Hyppää pääsisältöön

Voimansiirtojohto 110 kV Eteläportti-Sääksvuori-Kinkomaa

Toimitusnumero
2019-620520
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Jyväskylä
Muurame

Ajankohtaista

Lunastustoimituksen jatkokokous pidettiin ti 14.6.2022 klo 9:00 alkaen Unonsalissa, Jyväskylän pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41, Jyväskylä. 

Lunastustoimikunta antoi kirjallisten korvausvaatimusten jättämiselle määräajan, kirjalliset korvausvaatimukset tulee toimittaa toimitusinsinöörille 16.9.2022 menenssä.

Rakennushankkeen ja toimituksen esittely

Valtioneuvosto on myöntänyt 1.11.2019 Elenia Oy:lle lunastusluvan ja ennakkohaltuunottoluvan hankkia pysyvä käyttöoikeus Eteläportti-Sääksvuori-Kinkomaa 110 kV:n voimansiirtojohtoa ja tiedonsiirtolaitteita varten tarvittaviin alueisiin Jyväskylän kaupungissa ja Muuramen kunnassa.

Toimituksessa käsitellään käyttöoikeuden perustaminen voimansiirtojohdon ja tiedonsiirtolaitteiden rakentamista varten. Voimansiirtojohdon rakennushanke on välillä Eteläportti-Kaijanlampi-Sääksvuori-Kinkomaa. Voimansiirtojohto on rarennettu maakaapelina Eteläporti-Kaijanlampi välille (n. 1,8 km) ja ilmavoimajohtona vanhan johdon rinnalle (pohjoispuolelle) Kaijanlampi-Sääksvuori-Kinkomaa välille (n. 3,1 km). Lunastus alkaa Jyväskylän kaupungissa kiinteistöltä 179-21-148-3 Keljonkankaan sähköasema ja päättyy Muuramen kunnassa kiinteistölle 500-402-71-84 Riuttala.   

Uusi voimansiirtojohdon maakaapeli on sijoitettu uuteen kohtaan Keljonkankaan sähköasemalta olemassa olevalle voimansiirtojohdolle saakka. Maastossa olevan voimansiirtojohdon kohdalla maakaapeli on sijoitettu vanhan voimajohdon johtokadulle, välillä valtatie 9 -Muuramentie (vieressä oleva johdin pylväs). Poikkileikkauspiirustusten mukaisesti maakaapelointiosuudelle tarvitaan lunastettavaksi alueeksi kuusi metriä leveä johtokäytävä. Maakaapelointi on kuvattu liitekartoissa turkoosilla viivalla.

Muuramentien vieressä olevalta johdin pylväältä eteenpäin uusi voimajohto on rakennettu ilmajohtona vanhan voimajohdon viereen (pohjoispuolelle). Uusi voimajohto päättyy rakennettavalle kytkinasemalle. Poikkileikkauspiirustusten mukaisesti ilmajohto-osuudelle tarvitaan lunastettavaksi alueeksi 16 metriä leveä lisäjohtokäytävä. Kokonaisuudessa lunastettava alue tulee olemaan 62 metriä. Ilmajohto on kuvattu liitekartoissa vihreällä viivalla.

Hakija on ilmoittanut, että voimajohdon rakennustyöt ovat valmistuneet. Lunastustoimitusta jatketaan nyt korvauskäsittelyillä.

Rakennusprojektin yhteyshenkilöt:

- Rakennushankeen projektipäällikkö Santeri Hirvonen, Elenia Oy (puh. 040-7457804, email: etunimi.sukunimi@elenia.fi)
- Voimajohtoasiantuntija Antero Kuusisto (puh. 040 774 3111, email: etunimi.sukunimi@despro.fi)

Jatkotoimet

Maastokatselmus:

Maastokatselmus tehdään kirjallisten korvausvaatimusten jättämisen jälkeen niiltä osin, kuin katsotaan tarpeelliseksi tai maanomistaja on katselmusta pyytänyt.


Korvausten käsittely:

Toimitusinsinööri toimittaa tehdyt korvausvaatimukset voimansiirtolinjan lunastajalle (Elenia Verkko Oyj) vastineen antamista varten. Vastineen antamisen jälkeen lunastustoimikunta (toimitusinsinööri ja kaksi uskottua miestä) käsittelee korvauksiin liittyvät asiat ennen toimituksen loppukokousta. Toimituskäsittelyä jatketaan tämän jälkeen loppukokouksella, kokouksessa tehdään ja julistetaan toimitukseen liittyvät kaikki korvauspäätökset. Loppukokous pyritään pitämään vuoden 2022 aikana. Kokouksesta tiedotetaan kutsukirjeellä.

Korvaukset

Myöhemmin pidettävässä toimituksen loppukokouksessa käsitellään korvaukset. Lopullisia korvauksia koskee ns. viranomaisperiaate eli lunastetuista kohteista määrätään korvaus maksettavaksi, vaikka sitä ei erikseen olisi vaadittukaan. Maanomistajan on kuitenkin hyvä esittää korvausvaatimuksensa erityisesti lunastushankkeesta johtuvissa haitta- ja vahinkotapauksissa, koska lunastustoimikunta ei välttämättä niitä muuten huomaa. 

Jos se, jolta ei lunasteta omaisuutta, kärsii voimansiirtojohdon vuoksi merkittävää haittaa tai vahinkoa, voidaan haitta tai vahinko vaadittaessa korvata, jos korvaamista on olosuhteisiin katsoen pidettävä kohtuullisena. Tämä tarkoittaa, että muille kuin lunastettavan omaisuuden omistajille voidaan määrätä korvauksia vain, mikäli niitä vaaditaan. 

Korvaukset määrätään lunastuslain 29 §:n mukaisesti omaisuuden omistajalle täyden korvauksen periaatteella.

Korvausten periaatteet:

Korvaukset käsitellään voimansiirtolinjaa varten lunastettavasta omaisuudesta sekä voimansiirtolinjan rakentamisesta aiheutuneista haitoista ja vahingoista.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä korvauksista:

Kohteen (omaisuuden) korvauksia ovat mm. voimansiirtolinjan johtoaukean ja reunavyöhykkeen maapohja.

Haitankorvauksia ovat mm. maisemahaitta ja voimansiirtojohdon reunavyöhykkeen käytönrajoitushaitta.

Vahingonkorvauksia ovat mm. puuston ennenaikainen hakkuu ja työkoneen rikkoma aita.

 

Toimitusinsinööri:

Tuomas Häkkinen
Maanmittauslaitos
Sivulantie 11
43100 Saarijärvi

puh. 0400 294 555

etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

 

Voimansiirtolinja