Hyppää pääsisältöön

Karttapaikka, Paikkatietoikkuna ja Suomi.fi-kartat mukana työssä ja vapaa-ajalla

Maanmittauslaitos tarjoaa karttapalveluita niin kansalaisten kuin asiantuntijoidenkin käytettäviksi. Kysyimme kolmelta metsäasiantuntijalta, mihin tarkoituksiin he käyttävät Karttapaikkaa, Paikkatietoikkunaa ja Suomi.fi-kartat -palvelua ja millaisia käyttökokemuksia heillä on niistä.

MML karttapalvelut

Karttapaikalla voi katsella, ladata ja ostaa Maanmittauslaitoksen kartta- ja paikkatietoaineistoja. Paikkatietoikkuna toimii näyteikkunana monien suomalaisten organisaatioiden tuottamiin paikkatietoihin. Suomi.fi-kartat -palvelu puolestaan on julkishallinnon organisaatioille tarkoitettu palvelu karttojen ja paikkatietojen hyödyntämiseen.

Karttapaikka on tunnetuin Maanmittauslaitoksen karttapalveluista

Metsätietoasiantuntija Juha Inkilä Suomen metsäkeskuksesta kertoo käyttävänsä Karttapaikkaa niin työroolissa kuin vapaa-ajallakin. 

- Työssä Karttapaikka on hyvä tukityökalu, josta voin nopeasti käydä tarkistamassa, miltä tietty kohde näyttää maastokartalla tai ilmakuvissa, hän kuvailee.

Inkilä kertoo myös olevansa karttojen ystävä, joka saattaa vapaa-ajallaan käyttää Karttapaikkaa jopa useita kertoja päivässä. Karttojen katselun lisäksi Karttapaikka on hänellä käytössä metsänomistajan roolissa esimerkiksi metsäkuvioiden hahmottelussa tai vaikkapa suunnitellessa kulkuyhteyksiä tietylle palstalle. Karttapaikan työkaluista hän hyödyntää etenkin etäisyyden mittaamista ja pinta-alan laskemista.

Maanmittauslaitoksen aineistojen katselun lisäksi Karttapaikan kautta voi hoitaa omia kiinteistöasioita, ostaa painettuja karttoja ja karttatulosteita sekä ladata paikkatietoaineistoja. 

Paikkatietoikkunasta löytyy lisää toiminnallisuuksia ja useiden tiedontuottajien karttatasoja

Juha Inkilä on ottanut käyttöönsä Karttapaikan lisäksi Paikkatietoikkunan. 

- Saatan testailla Paikkatietoikkunassa karttatasojen yhdistelyä. Palvelu sopii hyvin nopeaan selailuun, mitä aineistoja on olemassa ja miltä ne näyttävät. Olen tyytyväinen, että Paikkatietoikkunassa on nyt myös mobiilinäkymä.

- Olen katsonut esim. metsäortokuvaa ensin Paikkatietoikkunassa. Sen sävyasteikko näytti hyvältä, joten päätimme ottaa kyseisen aineiston käyttöön Metsäkeskuksen omissa ohjelmistoissa Maanmittauslaitoksen rajapintapalvelun kautta, sanoi Inkilän kollega, paikkatietoasiantuntija Marko Keisala.

Paikkatietoikkunan historialliset ilmakuvat soveltuvat myös metsän muutosten tarkasteluun. Inkilä sanoo vastikään käyttäneensä historiallisia ilmakuvia asiakkaan kanssa. Niiden avulla hän selvitti, milloin kyseisellä alueella on tehty hakkuita. Keisala täydentää, että historialliset ilmakuvat kiinnostavat myös vapaa-ajalla mm. paikallishistorian näkökulmasta. Hän on havainnut, että palvelu tunnetaan yllättävän laajalti.

Metsätalousinsinööri Heikki Ala-aho Maanmittauslaitoksesta hyödyntää mm. Paikkatietoikkunan karttajulkaisutoiminnallisuutta jakamalla tekemiään karttanäkymiä asiakkaille. Ala-aholle ovat tuttuja myös Paikkatietoikkunan teemakartat. Hän tutkii niiden kautta mm. kiinteistöjen kauppahintatilastoja alueittain. 

Ala-aho on keksinyt Paikkatietoikkunan toiminnallisuuksille käyttöä myös vapaa-ajalla.

- Tuon urheilukelloni keräämiä reittejä Paikkatietoikkunaan ja saan löytämäni hyvät marjapaikat helposti talteen omille karttatasoilleni. Käytän samaa systeemiä myös vaikkapa taimikonhoidon dokumentointiin omassa metsässä. Saan muistiin, missä olen kulkenut raivaussahan ja vesurin kanssa, Ala-aho summaa.

