Hyppää pääsisältöön

Ratatoimitus Oulu-Utajärvi radalla Muhoksen kunnan alueella ns. rajaamistoimituksena

Toimitusnumero
2014-483152
Toimituslaji
Ratatoimitus
Kunta
Muhos

Liikennevirasto on hakenut ratatoimituksia mm. otsikossa mainitulle rataosuudelle.  Tässä toimituksessa ei käsitellä minkään uuden rataosuuden rakentamista eikä niistä ole suunnitelmaa.

Toimituksen ensisijaisena tarkoituksena on nykyisen rautatiealueen rajojen selvittäminen. Tässä 13.8.2014 vireille tulleessa toimituksessa käsitellään Oulu-Utajärvi rataosuus Muhoksen kunnan alueella.  Sijainti näkyy linkistä avautuvasta kartasta.

Toimituksen kohteena oleva rautatiealue on lunastettu 1920-1950-luvulla ja sen jälkeen osa pyykeistä on kadonnut.

Aikataulu

Toimituksen maastotyöt on tehty vuosina 2015-2016.

Maastotyöt

Toimituksen maastotöissä on mitattu tarkasti kaikki rata-alueen rajamerkit.  Radan pitäjän toimenpiteiden seurauksena hävinneiden rajamerkkien tilalle on rakennettu uudet rajamerkit.  Muilta osin rajat on merkitty tarpeellisilta osin muovipaaluin.  Viljellylle alueille ei ole tarkoitus rakentaa uusia pyykkejä.

Toimituksessa perustetaan radan varteen  näkemä- ja suoja-alueet. 

Rautatien suoja-alue ulottuu 30 m etäisyydelle radan raiteen keskilinjasta. Radanpitäjällä on junaturvallisuuden  vaatiessa oikeus poistaa suoja-alueelta kasvillisuutta tai rajoittaa kasvillisuuden korkeutta.  Myöskään rakennuksia ei saa suoja-alueella pitää ilman poikkeuslupaa, ellei niitä ole rakennettu ennen suoja-alueen perustamista. Kuitenkin liikenneturvallisuutta vaarantavat ja radanpitoa haittaavat rakennukset voidaan määrätä poistettavaksi tai tehtäväksi niihin tarvittavia muutoksia.

Näkemäalueet perustetaan näkemäalueista annetun asetuksen mukaisesti sellaisiin tasoristeyksiin, joiden näkemät eivät ole asetuksen mukaiset.  Näkemä- ja suoja-alueet on merkitty toimituskartalle, mutta niitä ei ole merkitty maastoon.

Maanomistajalla on oikeus saada korvaus suoja-ja näkemäalueiden perustamisesta aiheutuvasta vahingosta ja merkittävästä haitasta.  Tällaiset korvaukset voidaan kuitenkin käsitellä erillisessä korvaustoimituksessa, jos vahinko tai haitta syntyy myöhemmin tai jos korvaus voidaan määrätä vasta ratatoimituksen päätyttyä. Tällaista toimitusta voi myös maanomistaja myöhemmin hakea. Tässä vaiheessa on tarkoitus korvata vain näkemäalueiden perustamisesta aiheutuvat haitat.

Radanpitäjä pyrkii sopimaan suoja-alueilta poistettavan kasvillisuuden osalta korvaukset maanomistajien kanssa siinä vaiheessa, kun kasvillisuuden poistaminen tulee ajankohtaiseksi. Mikäli korvauksista ei tällöin päästä sopimukseen, voidaan niiden osalta hakea edellämainittu erillinen korvaustoimitus. 

Näkemäalueilta on poistettava kasvillisuus arvioitu ennen toimitusta ja ne on merkitty puupaaluin maastoon.  Näkemäalueiden poistettava kasvillisuus korvataan toimituksessa.

Jatkotoimenpiteet

Toimituksessa pidetään helmikuussa 2017 toimituskokous, missä käsitellään maastomittauksen perusteella tarpeelliseksi havaitut toimenpiteet kuten rajankäynnit.  Kokoukseen kutsutaan erikseen ne maanomistajat, joita asia koskee.  Liikennevirasto vastaa tämän toimituksen toimituskustannuksista.

Yhteystiedot

Toimituksen maastotöistä vastaa kartoittaja Antti Iisakka, johon voi ottaa yhteyttä puhelimitse 0400-851541.

Toimitusmenettelyä koskevissa kysymyksissä voi ottaa yhteyttä toimitusinsinööriin Helka Sääksvuori 040-5955413.

 

 

 

 

 

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).