Hyppää pääsisältöön

Kiinteistötiedot ja niiden hankinta

Kaikki Suomen kiinteistötiedot on tallennettu Maanmittauslaitoksen rekistereihin. Rekistereistä käy ilmi muun muassa seuraavia asioita

  • kiinteistön omistaja
  • sijainti
  • rajapyykkien koordinaatit
  • kulkuyhteys kiinteistölle
  • tiekunnan yhteystiedot
  • oikeudet vesialueisiin
  • kiinnitykset
  • vuokralaisen yhteystiedot
  • kiinteistökaupat

Kiinteistöjä koskevat tiedot on tallennettu kiinteistörekisteriin ja lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Ne muodostavat yhdessä Kiinteistötietojärjestelmän (KTJ).

Kiinteistökauppoja koskevat tiedot on tallennettu kiinteistöjen kauppahintarekisteriin.

Kiinteistötietojen käyttö

Tietojen käytölle tulee olla perusteltu syy. Viranomaiset saavat käyttää tietoja laajasti viranomaistoimintaan. Muiden käyttäjien tulee antaa selvitys tietojen käyttötarkoituksesta. Kiinteistötiedot ovat julkista tietoa, ja niiden käytöstä säädetään laissa.  

Näin hankit kiinteistötietoja

Kiinteistötietojen ammattimaiseen käyttöön on tarjolla erilaisia palveluita. Tietojen käyttöön tarvitset luvan. Tiedot ovat maksullisia. Viranomaiset voivat käyttää kiinteistötietoja maksutta.

Yksityishenkilönä voit katsoa kiinteistösi tiedot tai ostaa kiinteistöihin liittyviä otteita ja todistuksia AsiointipalvelussaKarttapaikka-palvelussa näet kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset.

Kiinteistötietopalvelu tietojen katseluun

Kiinteistörekisterin, lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin sekä kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja voit selata Kiinteistötietopalvelussa. Palvelussa on myös Maanmittauslaitoksen maastokartat ja ilmakuvat koko maasta.

Kiinteistötietopalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla tunnuksilla. Palvelun käytöstä tehdään sopimus.

Rajapintapalvelut sovellusten käyttöön

Kiinteistötietoja voi tuoda omaan tietojärjestelmään rajapintapalveluiden kautta. Rajapintapalveluiden käyttö onnistuu sovelluksella, joka pystyy tekemään tietohaut Maanmittauslaitoksen palvelimelle.

Rajapintapalvelujen käytöstä tehdään sopimus. Palveluja voi koekäyttää ennen sopimuksen tekoa.

Aineistopalvelut kunnille ja kaupungeille oman rekisterin ylläpitoon

Kiinteistörekisterin ja lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin aineistopalvelun kautta voi saada kiinteistötietoja xml-muotoisena aineistona. Palvelu on tarkoitettu lähinnä kunnille.

Tilauksesta tietoja satunnaiseen käyttöön

Kiinteistötietoja voidaan toimittaa erilaisin hakuehdoin. Tiedot voi tilata esimerkiksi aluerajauksen tai kiinteistötunnusten perusteella.

Maanmittauslaitos voi selvittää tilauksesta esimerkiksi kiinteistön omistajien yhteystietoja tai hakea kiinteistöjen rajat tai kiinteistöjen kauppahinnat asiakkaan määrittämin ehdoin. Tiedot ovat maksullisia ja tilauksen yhteydessä on selvitettävä tietojen käyttötarkoitus tai tehtävä sopimus tietojen käytöstä.