Hyppää pääsisältöön

Kiinteistöjen tie- ja rasiteoikeudet arkistoista rekisterikartalle

Maanmittauslaitos parantaa kiinteistörekisteriä tuomalla tie- ja rasiteoikeudet arkistojen kätköistä näkyviin kiinteistörekisterikartalle. Työn tarkoituksena on käydä läpi Suomen kaikki tie- ja rasiteoikeudet, vahvistaa ne ja tuoda ne digitaaliseen kiinteistörekisteriin.

Kuvituskuva.
Kuva:
Riku Nikkilä

Työ ei koske kaupunkien asemakaava-alueita. Perusparannus on käynnistynyt Kouvolan, Kuopion ja Oulun kunnista. Seuraavaksi vuorossa on Mustasaaren kunta. Kun alueella aloitetaan perusparannustyö, kaikki alueen kiinteistönomistajat saavat kirjeen Maanmittauslaitokselta. Jos kaikki on kunnossa, kiinteistönomistajan ei tarvitse tehdä mitään. Huomautukset tai tarkennukset voi tehdä kirjeessä mainitulle henkilölle.

– Työ kattaa kaikki kiinteistön tie- ja rasiteoikeudet. Jatkossa asiakas näkee omistamansa kiinteistön tieoikeudet ja rasitteet sähköisen asiointipalvelumme kautta. Pystymme myös palvelemaan asiakkaita nopeammin, kun tietoja ei tarvitse enää varmistaa vanhoista toimitusasiakirjoista, sanoo asiakaspalvelun palvelupäällikkö Salli Mylly Maanmittauslaitoksesta.

Kiinteistörekisterin perusparannustyö kestää noin kymmenen vuotta. Siinä käydään läpi Suomen kaikkien kiinteistöjen epäselvät tieoikeudet ja rasitteet. Tyypillisiä rasitteita ovat mm. venepaikka, kaivo ja vesijohto. Perusparannetut tieoikeudet ja rasitteet näkyvät jo muutamaa kuukautta ennen vahvistamista kiinteistörekisteriotteella ja asiointipalvelussa.

Perusparannustyössä ei perusteta uusia tieoikeuksia eikä rasitteita. Tiehen, johon on aikaisemmin perustettu tieoikeus, voidaan kuitenkin ehdottaa uusia kiinteistöjä tiekunnan tielle tai yleiselle tielle pääsemiseksi. Jos kiinteistöllä ei ole tieoikeutta, kiinteistön omistajalla on mahdollisuus hakea erikseen toimitusta, jossa tieoikeuden tarve ja korvauskysymykset käsitellään.  

Kiinteistönomistajat saavat ilmoituksen kirjeellä

Kunnat on perusparannustyössä jaettu alueisiin, jotka käsitellään yksi kerrallaan.

– Kiinteistönomistajat saavat kirjeen, jossa on kerrottu kiinteistön tieoikeudet ja rasitteet. Jos kaikki on kunnossa, kiinteistönomistajan ei tarvitse tehdä mitään. Huomautukset tai tarkennukset voi tehdä kirjeessä mainitulle henkilölle, kertoo rekisteripäällikkö Mauno Pyykönen Maanmittauslaitoksesta.

Kiinteistörekisterillä on pitkä historia

Kiinteistörekisteriä on pidetty jo 200 vuotta. Tieoikeuksia on kirjoitettu tekstinä rekisterikirjoihin ja piirretty vaihtelevasti paperikartoille. Vanhaa tietoa ei ole aina siirretty eteenpäin, kun tiloja on jaettu. Nykyisessä digitaalisessa kiinteistörekisterissä tiedot eivät ole tämän vuoksi täsmällisiä. Nyt tehtävällä perusparannustyöllä korjataan vuosien kuluessa syntyneitä puutteita ja epätarkkuuksia.

Lisätietoja

Rekisteripäällikkö Mauno Pyykönen

Rekisteripäällikkö Kaisa Lehtikangas

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
 

Kiinteistöt
Kiinteistörekisteri

Uusimmat uutiset ja artikkelit