Hyppää pääsisältöön

Valtatie 5 parantaminen välillä Huusharju-Nuutilanmäki

Toimitusnumero
2016-530968
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Mikkeli
Juva

Tiehanke

Liikennevirasto on 31.10.2014 hyväksynyt hanketta koskevan tiesuunnitelman. Hanke-esittely, yleissuunnitelmakartat ja suunnitelmakartat, ym. tietoa  löytyvät ELY-keskuksen verkkosivuilta alla olevasta linkistä "Tiehanke".

Toimitus

Maa-alueiden lunastamiseksi ja korvausten määräämiseksi on käynnistetty maantietoimituksia. Tämä toimitus koskee väliä Huusharju-Nuutilanmäki, tiesuunnitelman paaluväli 4000-23000. Toimituksessa lunastetaan tiehankkeen vaatimat alueet ja oikeudet, määrätään lunastuskorvaukset ja käsitellään muut maantietoimitukseen kuuluvat asiat.

Toimitus on kaksivaiheinen. I-vaiheen toimituksessa käsitellään tiealueen ja tiealueella olevan omaisuuden poistaminen ja lunastaminen. , merkitään tiehankkeen vaatimien alueiden rajat maastoon ja määrätään poistettavasta omaisuudesta ja lunastettavista alueista korvaukset. Toimituksen I-vaiheesta on informoitu maanomistajia kahdella tiedotteella. Tiedotteet löytyvät liitetiedostoina nimillä "2016-530968 Tiedote 1 ja 2016-530968 Tiedote 2".

I-vaiheen toimitus aloitetaan kokouksella, jossa selvitetään mm.korvausasioita ja päätetään tiealueiden ja muiden hankkeeseen liittyvien alueiden haltuun ottamisajankohdasta ja omaisuuden poistamisesta. Kokouksessa varataan maanomistajille ja erityisten oikeuksien haltijoille määräaika korvausvaatimusten esittämiselle. Korvausvaatimusten käsittelyn jälkeen päätetään I-vaiheen korvauksista erillisessä kokouksessa.

II-vaiheen toimitus käynnistetään sen jälkeen kuin tie on rakennettu ja luovutettu liikenteelle. Toimituksessa käsitellään tiestä ja sen käyttämisestä aiheutuvien haittojen ja vahinkojen korvausasiat, tarkastetaan tiealueen rajat ja käsitellään tarpeelliset yksityistie-, tilus- ja muut järjestelyt.

Laajat yksityistiejärjestelyt voidaan käsitellä omina toimituksinaan jo tien rakentamisen aikana, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Maanmittauslaitoksen maantietoimitusesite löytyy liitetiedostona nimellä "Maantietoimitusesite":

Korvaukset

Kiinteistöjen omistajilla tai haltijoilla on oikeus korvauksiin niistä menetyksistä, jotka aiheutuvat lunastushankkeesta. Asianosainen ja lunastaja voivat. Tavanomainen menettely on kuitenkin, että korvaukset käsitellään toimituksessa. Tällöin voi tehdä joko kirjallisen korvausvaatimuksen toimitusinsinöörille tai esittää vaatimuksen suullisesti toimituskokouksessa. Korvaukset käsitellään edunvalvontakulukorvauksia lukuun ottamatta viran puolesta niiden kiinteistöjen osalta, joita kiinteistöjä lunastaminen välittömästi koskee, vaikkei vaatimusta olisi tehtykään.

Korvauslainsäädännön lähtökohtana on, että omaisuudesta sekä haitoista ja vahingoista aiheutuvat taloudelliset menetykset korvataan täysimääräisesti. Ellei korvauksista ole sovittu, päättää niistä lunastustoimikunta, johon kuuluu toimitusinsinöörin lisäksi kaksi kaupungin- tai kunnanvaltuuston valitsemaa uskottua miestä. Korvauspäätöksiin tyytymätön voi hakea niihin muutosta tarvittaessa oikeusteitse. 

Tien rakentamisenaikaisista vahingoista vastaa urakoitsija. Jos maanomistaja tai haltija katsoo urakoitsijan aiheuttaneen hänelle vahinkoa, on asiasta syytä välittömästi ilmoittaa urakoitsijan edustajalle ja pyrkiä sopimaan asia. Jälkikäteen vahingon toteen näyttäminen ja aiheuttajan vastuuseen saattaminen voi olla hankalaa.

Suunnitellut aikataulut

- Lunastettavien ja haltuun otettavien alueiden maastoon merkintä, valmistuu syyskuussa 2017

- Metsien kasvuvaiheen inventointityö, valmistuu syyskuussa 2017

- Toimituksen alkukokous tiistaina 24.10.2017 klo 10:00, Ympäristötalo, Pyöreä torni, os. Jääkärinkatu 14, Mikkeli

- Puuston tai muun omaisuuden poisto, talvi 2017/2018

- I-vaiheen korvausvaatimusten teko alkukokouksen jälkeen, (yleensä) noin yksi kuukausi kokouksesta

- Vastineen antoaika, (yleensä) noin kolme kuukautta kokouksesta.

- I-vaiheen korvauspäätösten antaminen, talvi 2018/2019

- Tien rakentaminen 2018-2021

- II-vaiheen toimituksen käynnistäminen 2022

Liikenneviraston tiedote

(Lisätty 12.12.2017)

- Tietyöt alkavat huhtikuun alussa 2018

- Haltuun otettavilla alueilla oleva omaisuus on poistettava 28.2.2018 mennessä. Se mitä em. päivään mennessä on poistamatta, poistetaan Liikenneviraston toimesta. Puusto kaadetaan ja siirretään tiealueen ulkopuolelle omistajan maalle.

