Hyppää pääsisältöön

Hannukaisen kaivospiirin laajentaminen

Toimitusnumero
2017-566787
Toimituslaji
Muut toimitukset
Kunta
Kolari

Taustaa

Hannukaisen kaivosaluetta koskevat kaivospiiritoimitus on tullut vireille Turvallisuus- ja kemikaaliviraston päätöksen perusteella (saap. 19.9.2017). Päätöksessä on hakijana olevalle Hannukainen Mining Oy:lle osoitettu kaivospiiriä koskeva alue Kolarin kunnassa.

Kaivospiiritoimituksen tarkoituksena on määrätä ja vahvistaa kaivospiirin rajat maastossa ja määrätä korvaukset niistä todennäköisistä ja taloudellisista menetyksistä, joita hankkeen johdosta aiheutuu alueen maanomistajille. Kaikista kokouksista tiedotetaan tämän laajuisissa hankkeissa kutsukirjeenä alueen maanomistajille sekä muille mahdollisille asianosaisille, joita toimitus konkreettisesti katsotaan koskevan sekä kuuluttamalla siitä paikallisesti yleisesti leviävissä sanomalehdissä.

Maanmittauslaitos on suorittanut alueella maastotöitä maastokaudella 2018 (kiinteistönmuodostamislaki 173 §).

Ensimmäinen kokous on pidetty Kolarin kunnantalolla 25.10.2018 kello 10. Alkukokouksessa käytiin läpi ja tarkistettiin kaivospiirimääräyksessä annettuja kaivospiirin rajojen sijaintia alustavilta toimituskartoilta kaivoslain mukaisesti. Lisäksi alkukokouksessa selostettiin menettelyä korvausten vaatimiseksi. Korvausvaatimusten esittämistä varten lisätietoa tullaan lisäämään myös tälle sivustolle toimituksen edetessä. Korvausvaatimuksiin pyydetään aikanaan hakijan vastine ja päätökset annetaan loppukokouksessa. Kaivospiiritoimitusta ei voida lopettaa ennen kuin kaivospiirimääräys on saanut lainvoiman.

Korvauskäsittelystä yleisesti:

Kaivospiirin sisällä oleville kiinteistöille tullaan Maanmittauslaitoksen toimesta toimittamaan erilliset korvausvaatimukset kiinteistökohdittain. Tällaiset kaivospiirin sisällä oleville kiinteistöille määrättävät korvaukset käsitellään viranpuolesta. Korvaukset kaivospiirin ulkopuolisille tiloille, immissiotyyppiset korvaukset,  jäävät maanomistajan oman aktiivisuuden varaan vaatia. Määräaika korvausvaatimusten esittämiselle asetetaan myöhemmin ja ilmoitettaneen korvausvaatimuslomakkeen tiedoissa.

Pöytäkirja alkukokouksesta:

Alkukokouksesta lähetetään pöytäkirja kiinteistönmuodostamisasetuksen 60 §:n mukaisesti yhdelle kiinteistönomistajista. Pöytäkirja lähetetään kaivospiirin sisällä oleville kiinteistöille automaattisesti, mutta kaivospiirin ulkopuolisten tilojen osalta pöytäkirjaa tulee pyytää. Asiakirja on maksuton myös ulkopuolisten tilojen osalta, kun se pyynnöstä toimitetaan.

 

Kaivospiirimääräyksen palauttamisen vaikutukset kaivospiiritoimitukseen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus palautti kaivospiirimääräyksen käsiteltäväksi kaivosviranomaiselle. Hannukaisen kaivospiiritoimituksessa tullaan näillä näkymin poikkeusolojen väistyttyä järjestämään toimituskokous, jossa päätetään kaivospiiritoimituksen keskeyttämisestä/hakemuksen hylkäämisestä.

 

 

 

 

Lisätietoja

Toimitusinsinööri Jukka Koponen, jukka.koponen@maanmittauslaitos.fi

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).