Hyppää pääsisältöön

Voimajohto 110 kV Isohaara- Pajusaari

Toimitusnumero
2021-677566
Toimituslaji
Lunastustoimitus

Maanmittauslaitos on päätöksellään  2.9.2021  myöntänyt  Metsä Fibre Oy:lle  luvan lunastaa  edellä mainittujen voimansiirtojohtojen vaatimat käyttöoikeuden supistukset 110 kV sähkönsiirtojohtoa ja tiedonsiirtolaitteita varten välille Isohaara- Pajusaari Kemin kaupungissa ja Keminmaan kunnassa.
Lisäksi on pyydetty siirtämään käyttöoikeuden rajoitus (Y2000-36896) Pohjolan Voima Oyj:lta Metsä Fibre Oy:lle suostumuksen  26.1.2021 nojalla.
Metsä Fibre Oy:n tarkoituksena on uusia 110 kV:n voimajohto Kemin sellutehtaan ja Isohaaran sähköaseman välillä. Voimajohdon pituus on noin 3,8 km. Voimajohto alkaa Isohaaran sähköasemalta ja päättyy Pajusaaressa kiinteistölle 240-28-2801-5.

Välillä Isohaaran sähköasema - pylväs 9Y Metsä Fibren voimajohto sijoittuu kolmen virtapiirin yhteiskäytössä oleviin pylväisiin. Nykyisissä yhteispylväissä on Fingrid Oyj:n Isohaara - Raasakka 110 kV:n, Strora Enso Oy:n Isohaara- Veitsiluoto 110 kV:n ja Metsä Fibre Oy:n 110 kV:n voimajohdot. Yhteispylväsosuus uusitaan käyttö- ja kunnossapitosyistä kahteen erilliseen pylväsrakenteeseen. Läntisin voimajohto rakennetaan kahden virtapiirin voimajohtona (2x110 kV) yhteispylväsrakenteella. Pylväisiin sijoitetaan edellä mainitulla välillä Metsä Fibre Oy:n Isohaara – Pajusaari ja Stora Enso Oyj:n Isohaara – Veitsiluoto 110 kilovoltin voimajohdot. Johtoalueen käyttöoikeutta haetaan vain Metsä Fibre Oy:lle. Yhtiöt tekevät keskenään sopimuksen Stora Enson käytössä olevan johdon sijoittumisesta yhteispylväisiin. Pylväältä Y9 Veitsiluodon voimajohto kääntyy kaakkoon ja yhteispylväsosuus päättyy. Yhteispylväsosuudella pylväinä käytetään kahden virtapiirin T-pylväitä. Voimajohdon johtoalue on yhteensä 46 m, missä johtoaukea on 26 m ja reunavyöhykkeet 10 m johtoaukean molemmin puolin

Pylvään 9Y ja Pajusaaren välinen osuus uusitaan pääosin nykyisen voimajohdon paikalle. Pajusaaren päässä voimajohto käännetään uudelle sähköasemalle ja reitti muuttuu noin 500 m matkalla. Pylväinä käytetään yhden virtapiirin harustettuja portaalipylväitä. Johtoalue on 46 m. Voimajohdon sijainti ja johtoalueen poikkileikkauskuvat on kuvattu hakemuksen liitteissä. 
 

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa talvella 2022/2023.

Lisätietoja:

Toimituksen osalta :

Maanmittauslaitos, toimitusinsinööri Olli Iikkanen puh 0400-277284, sähköposti olli.iikkanen@maanmitatuslaitos.fi

Lunastajan edustajana: Tuomo Ostamo puh 040 311 3385 sähköposti tuomo.ostamo@eltelnetworks.com

Liitetiedostossa suunnittelukartta, johtoaluekartta sekä lunastuslupapäätös.

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).