Ilmaiset aineistot

Maanmittauslaitos on avannut kaikki digitaaliset maastotietoaineistonsa kansalaisten ja yritysten ilmaiseen ja vapaaseen käyttöön. Avoimien aineistojen käytöstä ei peritä korvauksia ja niillä on laajat, ikuiset käyttöoikeudet.

Avaaminen koskee muun muassa ortoilmakuvia, korkeusmalleja sekä Maastotietokantaa ja siitä johdettuja vektori- ja rasterikarttoja.

Ilmaisten aineistojen luettelo.

Mistä saan avoimia aineistoja?

Voit ladata avoimia aineistoja ilmaiseksi tiedostopalvelusta. Aineistoja saat myös tilaamalla. Tilauksista perimme toimituskulut.

Avoimia aineistoja on eri tiedostomuodoissa. Aineistojen katseluun ja muokkaamiseen tarvitset ohjelman, joka osaa käsitellä kyseistä tiedostomuotoa. Esimerkiksi vektorimuotoisten karttojen käsittelyyn tarvitset paikkatieto-ohjelmiston. Kuvamuotoisia aineistoja, kuten maastokarttoja rasterimuodossa ja ilmakuvia voit avata kuvankäsittelyohjelmilla.

Lisätietoja avoimien aineistojen hankinnasta.

Katsele ilmaiseksi Karttapaikalla ja Paikkatietoikkunassa

Jos haluat ainoastaan katsella Maanmittauslaitoksen karttoja ja ilmakuvia, se onnistuu helpoiten verkkopalveluissamme karttapaikka.fi ja paikkatietoikkuna.fi. Karttapaikalta voit hakea karttoja ja ilmakuvia koko Suomesta mm. paikannimillä ja koordinaateilla. Sieltä voit myös tulostaa karttakuvan omaan, yksityiseen käyttöön.

Paikkatietoikkunassa on Maanmittauslaitoksen aineistojen lisäksi lukuisten muiden aineistontuottajien aineistoja, joita voit katsella yhdessä tai erikseen palvelun karttaikkunassa.

Lue lisää blogista

Maastotiedot auki -blogissa kerromme avaamiseen liittyvistä asioista, päätöksistä ja niiden taustoista. Siellä voit myös kysyä ja kommentoida.