Hyppää pääsisältöön

Nummen kevytväylän / Oilaantien asemakaavan mukaisten katualueiden lunastus

Toimitusnumero
2016-538741
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Lohja

Lohjan kaupunki on hakenut Maanmittauslaitokseen 2.9.2016 saapuneella hakemuksella otsikon mukaista katualueen lunastamista Lohjan kaupungissa Nummen kylässä. Hakemus perustuu 10.8.2016 voimaan tulleeseen asemakaavaan 'N12 Nummen kevyen liikenteen väylä (Oilaantie), asemakaavan muutos'. Kyseessä on Maankäyttö- ja rakennuslain (myöh. MRL) mukainen lunastustoimitus, jonka tarkoituksena on vahvistetaa lunastuksen kohde ja määrätä lunastuskorvaukset luovutettavista alueista ja sillä olevasta omaisuudesta (esimerkiksi pihakasvillisuudesta ja rakenteista). Lisäksi käydään epäselvät kiinteistörajat ja käsitellään muut lunastustoimitukseen kuuluvat asiat.

Alkukokous

Toimituksen alkukokous pidettiin perjantaina 21.10.2016. Kokouksen yhteydessä suoritettiin haltuunottokatselmus, jossa asemakaavan mukainen katu otettiin haltuun Ilmoonintie - Riikantie välisellä osalla. Tältä osalta haltuunottokatselmuksella kirjattiin lunastettavalle alueelle jäävä omaisuus.

Lunastettavan alueen maastoon merkintä

Lokakuussa 2016 Lohjan kaupunki merkitsi maastoon asemakaavan mukaisen Oilaantien katualueen Ilmoonintie - Riikantie välisellä osalla. Myös loppuosan lunastettavasta asemakaavan mukaisesta katualueesta merkitään maastoon Lohjan kaupungin toimesta. Maanmittauslaitoksen kartoittaja Kai Tamminen vastaa puolestaan rajankäyntien maastotöistä ja pyykinsiirroista koko lunastettavalla alueella. Maastotyöt pyritään saada valmiiksi 13.4.2017 mennessä.

Korvausvaatimukaset

Lunastettavan omaisuuden omistajalla on lain mukaan oikeus saada täysi korvaus lunastuksen vuoksi aiheutuvista taloudellisista menetyksistä. Lunastustoimikunta, joka koostuu toimitusinsinööristä ja kahdesta uskotusta miehestä, tutkii ja ratkaisee korvauskysymykset viran puolesta. Näin ollen erillistä korvausvaatimusta ei välttämättä tarvitse tehdä, mutta vaatimuksen tekeminen voi olla tarpeellinen monessa tapauksessa haitta- ja vahinkokysymysten esille tuomiseksi.

Mikäli maanomistaja haluaa tehdä korvausvaatimuksen, pyydetään se  lähettämään kirjallisesti allekirjoittaneelle toimitusinsinöörille viimeistään 21.4.2017, jonka jälkeen vaatimuksiin pyydetään Lohjan kaupungilta vastine. Korvaukset käsitellään viran puolesta, vaikka korvausvaatimusta ei olisi tehty.

Maastokatselmus

Toimitusmiehet pitävät maastokatselmuksen torstaina 4.5.2017 klo 9:00, kokoontuminen Nummen kaupalla (Oilaantie 6, Nummi). Katselmuksella käydään läpi ja kirjataan lunastettavalle alueelle jäävä omaisuus niiltä osin mitä ei alkukokouksen yhteydessä tehty. Eli katselmus käsittää Riikantie - Turuntie (tie nro 110) ja  Ilmoonintie - Nummenkirkkotie väliset osuudet. Maanomistajat voivat olla halutessaan paikalla katselmuksen aikana, mutta läsnäolo ei ole välttämätöntä.

Loppukokous

Toimituksen loppukokous pidetään torstaina 11.5.2017 klo 9:00 Lohjan pääkirjastolla, Järnefeltinsalissa (Karstuntie 3, Lohja). Kokous on toimituksen loppukokous, jossa tehdään lopulliset päätökset mm. lunastettavasta alueesta, korvauksista, tilusjärjestelyistä ja muista mahdollisista asioista.

Valitusaika lasketaan alkavaksi toimituksessa tehdystä päätöksestä tai loppukokouksesta. Toimituksen asiakirjat toimitetaan valitusaikana vain pyynnöstä.

Rakentaminen

Sillan osalta rakennustyöt ovat alkaneet lokakuussa 2016. Muut varsinaiset katutyöt ovat alkamassa vuonna 2018.

Yhteyshenkilö:

Toimitusinsinööri Hanna Maisi, Maanmittauslaitos, Kalevankatu 4, 08100 Lohja. puh. 040 8011320, hanna.maisi[ät]maanmittauslaitos.fi

 

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).