Hyppää pääsisältöön

PESIÖNLAHTI-ASKANKYLÄ maantien rajaaminen

Toimitusnumero
2020-633081
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Suomussalmi

Ko. maantien (Joukokyläntie) rajaaminen välillä Pesiönlahti - Puolangan kunnan raja, n. 30,5 km (katso alla liitteenä yleiskartta). 

Toimituksen tarkoituksena on nykyisen maantiealueen  rajojen määritys ja maastoon merkintä (paalutus maastoon) ja uusien aikaisemmin (lähinnä raviojien kaivujen ja bussipysäkkien rakentamisen yhteydessä) tapahtuneiden levennysten johdosta vähäisten laajennusalueiden määritys ja paalutus maastoon sekä maantiealueen rajojen laillistaminen (rajankäynti). Lisäksi käsitellään korvauskysymykset tiealueen laajennusten osalta (LiMTL 75.2 §).  

Maantiealue on rajattu aikaisemmin pääosin 1960-64 tehdyssä yleistietoimituksessa (AN:o 45-XII-12, rekisteröity 2.3.1985) ja osin Pesiönlahdessa vt 5 tietoimituksessa 1970 (AN:o 111-XII-12, rekisteröity 12.11.1970).

Toimituksen vaatimat maastotyöt on tehty Maanmittauslaitoksen toimesta kesällä ja syksyllä 2021. Tämä aikaisemmin rajattu maantiealue ja vanhat rajamerkit on selvitetty maastossa (GPS-mittaus) ja merkitty maastoon.
Missä tämä aikaisempi tiealueen rajaus ei ole riittänyt, maantiealueeksi on rajattu kokonaan maantielain (LiMTL 503/2005) 5 §:n mukainen tiealue (2 m päähän ojan ulkoreunasta). Tiealueella olleet vanhat pyykit on siirretty maantiealueen rajalle ja hävinneiksi todetut pyykit on rakennettu uudestaan maantiealueen rajalle (putkipyykit taikka muovipaalut). Eli maastoon on merkitty koko nykyinen maantiealue muovisilla tiepaaluilla ja osin putkipyykeillä. 

Toimituksessa vahvistetaan rajankäynneillä maantiealueen kaikki rajat sekä käsitellään muut alla ilmenevät asiat ja tehdään kaikki tarvittavat päätökset.

Toimitusmenettely

Toimituksen alkukokous pidettiin ke 28.9.2022 klo 11:00 alkaen Suomussalmen kunnanviraston valtuustosalissa. Kokouksessa käsiteltiin rajankäynnit, maantiealueen levenemiset (lunastettavat alueet) ja näistä aiheutuvat korvauskysymykset ja annettiin tarpeelliset päätökset. Toimitus lopetettiin. 

Maanomistajat, joita maantiealueen vähäiset laajennukset (lunastukset koskevat saivat kokouskutsun mukana otteen toimituskartasta ja lunastettava omaisuus -selitelmästä sekä tilitietokyselylomakkeen korvausten maksutilin ilmoittamista varten (jos oletettu korvaus yli 20 €). Muut, joita pelkästään tiealueen rajankäynnit koskevat, eivät saaneet mitään otteita.
 
Käydyt maantiealueen rajat ja rakennetut rajamerkit käyvät ilmi tien osalta laaditusta toimituskartasta (alla liitteenä, toimituskartta alustava).   

Lunastuskorvaukset määrätiin viran puolesta vaikka mitään vaatimuksia ei esitetty. Maanomistajilla oli mahdollisuus kuitenkin esittää korvausvaatimus ja/tai maastokatselmuspyyntö toimitusinsinöörille kirjallisesti, hyvissä ajoin ennen kokousta, viimeistään to 22.9.2022.  
 

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri Juha Kemppainen, Maanmittausinsinööri (DI), Maanmittauslaitos Kuusamo,
                            0400 286561   juha.kemppainen@maanmittauslaitos.fi
                            Osoite: Maanmittauslaitos/ Juha Kemppainen, Kaiterantie 20, 93600 Kuusamo


 

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).