Hyppää pääsisältöön

Milloin tarvitsen maanmittaustoimitusta?

Maanmittaustoimituksilla muodostetaan uusia kiinteistöjä, määritetään kiinteistön ulottuvuuksia ja voidaan muuttaa kiinteistöihin liittyviä oikeuksia.

Maanmittaustoimitukset ovat viranomaispalvelua, jota säätelee mm. kiinteistönmuodostamislaki, yksityistielaki ja lunastuslaki. Toimituksissa tehdyt päätökset merkitään kiinteistötietojärjestelmään ja asiakirjat säilytetään pysyvästi. Toimituksen hinnan määrää maa- ja metsätalousministeriön asetus. 

Voit hakea toimitusta, jos olet kiinteistön omistaja tai osaomistaja. Toimitusta voi myös hakea muu taho, jonka oikeutta toimitus koskee.

Maanmittauslaitoksen lisäksi eräät kunnat, kuten Helsinki, Vantaa ja Espoo tekevät maanmittaustoimituksia alueellaan. Tässä tapauksessa voit hakea toimitusta kunnasta ja siirrämme asiointipalvelussa tehdyn hakemuksen kunnan käsiteltäväksi. Saat lisätietoa toimituksista kunnan sivuilta.

Hae maanmittaustoimitusta, kun haluat esimerkiksi

Ennen toimituksen hakemista

  • Selvitä, mikä toimitus sopii omaan tarkoitukseesi. Toimitusten sivuilta saat tietoa, mitä tehtäviä toimitukseen sisältyy, kauanko toimitus keskimäärin kestää ja mikä on toimituksen hinta tai miten hinta määräytyy.
  • Jos kiinteistöllä on useita omistajia ja haette toimitusta yhdessä, liitä hakemukseen valtakirjat  muilta omistajilta.
  • Naapurien tai asianosaisten kanssa kannattaa keskustella, mistä on kyse ja mitä toimitusta mahdollisesti tarvitaan. Jos kyseessä on toimitus, jossa asiasta voi sopia, voitte nopeuttaa asian käsittelyä sopimalla siitä etukäteen.

Maanmittaustoimitukset

Ota käyttöön suomi.fi-viestit

Saat maanmittaustoimitusten asiakirjat sähköisesti suoraan itsellesi.

Tee ekoteko – tilaa e-lasku

E-lasku on helppo ja turvallinen tapa vastaanottaa Maanmittauslaitoksen laskuja omaan verkkopankkiin.