Hyppää pääsisältöön

Kiinteistön ostajan muistilista

Valmistaudu huolella kiinteistön, sen määräalan tai määräosan ostamiseen.

Ennen kaupantekoa

 • Tarkista aina lainhuuto- ja rasitustodistus. Pyydä todistuksia myyjältä, tai osta otteet ja todistukset asiointipalvelusta (henkilöasiakkaat), tilauslomakkeella (organisaatioasiakkaat) tai asiakaspalvelustammeLainhuuto- ja rasitustodistusten tulee olla mahdollisimman uusia.
 • Käy tutustumassa myyntikohteeseen, selvitä sen rajat ja mahdollisen rakennuksen kunto.
 • Rakennuksiin liittyvistä tiedoista, kuten rakennusluvista, kaavoituksesta ja rakennusoikeuksista saat tietoa kunnan rakennusvalvonnasta.
 • Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteristä saat tiedon toteutuneiden kiinteistökauppojen hinnoista. Voit halutessasi vertailla niitä kiinteistöön, jota olet ostamassa. Tietoja yksittäisistä kiinteistökaupoista saat asiakaspalvelustamme.
 • Jos olet kotoisin EU- tai ETA -alueen ulkopuolelta, saatat tarvita kiinteistön hankkimiseen luvan puolustusministeriöltä. Hae lupaa ennen kiinteistön hankkimista.

Tee kaupat

 1. Laadi kauppakirja.
  a) Voit laatia kauppakirjan Kiinteistövaihdannan palvelussa yhdessä myyjän kanssa.
  b) Kauppakirjan voi myös tehdä kirjallisesti, jolloin teidän tulee allekirjoittaa se yhdessä kaupanvahvistajan kanssa osapuolten läsnä ollessa.

 2. Kunnalla tai valtiolla voi olla kaupassa etuosto-oikeus. Etuosto-oikeus on voimassa kolme kuukautta kaupantekopäivästä.

  Etuosto-oikeus riippuu pinta-alasta ja siihen lasketaan kaikki kahden vuoden aikana osapuolten välillä tehdyt luovutukset. (Lisätietoja etuosto-oikeudesta: Etuostolaki 5§)

 3. Rekisteröi omistusoikeutesi eli hae lainhuutoa kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

  Anna varainsiirtoveroilmoitus ja maksa varainsiirtovero Verohallinnolle viimeistään silloin, kun haet lainhuutoa tai kirjaamista. Lue lisää Verohallinnon sivuilta.

 4. Jos käytät kaupassa kaupanvahvistajaa, sinun ei tarvitse hakea lainhuutoa itse. Voit pyytää kaupanvahvistajaa tekemään lainhuutohakemuksen puolestasi luovutusilmoituksen yhteydessä.

 5. Kun lainhuuto on kirjattu, määräalan lohkominen eli muodostaminen omaksi kiinteistökseen käynnistyy automaattisesti.

 6. Jos tarvitset kiinteistöllesi kiinnityksiä, voit hakea niitä Kiinteistövaihdannan palvelussa.

Kiinteistövaihdannan palvelu

Voit luovuttaa oman kiinteistön, hakea kiinnityksiä, sähköisen panttikirjan siirtoa tai allekirjoittaa asiakirjoja.

Lue lisää

Kiinteistövaihdannan palvelu

Verkkopalvelu kiinteistön omistajalle: tee kiinteistön luovutus, hae kiinnityksiä tai sähköisen panttikirjan siirtoa.

Etsitkö rakennustietoja?

Jos etsit omistamasi kiinteistön rakennustietoja, ole suoraan yhteydessä kiinteistösi sijaintikunnan rakennusvalvontaan.

Rakennus- ja huoneistorekisteriä ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto (DVV). DVV tarkistaa rekisteriä yhteistyössä kuntien rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.

Lue lisää rekisteröitävistä tiedoista DVV:n verkkosivuilta.