- Puuston poistamiseksi Liikennevirasto tarjoaa yhteismyyntimenettelyä, jonka kustannukset virasto maksaa. Menettelyssä Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys neuvottelee puutavarasta yhteiskaupan ja hoitaa puuston poiston. Metsänhoitoyhdistyksen yhteyshenkilö ottaa maanomistajiin yhteyttä tiedustellakseen halukkuutta osallistua yhteismyyntiin.

Ajankohtaista

Liikenneviraston edustaja on 29.8.2017 ilmoittanut, että tiesuunnitelman muutossuunnitelman nähtävillä oloa jatketaan lokakuun 6. päivään 2017 asti joidenkin kiinteistön omistajien kuulemista varten. Tämä tarkoittaa sitä, että muutossuunnitelman hyväksyminen tapahtuu kokonaisuudessaan vasta aikaisintaan elokuussa 2017 ja koko suunniteltu aikataulu siirtynee. (Lisätty 30.8.2017).

Tiesuunnitelman muutossuunnitelma on hyväksytty 8.12.2017. Täten tien rakentamista varten tarvittavat alueet ovat haltuun otettavissa. Haltuun oton johdosta ja korvausten käsittelyn aloittamiseksi pidetään maantietoimituksen alkukokous tiistaina 9.1.2018 klo 12:30 alkaen Ympäristötalossa, osoite Jääkärinkatu 14, Mikkeli. Asialista löytyy liitteestä "Kokouskutsu 1". (Lisätty 12.12.2017).   

Omaisuuden poisto:

Toimituksen alkukokouksessa on annettu määräaika omaisuuden poistamiselle. Omaisuus haltuun otettavilta alueilta on poistettava 28.2.2018 mennessä ellei kiinteistönomistaja ole eri "vaatimuksesta" saanut lunastajalta jatkoaikaa. (Lisätty 11.1.2018).

Korvausvaatimusten jättöaika:

Jos asianosainen haluaa tehdä korvausvaatimuksia, niin ne tulee tehdä kirjallisesti ja toimittaa postitse tai sähköpostilla toimitusinsinöörille tai tuomalla vaatimus Maanmittauslaitoksen Mikkelin palvelupisteeseen viimeistään 28.2.2018. (Lisätty 11.1.2018).

Lunastettavista ja haltuun otettavista alueista on laadittu alustava toimituskartta. Kartasta on laadittu teemaesitys, joka löytyy liitteestä "Teemakartat 2016-530968". Karttaan on merkitty haltuun otettavat maantiealueet punaisella, yksityistiealueet tumman sinisillä, laskuoja-alueet violetilla ja läjitysalueet vaaleansinisellä (Lisätty 11.1.2018).

Toimituksen lopettaminen

Toimituksen loppukokous pidetään keskiviikkona 21.11.2018 klo 10:00 alkaen Ympäristötalossa, os. Jääkärinkatu 14, Mikkeli.

Muuta

Toimitukesesta tai korvauspäätöksistä ei ole valitettu. Toimitus on lainvoimainen.

Ely-keskuksen ilmoituksen mukaan korvaukset on maksettu.

Korvausasioiden käsittelyä jatketaan tien rakentamisen jälkeen. Asioiden käsittelyn aloittamisesta ilmoitetaan asianosaisille erikseen. (Lisätty 15.1.2019)

 

 

Yhteystietoja

Toimitusvastaavat

Toimitusinsinööri Pentti Lampinen, Maanmittauslaitos

Puhelin: 040 055 3599

Sähköposti: pentti.lampinen@maanmittauslaitos.fi

Avustava toimitusinsinööri Timo Viitakoski, Maanmittauslaitos

Puhelin: 040 533 3873

Sähköposti: timo.viitakoski@maanmittauslaitos.fi 

Maastovastaavat

Kartoittaja Ari Hämäläinen, Maanmittauslaitos

Puhelin: 040 755 1378

Sähköposti: ari.hamalainen@maanmittauslaitos.fi 

Avustava kartoittaja Ari Piikki, Maanmittauslaitos

Puhelin: 040 702 2868

Sähköposti: ari.piikki@maanmittauslaitos.fi 

Liikenneviraston edustajat toimituksessa

Maanhankintavastaava Hannu Karppinen, Pohjois-Savon ELY-keskus

Puhelin: 040 017 7359

Sähköposti: hannu.karppinen@ely-keskus.fi

Maanhankkija Asko Riittinen, Pohjois-Savon ELY-keskus

Puhelin: 040 173 6656

Sähköposti: asko.riittinen@ely-keskus.fi 

Urakoiden valmistelu ja rakennuttaminen

Projektipäällikkö Harri Liikanen, Liikennevirasto

Puhelin: 050 534 4840

Sähköposti: harri.liikanen@liikennevirasto.fi

Projektipäällikkö Hannu Nurmi, Liikennevirasto

Puhelin: 050 037 3637

Sähköposti: hannu.nurmi@liikennevirasto.fi

 Suunnittelu

Projektipäällikkö Hannu Nurmi, Liikennevirasto

Puhelin: 050 037 3637

Sähköposti: hannu.nurmi@liikennevirasto.fi

Metsien kasvuvaiheen inventointi ja puuston yhteismyynti

Metsäasiantuntija Ari Teittinen, Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys

Puhelin: 040 075 4256

Sähköposti: ari.teittinen@mhy.fi

Avustava metsäasiantuntija Taina Kekkonen, Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys

Puhelin: 044 012 4123

Sähköposti: taina.kekkonen@mhy.fi

Linkit
Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).