Hyppää pääsisältöön

Tarvitsetko tietoa kiinteistöistä?

Voit tarkistaa oman kiinteistösi tiedot, esimerkiksi tieoikeudet, asiointipalvelusta.

Jos tarvitset muun kuin oman kiinteistön tietoja, voit ostaa asiointipalvelusta kiinteistön otteen tai todistuksen.

Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteristä saat tiedon toteutuneiden kiinteistökauppojen hinnoista. Tietoja yksittäisistä kiinteistökaupoista saat asiakaspalvelusta.

Rakennusoikeuteen liittyvät asiat saat selville kunnalta.

Maanmittauslaitos ei ylläpidä tietoja maanalaisista johdoista, kuten vesi-, viemäri- ja sähköjohdoista. Useilla kunnilla on johtokartta omalta alueeltaan. Johtokarttaa voi kysyä myös johtojen omistajilta eli paikallisilta vesiyhtiöiltä ja sähköverkkoyhtiöiltä. On myös yksityisiä palveluntarjoajia, jotka selvittävät alueen maanalaiset johdot ja näyttävät maastossa niiden sijainnin.

Käyttöoikeudet ja rajoitukset

Kiinteistöön voi kohdistua erilaisia oikeuksia, kuten oikeus

 • käyttää tietä
 • hyödyntää yhteistä aluetta (esim. vesialue)
 • pitää venettä sille osoitetulla paikalla

Kiinteistön omistajana voit hyödyntää näitä oikeuksia. Osa oikeuksista on hyvin vanhaa perua ja niiden merkitys on nykypäivänä hävinnyt, kuten esimerkiksi pellavanlikopaikka.

Kiinteistöön voi kohdistua erilaisia rajoituksia, jotka vaikuttavat kiinteistöön käyttöön. Esimerkiksi

 • kiinteistön hallinta on jaettu sopimuksella toisen osapuolen kanssa.
 • kiinteistöllä sijaitsee vuokraoikeus, jossa on vuokralaisia.
 • kiinteistöllä sijaitsee tie, jota muiden kiinteistöjen omistajat saavat käyttää kulkemiseen.
 • kiinteistöllä sijaitsee sähkölinja ja sen alueen käyttö on rajoitettua.

Mistä näen, mitä oikeuksia tai rajoituksia kiinteistöön kohdistuu?

Oman kiinteistösi tiedot voit katsoa maksutta Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta.

 • Kaikista käyttöoikeuksista ja rajoituksista näytetään kohteen yksilöivät tiedot, esimerkiksi millaisesta käyttöoikeudesta tai rajoituksesta on kyse ja kohteen tunnus.
 • Näytettävien tietojen laajuus vaihtelee sen mukaan, millaisesta käyttöoikeudesta tai rajoituksesta on kyse.
 • Käyttöoikeudet ja rajoitukset näytetään kartalla, jos niiden sijainti on tiedossa. Kartalta voi klikata kohteita, jolloin niistä aukeaa tarkempia tietoja. Esimerkiksi käyttöoikeuksista saa kartan kautta näkymän, mitä kiinteistöjä käyttöoikeus rasittaa ja mitkä kiinteistöt voivat käyttää oikeutta.

Muiden kuin omien kiinteistöjen tiedot näet otteilta ja todistuksilta, joita voit ostaa asiointipalvelusta.

Kiinteistölläni on tieoikeus – mitä se tarkoittaa?

Tieoikeuksia on kahdenlaisia:

 • tiekunnallinen yksityistie
 • tieoikeus.

Tiekunnallisissa yksityisteissä tien hallintoon ja kunnossapitoon on perustettu tiekunta. Muiden tieoikeuksien osalta tien käyttöön oikeutetut tien osakkaat hoitavat tietä muulla tavoin sopimalla, eikä tiekuntaa ole perustettu.

Asiointipalvelusta voit katsoa kiinteistösi tieoikeudet.

 • Tiekunnallisista yksityisteistä näytetään, minkä kiinteistöjen alueella tie kulkee eli mitä kiinteistöjä tieoikeus rasittaa. Ajantasainen tieto osakkaista ja tien käyttäjistä on tiekunnalla. Tiekunnan yhteyshenkilön nimen ja osoitteen voit kysyä soittamalla. Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.
 • Tiekunnallisesta yksityistiestä voit ostaa rekisteriotteen, jos tie kulkee kiinteistösi alueella. Otteesta selviää tiekunnan nimi, tunnus ja yhteyshenkilön tiedot (jos ilmoitettu) sekä luettelo kiinteistöistä, joiden alueella tie kulkee. Otteesta näkyy myös, ovatko tietokunnan säännöt Maanmittauslaitoksen arkistossa.
 • Tieoikeuksien osalta palvelussa näytetään, minkä kiinteistöjen alueella kyseinen tie kulkee eli mitä kiinteistöjä tieoikeus rasittaa. Lisäksi näytetään, mitkä kiinteistöt ovat oikeutettuina eli kiinteistöt, joiden omistajalla on oikeus käyttää tietä.

Asiointipalvelun kartalla näytetään kaikki alueen yksityistiet katkoviivalla. Voit myös klikata kohteita kartalla, jolloin niistä aukeaa tarkempia tietoja.

Asiointipalvelu henkilöasiakkaille

Tarkista kiinteistösi tiedot, hoida kiinteistösi asioita tai osta kiinteistöihin liittyviä otteita ja todistuksia. Palvelu on käytettävissä päivittäin klo 01.00 - 23.00.

Lue lisää

Asiointipalvelu organisaatioasiakkaille

Palvelu on tarkoitettu organisaation puolesta asiointiin sekä kaupanvahvistajille, jotka voivat tehdä palvelussa kiinteistönluovutusilmoituksen.

Lue lisää

Etsitkö rakennustietoja?

Jos etsit omistamasi kiinteistön rakennustietoja, ole suoraan yhteydessä kiinteistösi sijaintikunnan rakennusvalvontaan.

Rakennus- ja huoneistorekisteriä ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto (DVV). DVV tarkistaa rekisteriä yhteistyössä kuntien rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.

Lue lisää rekisteröitävistä tiedoista DVV:n verkkosivuilta.