Hyppää pääsisältöön

Vt 10 liittymien parantaminen välillä Iso-Harvoilantie-Siirintaustantie, Hämeenlinna

Toimitusnumero
2020-642414
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Hämeenlinna

Vt 10 liittymien parantaminen välillä Iso-Harvoilantie-Siirintaustantie, Hämeenlinna

Liikenne- ja viestintävirasto on 30.6.2020 hyväksynyt tiesuunnitelman päätöksellään nro Dnro TRAFICOM/173400/05.03.160.01/2020. 

Toimitusmääräys on annettu 10.7.2020. Toimituksen hakijana on Uudenmaan ELY-keskus.

Yleiskartta ja tiesuunnitelmakartta löytyvät  liitetiedostona ohessa.

 

Haltuunotto

Menettely

Tien parantamista varten tarvittavat alueet otetaan tienpitäjän haltuun maantietoimituksessa (laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 56 §).

Haltuunotto tapahtuu kirjallisessa menettelyssä (laki kiinteistönmuodostamislaissa tarkoitettujen toimituskokousten järjestämisessä covid-19 - epidemian johdosta sovellettavista väliaikaisista menettelyistä 2 §).

Asiaa koskevat päätökset tekee lunastustoimikunta, johon kuuluvat toimitusinsinööri Liisa Teppo sekä kunnanvaltuuston valitsemat uskotut miehet Ville Vihriälä ja Hanna-Riikka Rantala. Mikäli asianosainen katsoo, että joku lunastustoimikunnan jäsenistä on esteellinen käsittelemään asiaa, on asiasta ilmoitettava viipymättä allekirjoittaneelle.

Haltuunotto

Haltuunotossa tienpitäjälle syntyy oikeus käyttää alueita tiesuunnitelmassa osoitettuihin tarkoituksiin. Haltuunotto koskee mm. uusia maantiealueita, yksityistiealueita, laskuoja-alueita, läjitysalueita ja tien rakentamisen ajan tarvittavia alueita. Haltuunotto koskee vain tiesuunnitelman paaluväliä 100-650. Haltuunotto koskee kiinteistöä 109-413-1-24 Matkola. Haltuunottoalueen raja näkyy suunnitelmakartalla vihreällä katkoviivalla "Tiealueen raja".

Liittymää 576 vas. ei katkaista, eikä myöskään Y2:ta ja K2J:tä rakenneta, joten kulkuyhteydet jäävät niiltä kohdin ennalleen. Suoja-alueen leveydeksi on tiesuunnitelmassa määrätty 30 m.

Haltuunottopaalutusta ei suoriteta, koska kaikki tiesuunnitelman kohdealueet ovat Hämeenlinnan kaupungin omistuksessa ja kaupunki toteuttaa itse hankkeen ja vastaa itse kaikista toimituksessa syntyvistä kustannuksista. Y1:n osalta kaupunki on ilmoittanut sopivansa työaikaisesta käytöstä maanomistajan kanssa.

Kuuleminen

Haltuunoton edellytyksiä, virheitä tai puutteita koskevat huomautukset tulee esittää toimitusinsinöörille viimeistään maanantaina 28.8.2020. Sama koskee haltuunoton ajankohtaa ja ennakkokorvauksia koskevia vaatimuksia.

Maanomistajilla on velvollisuus ilmoittaa toimitusinsinöörille ne tiedossaan olevat erityisen oikeuden haltijat (esim. vuokralaiset), joita toimitus koskee (laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta 16 §)

Päätös haltuunotosta

Haltuunottoa ja ennakkokorvauksia koskevat päätökset annetaan 30.9.2020. Ellei asianosaisten esittämistä vaatimuksista muuta johdu, haltuunotto tapahtuu päätöksen antamishetkellä. Päätösasiakirja lähetetään asianosaisille välittömästi päätösten antamisen jälkeen. Päätöksiin ei ole muutoksenhakuoikeutta (laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta 92 §).

Rakentaminen

Rakennustyöt ovat alkaneet. Haltuunottoalue on työalue, jonka yli ei rakentamisen aikana tulla. Omaisuudelle aiheutuvista työnaikaisista vahingoista on ilmoitettava heti urakoitsijan edustajalle. Työnaikaisten vahinkojen korvaaminen ja toteennäyttäminen on varsin hankalaa, ellei niitä ole heti vahingon tapahduttua kirjattu tai sovittu tienpitäjän kanssa.

 Hankkeen rakennuttamisesta vastaa Hämeenlinnan kaupunki.

Toimitusmenettely ja korvaukset

Maantietoimitus tehdään nk. yksivaiheisena toimituksena, jossa lunastetaan ja korvataan tarvittavat maa-alueet. Lisäksi käsitellään maantiestä ja sen parantamisesta johtuvien haittojen ja vahinkojen korvaukset.

Lunastettava omaisuus ja lopulliset korvaukset selviävät vasta rakentamisen jälkeen.

Lunastettavan omaisuuden omistajalla on lain mukaan oikeus saada täysi korvaus lunastuksen vuoksi aiheutuvista taloudellisista menetyksistä. Lunastustoimikunta, joka koostuu toimitusinsinööristä ja kahdesta uskotusta miehestä, tutkii ja ratkaisee korvauskysymykset viran puolesta. Näin ollen aikanaan erillistä korvausvaatimusta ei tarvitse välttämättä tehdä, mutta vaatimuksen tekeminen voi olla tarpeellinen monessa tapauksessa haitta- ja vahinkokysymysten esille tuomiseksi.

Toimituksen loppukokous pidetään tiistaina 25.4.2023 klo 10:00 osoitteessa Maanmittauslaitos, Koulukatu 13, Hämeenlinna.

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri Liisa Teppo, Maanmittauslaitos 

040 801 1328, sähköposti liisa.teppo@maanmittauslaitos.fi

 

Rakennuttaja Hämeenlinnan kaupunki:

Eija-Liisa Dahlberg, rakennuttamispäällikkö

03 621 4519, sähköposti eija-liisa.dahlberg@hameenlinna.fi

Johanna Plihtari-Siltanen, Sitowise Oy, projektipäällikkö (suunnittelu)

020 747 6711, sähköposti johanna.plihtari-siltanen@sito.fi

 

Uudenmaan ELY:

Tienpitäjän edustaja tietoimituksessa ja korvausasioissa Uudenmaan ELY-keskus, maanhankinta /

Merja Rajala, maanhankintavastaava

0295 021 332, sähköposti merja.rajala@ely-keskus.fi

Iiris Terävä, TL-InfRa Oy (sopimus ja liikenteenohjaus)

0400 270 895, sähköposti iiris.terava@tloy.com

 

Maksatuksiin liittyvät yhteydenotot loppukokouksen jälkeen:

toimituskorvaukset.keha@ely-keskus.fi

www.keha-keskus.fi

 

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).