Hyppää pääsisältöön

Rata-alueen rajaamistoimitus Kalvolassa Hämeenlinnan kaupungissa Tampere-Hämeenlinna -rataosuudella

Toimitusnumero
2016-524583
Toimituslaji
Ratatoimitus
Kunta
Hämeenlinna

Liikennevirasto on hakenut ratatoimituksia rajojen määräämiseksi mm. Hämeenlinna - Tampere rataosuudelle. Nämä toimitukset eivät koske minkään uuden rataosuuden rakentamista. Liikennevirasto vastaa näiden toimitusten toimituskustannuksista.

Tässä ratatoimituksessa käsitellään entisen Kalvolan kunnan (ja nykyisen Hämeenlinnan kaupungin) alueella oleva rataosuus Hämeenlinna - Tampere radasta (Hattulan kunnanrajan ja Valkeakosken kunnanrajan välillä). Rautatiealue on muodostettu 1800-luvun lopusta lähtien suoritetuissa lunastustoimituksissa. Suurimmaksi osin rautatiealueen raja kiinteistöjä vastaan on määräytynyt 4.3.1974 rekisteröidyssä lunastustoimituksessa (ark. no 25:50 Kalvola). Tämän jälkeen rajamerkkejä on hävinnyt rautatiealueen rajoilta.

 

TOIMITUKSEN TARKOITUS ja MAASTOTYÖT

Toimitusten ensisijaisena tarkoituksena on nykyisen rautatiealueen rajojen selvittäminen ja merkitseminen maastoon tarpeellisilta osin.

Toimituksen maastotöiden yhteydessä on mitattu tarkasti kaikki rata-alueen rajalta löytyneet rajamerkit. Hävinneiden rajamerkkien tilalle on rakennettu rata-alueeseen rajoittuvien (ja rataa kohti suuntautuvien) kiinteistöjen välisille rajoille uudet putkipyykit tai kyseinen paikka on määritetty rajapisteellä (kun esim. viljellyn pellon tai yksityistien takia ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa uutta putkipyykkiä). Kiinteistön ja rata-alueen väliselle rajalle on rakennettu muutoin muovipaalut  entisten hävinneiden rajamerkkien tilalle paitsi sellaisissa paikoissa, joissa paalua ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa (esim. viljelty pelto tai hoidettu pihamaa). Tällaisilla paikoilla rajan paikka määrätään koordinaattipistein (rajapiste rp).

Toimituksen maastotöissä on selvinnyt, että missään kohtaan EI OLE TARPEEN LUNASTAA LISÄALUEITA rautatiealueeksi (rata-alueen rakenteet ylittäisivät aiemmin lunastetun rautatiealueen rajan).

Toimituksen maastotyöt (rata-alueen rajojen selvitys sekä maastoon merkitseminen ja mittaus) on suoritettu Maanmittauslaitoksen kartoittajan Ari Leppäkynnäksen johdolla. Maastotyöt on suoritettu suurimmaksi osin vuonna 2017, vähäiseltä osin vielä vuoden 2018 keväällä.

Liitetiedostona on alla mm. alustava toimituskartta ja karttalegenda (kartan selitykset). Punaisilla katkoviivoilla on osoitettu nyt suoritettavat rajankäynnit. Piirrosviivalla on osoitettu rautatiealueen ulkopuolisen suoja-alueen raja.

MIKÄLI TEILLÄ ON HUOMAUTTEVAA SUORITETTUIHIN RAJANKÄYNTIEN MAASTOTÖIHIN (esim. uutta pyykkiä tai paalua ei ole rakennettu Teidän mielestä kiinteistörajalle / oikeaan paikkaan), pyydän ilmoittamaan tästä kartoittaja Ari Leppäkynnäkselle viimeistään perjantaina 25.5.2018 (puh. 040 563 6016, ari.leppakynnas@maanmittauslaitos.fi).  

 

TOIMITUSKOKOUS

Toimituksessa pidetään toimituskokous 26.6.2018 klo 10.00 Iittalan palotalon kokoussalissa (Hallintotie 2a, Iittala, Hämeenlinna).

Toimituskokouksessa käsitellään maastomittausten perusteella tarpeelliseksi havaitut toimenpiteet kuten rajankäynnit sekä rautatiealueen ulkopuolisen ja ratalain 37 §:n mukaisen suoja-alueen rajan (30 metriä uloimman raiteen keskilinjasta) sekä radanpitäjän käyttöoikeuden merkitseminen kiinteistörekisteriin. Rautatien suoja-alue perustuu suoraan ratalakiin (ratalaki 37 §).

Kokouskutsu lähetetään erikseen niille maanomistajat, joita toimitus koskee. Kokouskutsu alla liitetiedostona. 

Toimituksessa käsiteltävät asiat ratkaistaan toimituskokouksessa toimitusinsinöörin päätöksillä paitsi silloin, kun asianosaisilla on oikeus sopia käsiteltävästä asiasta ja tällainen sopimus asianosaisten välillä syntyy. Ennen kuin toimitusinsinööri antaa lopulliset päätökset toimitukseen kuuluvissa asioissa, toimitusinsinööri mm. esittää asioihin liittyvät säädökset ja niiden vakiintuneet tulkintalinjat, esittää muut tarpeelliset taustaselvitykset sekä kuulee asianosaisia.

Toimituksessa tehtyihin ratkaisuihin saa hakea muutosta kirjallisella valituksella maaoikeutena toimivalta Kanta-Hämeen käräjäoikeudelta (Hämeenlinna). Valitusaika (30 pv) alkaa toimituksen lopettamisesta. Toimitus pyritään lopettamaan nyt kyseessä olevassa toimituskokouksessa (26.6.2018).

 

YHTEYSTIEDOT

Lisätietoja maastotöistä ja pyykityksistä antaa tarvittaessa kartoittaja Ari Leppäkynnäs, puh. 040 563 6016, ari.leppakynnas@maanmittauslaitos.fi

Toimitusmenettelyyn liittyviin kysymyksiin vastaa toimitusinsinööri Petteri Lauronen, puh. 040 722 7090, petteri.lauronen@maanmittauslaitos.fi

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).