Hyppää pääsisältöön

Voimansiirtoalueen lunastus: Espoo-Ämmässuo-Kolmiranta 110 kV

Toimitusnumero
2022-704024
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Espoo

Toimituksen tarkoitus

Lunastustoimituksen tarkoituksena on käyttöoikeuden lunastaminen voimansiirtojohtoa varten.

Valtioneuvosto on 10.11.2022 myöntämässään lunastusluvassa (ks. liite) antanut Caruna Espoo Oy:lle luvan lunastaa pysyvä käyttöoikeus 110 kV sähkönsiirtojohtoa ja tiedonsiirtolaitteita varten tarvittaviin alueisiin lunastuslupahakemuksessa mainittujen kiinteistöjen alueella. Lunastus alkaa Espoon muuntoasemalta ja päättyy Kolmirannan uudelle sähköasemalle. Johdolla on liityntä hakijan Ämmässuon sähköasemalle.

Hakijalle on lunastuslain 58 §:n nojalla myönnetty myös ennakkohaltuunottolupa, mikä tarkoittaa sitä, että hakijalla on oikeus aloittaa linjan rakentamiseen liittyvät työt (mm. puuston poisto) heti, kun haltuunotto on suoritettu, tai sopimuksen perusteella jo aiemmin. 

Lunastuslain 65 §:n nojalla ennakkohaltuunoton myötä astuvat voimaan myös lunastusluvassa mainitut rajoitukset, jotka supistavat maanomistajan oikeuksia lunastettavalla käyttöoikeusalueella.

Lisätietoja löytyy liitteenä olevasta esitteestä. Sijainti ilmenee liitekartoista. 

Tietoja hankkeesta

Lunastusluvan mukaan hankkeen tarkoituksena on Espoon kaupungin sähkönsiirron ja -jakelun toimitusvarmuuden parantaminen. 

Johtojen yhteispituus on noin 7,9 kilometriä. Tästä uutta johtoa on noin 7,5 km. Johdon liityntä Ämmässuon sähköasemalle (noin 0,5 km) rakennetaan olemassa olevan johdon rinnalle. Johtoaukean (kartalla punainen) leveys on 18-26 metriä, pylvästyypistä riippuen. Sen kummallekin puolelle lunastetaan 10 metriä leveät reunavyöhykkeet (kartalla sininen), joilla kasvavien puiden korkeus on rajoitettu siten, etteivät ne aiheuta vaaraa johdoille. 

Ajankohtaista 

Toimituksen alkukokous pidetään torstaina 9.3. klo 9:00. Paikkana Espoon valtuustotalo, kokoushuone "Vihreät" (Espoonkatu 5, Espoon keskus). Kokouksessa selvitetään lunastuksen tarkoitus ja lunastusmenettely, tehdään päätös mahdollisista ennakkokorvauksista sekä tehdään päätös ennakkohaltuunoton ajankohdasta. 

Haltuunoton jälkeen lunastajalla on oikeus aloittaa rakentaminen. Linjan valmistuttua pidetään jatkokokous, jossa mm. annetaan määräaika korvausvaatimuksen tekemiselle. Korvauspäätökset annetaan loppukokouksessa. 

Lähtökohtaisesti kaikki korvaukset määrätään vasta voimajohtolinjan valmistuttua, jolloin korvauksille lasketaan 6 % korko. Asianosainen voi kuitenkin vaatia ennakkokorvausta (3/4 lopullisista korvauksista). Mahdolliset kirjalliset ennakkokorvausvaatimukset on lähetettävä toimitusinsinöörille sähköpostitse viimeistään ke 1.3.2023

Rakennustöihin liittyvissä asioissa on maanomistajan syytä ottaa yhteyttä suoraan urakoitsijaan. Mahdollisen vahingon korjaustyö järjestyy yleensä siinä vaiheessa, kun tarvittavat työkoneet ovat vielä työmaalla. Muissa toimitusta koskevissa asioissa pyydetään kääntymään Maanmittauslaitoksen puoleen. 

Yhteystiedot 

Maanmittauslaitos

  • Toimitusinsinööri, maanmittausinsinööri (DI) Jenni Alakärppä, 040 766 9764, jenni.alakarppa[at]maanmittauslaitos.fi 

Caruna Espoo Oy (hakija) 

  • Projektipäällikkö Jori Tervo, 040 828 4907, jori.tervo[at]caruna.fi 

ELTEL Networks Oy (urakoitsija) 

  • Projektipäällikkö Niko Ollikainen, 040 311 2977, niko.ollikainen[at]eltelnetworks.com 

 

Lainsäädäntö

  • Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta (lunastuslaki, LunL) 603/1977
  • Kiinteistönmuodostamislaki (KML) 554/1995