Kuvateksti: Paikkatietoikkunaan rekisteröitynyt käyttäjä voi viedä urheilukellon tallentamat reitit omaksi karttatasoksi. Kuva Heikki Ala-aho.
 Kuvakaappaus Paikkatietoikkunasta, jossa karttatasoina Maanmittauslaitoksen metsäortokuva, kiinteistörajat ja sinisellä Heikki Ala-ahon urheilukellostaan tuomat reitit.


Kokemuksia Suomi.fi-kartat -palvelusta metsitystuen hakupalvelun rakentamisessa

Marko Keisala jakoi kokemuksia myös julkishallinnon organisaatioiden käyttöön tarkoitetusta Suomi.fi-kartat -palvelusta. Metsäkeskus on toteuttanut määräaikaisen palvelun metsitystukien hakemiseen puuttomien joutoalueiden, kuten entisten turvetuotantoalueiden, metsittämiseen. 

- Kehitimme Suomi.fi-kartat-palvelun pohjalta karttatoiminnallisuuden, jonka avulla tuen hakija voi etsiä oikean sijainnin ja rajata kartalta alueen, jolle hakee tukea, Keisala kertoo.

Kuvateksti: Suomi.fi-kartat-palvelulla toteutettu karttatoiminnallisuus Metsäkeskuksen metsitystukien hakupalvelussa. Kuvakaappaus Suomen metsäkeskuksen palvelusta.
 Kuvakaappaus Suomen metsäkeskuksen metsitystukien hakupalvelusta, jonka  karttatoiminnallisuus on toteutettu Maanmittauslaitoksen Suomi.fi-kartat-palvelulla.

 

Keisalan mukaan Suomi.fi-kartat-palvelu sopii hyvin käytettäväksi, kun palvelua rakennetaan nopealla aikataululla ja yksinkertaiset karttatoiminnallisuudet riittävät. Kehittämiseen kuluu vähemmän aikaa, kun sekä yleisimmät karttatoiminnallisuudet että tarvittavat taustakartat saadaan valmiina käyttöön. 

- Valmiista työkaluista otimme sellaisenaan käyttöön mm. sijainnin haun kiinteistötunnuksen avulla. Metsäkeskuksen metsitystuen hakupalvelua varten meidän tarvitsi toteuttaa vain työkalut alueen rajaamista varten. Tämä sujui sovelluskehittäjiltä yllättävänkin nopeasti, kertoo Keisala. 

Metsäkeskuksen laaja valikoima karttatasoja on lisätty myös Suomi.fi-kartat -palvelun karttatasovalikoimaan. Palvelu mahdollistaa karttatasojen näkyvyyden rajaamisen vain oman organisaation käyttöön. Metsäkeskuksen aineistot ovat kuitenkin vapaasti kaikkien palvelun käyttäjien hyödynnettävissä.

Lue lisää Suomi.fi-kartat-palvelusta

 KarttapaikkaPaikkatietoikkunaSuomi.fi-kartat
Maanmittauslaitoksen avoimet kartta-aineistot ovat katseltavissa         ✔             ✔          ✔
Maanmittauslaitoksen avoimet kartat ja paikkatiedot ovat ladattavissa        ✔  
Maanmittauslaitoksen karttatulosteita ja ei-avoimia aineistoja ostettavissa        ✔  
Useiden tiedontuottajien karttatasoja katseltavissa              ✔          ✔
Palvelu on maksuton        ✔             ✔          ✔
Palvelu on vapaasti kaikkien käytettävissä        ✔             ✔ 
Palvelu on tarkoitettu julkishallinnon organisaatioille ja vaatii rekisteröitymisen            ✔
Rekisteröityneelle käyttäjälle on enemmän toiminnallisuuksia              ✔ 
Karttatasoja voi rajoittaa vain oman organisaation käyttöön            ✔
Voi tehdä julkisen karttajulkaisun              ✔          ✔
Karttajulkaisun voi tehdä käyttörajoitetulle sivustolle            ✔
RPC-ohjelmointirajapinta käytettävissä karttatoteutusten räätälöintiin              ✔          ✔
Palvelulla on palvelutasolupaus            ✔

Kaisu Harju ja Hanna Horppila 

Kirjoittajat työskentelevät johtavina asiantuntijoina Maanmittauslaitoksen tietopalveluissa..


Haluatko kuulla lisää aiheesta? Tervetuloa Maanmittauslaitoksen osastolle paikkatietoalan suurtapahtumaan GeoForum Summitiin, Helsingin Messukeskuksen Siipeen 30.-31.10. Lisätietoa tapahtumasta.

Uusimmat uutiset ja artikkelit