Hyppää pääsisältöön

Haapaperän tilusjärjestely

Toimitusnumero
2022-699562
Toimituslaji
Tilusjärjestely
Kunta
Nivala

Hankkeen tausta ja tavoitteet

Maanomistajat hakivat tilusjärjestelyselvitystä Nivalan Haapaperän peltoalueille syksyllä 2022. Ennen toimitushakemusta alueella tehtiin Karvoskylän alueen kanssa yhteinen tilusjärjestelyselvitys, jonka tuloksista löytyy lisätietoa selvityksen sivuilta

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jonka tavoitteena on korjata ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan aikaan olennainen parannus tilusten sijoitukseen. Lisäksi järjestelyllä on oltava maanomistajien vahva kannatus.

Maanmittauslaitoksen tilusjärjestelyistä kertova esittelyvideo sekä lisätietoja tilusjärjestelyistä löytyvät osoitteesta https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot/maanmittauspalvelut/tilusjarjestely.

Hankkeen eteneminen

Toimitushakemus on jätetty ja toimitus on tullut vireille syyskuussa 2022. Tilusjärjestelytoimituksen alkukokous järjestettiin 15.12.2022. Kokouksessa esiteltiin tilusjärjestelyä ja hankkeen etenemistä sekä valittiin toimituksen toimitsijat. Kokouksen diat sekä pöytäkirja löytyvät liitetiedostoista.

Tilusjärjestely alkaa valtion maanhankinnalla. Valtio hankkii maata tilusjärjestelyalueilta käytettäväksi jakosuunnittelun apuna ja lisämaaksi halukkaille viljelijöille. Lisätietoa valtion maanhankinnasta sekä maanostovastaavan yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.

Ajankohtaista

  • 1. Jakoesitys on valmistunut. Jakoesityskartta sivun alalaidassa.
  • Jakosuunnitelman mukaan vaihtuvaa aluetta on noin 550 hehtaaria. Kohdealueen peltolohkojen lukumäärä vähenee 476 lohkosta 271 lohkoon. Kohdealueella keskimääräinen peltolohko kasvaa 3,1 hehtaarista 5,4 hehtaariin. Keskimääräisen peltolohkojen viljelytäisyys lyhenee 2,73 kilometristä 2,56 kilometriin. Viljelykustannusten säästöt ovat noin 1 300 000 €. 

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri Oja Hannu
0400677159

hannu.oja@maanmittauslaitos.fi

 

Valtion maanhankinnan yhteyshenkilö: Miikka Ketonen
050 300 3279
miikka.ketonen@maanmittauslaitos.fi