Hyppää pääsisältöön

Voimansiirtojohto 110 kV Hämeenlahti-Kauppila

Toimitusnumero
2021-675725
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Jyväskylä
Toivakka
Laukaa
Hankasalmi
Kangasniemi

Ajankohtaista

Lunastustoimituksen alkukokous pidettiin to 2.12.2021  klo 9:00 alkaen Virastotalo Sinetin kokoustiloissa Jyväskylässä ja pe 3.12.2021 klo 9:00 Lomakeskus Revontulessa Hankasalmella.

Alkukokouksessa käsiteltiin alueiden haltuunotto, jotta voimansiirtolinjan rakentaminen voi alkaa. Lunastustoimitusta jatketaan, kun voimansiirtolinja on maastoon rakennettu. Seuraavasta kokouksesta tiedotetaan kutsukirjeillä.

Rakennushankkeen ja toimituksen esittely

Maanmittauslaitos on myöntänyt 19.10.2021 Fingrid Oyj:lle lunastusluvan ja ennakkohaltuunottoluvan hankkia pysyvä käyttöoikeus Hämeenlahti-Kauppila 110 kV:n voimansiirtojohtoa varten tarvittaviin alueisiin Jyväskylän kaupungissa sekä Laukaan, Toivakan, Hankasalmen ja Kangasniemen kunnissa.

Toimituksessa käsitellään käyttöoikeuden perustaminen voimansiirtojohdon rakentamista ja uusimista varten. Rakennettava voimajohto alkaa Jyväskylän kaupungin tontilta 179-26-75-1 ja päättyy Kangasniemen kunnan kiinteistölle Voimaristeys 213-408-2-19.

Voimajohdon rakentaminen alkaa Hämeenlahden sähköasemalla sijaitsevalta nykyiseltä kahden virtapiirin pylväältä 35Y. Pylväältä 1 lähtien rakennettava voimajohto kulkee omassa johtokäytävässään pylväälle 151 saakka. Pylväältä 152 Kauppilan sähköasemalla sijaitsevalle pylväälle 157TEL rakennettava voimajohto sijoittuu olemassa olevien Vihtavuori-Kauppila 110 kV ja Huutokoski-Vihtavuori 400 kV voimajohtojen väliin. Yksittäisten pylväiden paikat muuttuvat lähinnä siksi, että pylväitä tulee uudelle johdolle vähemmän kuin nykyisellä vanhalla johdolla on pylväitä. 

Poikkileikkauspiirustusten mukaisesti johtoaukean leveys on 30 metriä ja johtoaukean molemmin puolin on 10 metriä leveät reunavyöhykkeet. Rakennusraja ulottuu johdon molemmille puolille 25 metrin etäisyydelle johtoaukean keskilinjasta. Johtoalueen kokonaisleveys on 50 metriä.

Hakija on ilmoittanut, että uusi voimajohto rakennetaan purettavan Hämeenlahti-Kauppila 110 kV:n voimajohdon paikalle nykyiseen maastokäytävään. Uuden voimajohdon rakennustyöt on tarkoitus suorittaa vuosien 2022-2023 aikana ja johdon tulisi olla valmiina vuonna 2023. Hakija tiedottaa rakentamisen etenemisestä erikseen. Lunastustoimitusta jatketaan korvauskäsittelyllä sen jälkeen, kun uusi johto on valmis. Jatkokokous ajoittuu ilmeisesti vuodelle 2024.

Rakennusprojektin yhteyshenkilö:

- Erikoisasiantuntija Mikko Kuoppala, puh. 0500-799599, email. etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Yleistä korvauksista

Vuonna 1944 myönnetyn lunastusluvan mukaisissa aikaisemmissa toimituksissa on käsitelty nykyisen voimansiirtolinjan lunastaminen ja siihen liittyvät korvaukset. Nyt vireillä olevassa toimituksessa käsitellään ainoastaan voimajohtoalueeseen tulevien muutosten
aiheuttamat korvaukset. Siltä osin kuin voimajohtoalue (johtoaukea, reunavyöhyke ja rakennusraja) pysyy entisessä sijainnissaan, ei tässä toimituksessa määrätä korvauksia.

Kaikki korvaukset käsitellään ja määrätään linjan rakentamisen jälkeen pidettävissä jatkokokouksessa.

Yhteystiedot

Maanmittauslaitos (lunastustoimitus): 
- Toimitusinsinööri Tuomas Häkkinen, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (puh. 0400-294555)