asuntoihin ja yhtiöihin liittyvät monipuoliset tietopalvelut.

Luotettavia asuntojen omistajatietoja tarvitaan useissa yhteyksissä, sillä huomattavalla osalla kansalaisista on asunto-osakkeita ja asunto-omaisuuteen on sitoutunut merkittävä määrä varallisuutta. Asunto-osakerekisteri helpottaa kymmenien tuhansien henkilöiden työtä niin isännöinnissä, kiinteistönvälityksessä, rahoituslaitoksissa kuin julkishallinnossakin.

Julkisten palvelujen digitalisointi on yksi hallituksen kärkihankkeista. Asunto-osakerekisteriä tuottaa poikkihallinnollinen yhteistyöhanke ASREK ja siitä vastaa maa- ja metsätalousministeriö. ASREK-hankkeen operatiivisesta toteutuksesta vastaa Maanmittauslaitos. Tämän hetken suunnitelmien mukaan asunto-osakerekisterin ensimmäiset osat otetaan käyttöön vuoden 2019 aikana.

Lisätietoa hankkeesta löytyy ministeriön verkkosivuilta. Siellä voi myös ilmoittautua hankkeen seuraajaksi.

Hankkeeseen liittyviä kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää osoitteeseen asrek@maanmittauslaitos.fi

ASREK-infotilaisuus 3.5.2017

Maa- ja metsätalousministeriö järjesti infotilaisuuden hankkeen sidosryhmille 3.5.2017. Tilaisuus oli suunnattu kaikille asunto-osakeyhtiöiden ja huoneistojen tietoja toiminnassaan tarvitseville tai tuottaville yksityisen ja julkisen sektorin tahoille.

Tilaisuuden taltioinnin voi katsoa videolta myös jälkikäteen.

 

Seuraava ASREK-sidosryhmäinfo järjestetään 2.11.2017 yhdessä Kiinteistöasioiden digipäivän kanssa. Tarkempi ohjelma sekä ilmoittautuminen tulevat syksyn aikana osoitteeseen http://www.maanmittauslaitos.fi/digipaiva