Hyppää pääsisältöön

Voimansiirtoalueen lunastus, Jylkkä - Pahkamaa 2 x 110 kV

Toimitusnumero
2020-636156
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Alavieska
Kalajoki

Yleistä

Valtioneuvosto on myöntänyt 14.5.2020 luvan lunastaa Jylkkä-Pahkamaa 2 x 110 kV sähkönsiirtojohtoa ja tiedonsiirtolaitteita tarvittavat alueet pysyvin käyttöoikeuksin. Lunastajana on hankkeen luovutuksen myötä Mutkalampi Tuulipuisto Oy.

Linja alkaa Jylkän sähköasemalta ja jatkuu Pahtamaahan Mutkalammin tuulipuiston sähkönsiirtoasemalle lähelle Kannuksen kaupungin rajaa. Johdon pituus on 31,2 km. Linja on rakennettu valmiiksi.

Lunastuksen eteneminen

Lunastustoimituksen alkukokous pidettiin ja tarvittavien alueiden ennakkohaltuunotto tehtiin 17.9.2020. Linjan rakennustöiden valmistuttua Maanmittauslaitos on kartoittanut johtoalueen ja rakentanut rakennushankkeen yhteydessä kadonneet pyykit.

Toimituksessa pidettiin jatkokokous 25.10.2022. Kokouksessa selostettiin linjan alle jäänyttä omaisuutta ”Lunastettava omaisuus” -luettelon avulla. Luettelo on pohjana toimituksessa maksettaville korvauksille.

Linjan rakentajan edustaja ilmoitti kokouksessa, että linja-alueelta poistettu puusto on myyty yhteismyyntinä ja rahat on tilitetty omistajille. Poikkeuksena olivat muutamat tilat, joiden omistajat korjasivat itse puuston käyttöönsä tai myyntiinsä. Linjan alle on jäänyt muutamia latoja ym. Lunastaja selvittää, voivatko ne jäädä paikoilleen.

Kokouksessa aloitettiin linjasta aiheutuneiden vahinkojen ja haittojen korvauskäsittely. Kokouksessa esitettiin suullisia korvausvaatimuksia ja huomautuksia. Kirjallisten korvausvaatimusten viimeiseksi jättöpäiväksi päätettiin 17.11.2022. Mahdolliset kirjalliset vaatimukset tulee toimittaa sähköpostitse tai kirjeitse toimitusinsinööri Jouko Breilinille. Vaatimukset voivat olla vapaamuotoisia taikka ne voi tehdä ohesta löytyvällä lomakkeella.

Lunastustoimikunta määrää korvaukset linjan alla olevasta omaisuudesta viran puolesta. Tämä tarkoittaa, että näille tiloille ja oikeuksille korvaukset päätetään samoin perustein, vaikka omistaja ei olisi tehnyt vaatimusta tai olisi ollut läsnä toimituskokouksissa. Korvausvaatimus voi olla tarpeellinen ainakin silloin, kun asianosainen katsoo, ettei lunastustoimikunnalla mahdollisesti ole tietoa tapahtuneesta vahingosta tai haitasta. Linjan ulkopuolisten haittojen ja vahinkojen osalta korvausta tulee aina vaatia.

Lunastaja tarvitsee myös korvausta saavien pankkiyhteystiedot. Tilitiedot tulee ilmoittaa toimitusinsinöörille, lomake löytyy ohesta.

Korvausten arvioimiseksi pidetään tarpeellisin osin maastossa julkinen katselmus, jossa maanomistajat voivat halutessaan olla mukana. Katselmukseen osallistuvat myös lunastajan edustajat. Katselmuksen päätarkoituksena on varata maanomistajille mahdollisuus vielä maastossa suullisesti selostaa korvausvaatimustaan. Katselmuksessa ei tehdä päätöksiä vaadituista asioista. Katselmuksessa tutustutaan niihin kohteisiin, joissa käymistä vaatimuksissa on pyydetty taikka lunastaja pyytää. Katselmus aloitetaan tiistaina 22.11.2022 klo 9.00 tilalla RN:o 9-410-6-30. Katselmuksen aikataulusta saa tietoa toimitusinsinööriltä 17.11.2022 jälkeen.

Päätös korvauksista ja niiden maksamisesta annetaan myöhemmin pidettävässä lunastuksen loppukokouksessa.

Voimalinjalunastuksen sisältöä ja vaiheita on selostettu oheisessa toimitusesitteessä

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri

Jouko Breilin, Maanmittauslaitos Kokkola

puhelin 040 715 9275

etunimi.sukunimi[at]maanmittauslaitos.fi

Hakijan yhteyshenkilö

Petter Sund

puhelin 040 538 9062

petter.sund[at]neoen.com

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).