Hyppää pääsisältöön

Voimansiirtolinjan lunastustoimitus, Pieksämäki

Toimitusnumero
2022-683779
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Pieksämäki

Lunastustoimituksen tarkoitus?

Voimansiirtolinjan lunastustoimitus liittyy Niinimäki Wind Oy tuulivoimahankkeeseen. Hanke käsittää 22 tuulivoimalaa ja tuulipuisto liitetään voimansiirtolinjalla Fingridin Kauppilan sähköasemaan.

Lunastustoimituksessa lunastustoimikunta (toimitusinsinööri + kaksi uskottua miestä) määrittää lunastuksen kohteen, tekee tarvittavat lunastuspäätökset voimansiirtolinjan ja tiedonsiirtolaitteiden käyttöoikeuksista (rajoitukset) ja määrää korvaukset. Lunastustoimitus perustuu myönnettyyn lunastuslupapäätökseen.

Mitä lunastustoimituksessa tehdään?

Lunastustoimituksen aikajana (yleistetty yleinen malli)

  • Alkukokous (24.1.2023)

    • Lunastustoimikunta käsittelee johtoalueen luovutuksen (haltuunotto):

    • Lunastustoimikunta käsittelee luovutettavat alueet (rakennettava johtoalue) ja sillä olevan omaisuuden

    • Lunastustoimikunta päättää haltuunottoajankohdan

    • Lunastustoimikunta käsittelee ennakkokorvaukset (määrätään vain vaatimuksesta)

    • Hakija (voimansiirtolinjan rakentaja) esittelee voimansiirtolinjan rakennushanketta

  • Haltuunoton (alkukokouksen) jälkeen voimansiirtolinjan rakentaminen alkaa (yleensä ensimmäisenä on puuston poisto).
  • Jatkokokous, lunastustoimikunta pitää kun voimansiirtolinja on rakennettu valmiiksi

    • Keskustellaan voimansiirtolinjan rakennushankkeesta ja lunastustoimituksesta

    • Lunastustoimikunta antaa määräajan kirjallisten korvausvaatimusten jättämiselle

    • Lunastustoimikunta aloittaa korvausten käsittelyn

    • Lunastustoimikunta toimittaa asianosasisten toimittamat kirjalliset korvausvaatimukset voimansiirtolinjan rakennuttajalle (hakijalle) vastineen antamista varten.

    • Lunastustoimikunta suorittaa maastokatselmuksia kirjallisten korvausvaatimusten jättämisen jälkeen niiltä osin, kuin katsotaan tarpeelliseksi tai maanomistaja on katselmusta pyytänyt.

  • Loppukokous

    • Lunastustoimikunta määrittää lopullisen lunastettavan omaisuuden

    • Lunastustoimikunta laatii lopulliset korvauspäätökset korvausvaatimusten, vastineen ja maastohavaintojen perusteella

Milloin ja missä kokous pidetään?

  • 24.1.2023 klo 10.00
  • Kokouspaikka Pieksämäen kaupungin teknisen toimen toimipiste, Vilhulantie 5, 76850 Naarajärvi 

Miten voit vaikuttaa omalta osaltasi asiassa?

Sinulla on oikeus kertoa mielipiteesi lunastustoimituksen asioihin. Tämä kutsu ei kuitenkaan vaadi sinulta toimenpiteitä, jos et koe tarvetta esittää mielipiteitä toimitukseen.

Jos haluat esittää mielipiteesi haettuun asiaan, voit osallistua kokoukseen tai lähettää minulle sähköpostilla mielipiteesi ennen kokousta. Toimituksen asiaan liittyvät sähköpostit otetaan huomioon asian käsittelyssä. Lunastustoimikunta voi pitää kokouksen, vaikka olisitkin poissa kokouksesta.

Korvausten esittely

Lunastustoimikunta käsittelee lopulliset korvaukset myöhemmin pidettävässä toimituksen loppukokouksessa. Lunastustoimikunta käsittelee korvaukset ns. viranomaisperiaatteella eli lunastetuista kohteista lunastustoimikunta määrää korvaukset maksettavaksi, vaikka sitä ei kiinteistön omistaja olisi erikseen vaatinutkaan. Kiinteistöjen omistajien on kuitenkin hyvä esittää korvausvaatimuksensa erityisesti lunastushankkeesta johtuvista haitta- ja vahinkotapauksista, koska lunastustoimikunta ei välttämättä niitä muuten huomaa. 

Jos kiinteistön omistaja, jolta ei lunasteta omaisuutta, kärsii voimansiirtojohdon vuoksi merkittävää haittaa tai vahinkoa, voidaan haitta tai vahinko vaadittaessa korvata, jos korvaamista on olosuhteisiin katsoen pidettävä kohtuullisena. Tämä tarkoittaa, että muille kuin lunastettavan omaisuuden omistajille lunastustoimikunta määrää mahdollisesti korvauksia vain, mikäli niitä vaaditaan.

Lunastustoimikunta käsittelee korvaukset lunastettavalle omaisuuden täyden korvauksen periaatteella.

Ennakkokorvaukset

Jos joku asianosainen vaatii ennakkokorvausta haltuunotettavasta omaisuudesta (maa-alueesta), lunastuslain mukaisesti lunastustoimikunnan on käsiteltävä ennakkokorvaus haltuunottokokouksessa (alkukokouksessa). Ennakkokorvaus on 75% arvioidusta lopullisesta korvauksesta. Kiinteistöjen omistajat vaativat ennakkokorvauksia harvoin, mikä saattaa johtua siitä, että lopullisille korvauksille maksetaan 6%:n vuotuinen korko haltuunoton ja lopullisen korvauspäätöksen väliseltä ajalta.

Lunastustoimikunta ei käsittele ennakkokorvauksissa muita haitan ja vahingonkorvauksia (esim. maisemahaitta). Haitan- ja vahingonkorvaukset lunastustoimikunta käsittelee voimansiirtolinjan rakentamisen jälkeen pidettävässä toimituskokouksessa. Mikäli joku vaatii ennakkokorvauksia, pyydän esittämään kirjallisen vaatimuksen viimeistään 13.1.2023. Mahdolliset vaatimukset kiinteistön omistajan kannattaa lähettää sähköpostitse, jotta ne ehtivät varmasti toimitusinsinöörille perille.

Huomioitavaa

  • Maanomistajalla on velvollisuus ilmoittaa toimitusinsinöörille ne tiedossaan olevat erityisen oikeuden haltijat (esim. vuokralaiset), joita toimitus koskee.
  • Mikäli haluatte osallistua toimituskokoukseen puhelin- tai videoyhteyden välityksellä, pyydän ilmoittamaan tästä viimeistään viikkoa ennen kokousta. Mahdolliset häiriöt tai katkokset yhteyksissä eivät johda kokouksen siirtämiseen tai asian uudelleen käsittelyyn.

Yhteystiedot

Voimansiirtolinjan rakennushankkeen yhteyshenkilö:

Jaakko Moilanen
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ox2.com
Puhelinnumero: 044 2834 557

Lunastustoimituksen toimitusinsinööri:

Tuomas Häkkinen
Sähköposti: etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Puhelinnumero: 0400 294 555


Ystävällisen terveisin,

Tuomas Häkkinen, toimitusinsinööri