Hyppää pääsisältöön

KT50 (Kehä3) parantaminen Vantaalla, 3. vaihe

Toimitusnumero
2020-648449
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Vantaa

Hanke

"Kehä III parantaminen, 3. vaihe" - hankkeessa Askiston kohdan sujuvuutta parannetaan eritasoliittymällä. Samalla korjataan huonokuntoista pohjarakennetta. Vantaankoski-Pakkala välille rakennetaan kolmannet kaistat sekä parannetaan joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyjä ja kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä uudessa tilanteessa. Hanketta koskevaa lisätietoa löytyy sivun alareunan linkin kautta.

Taustaa

Hakemuksessa on esitetty kolme tiesuunnitelman hyväksymispäätöstä, joihin hanke perustuu:

-Kantatien 50 (Kehä III) parantaminen välillä Vanhakartano-Vantaankoski, Vantaa; paaluväli 8310-10800 (28.12.2018)

-Kantatien 50 (Kehä III) parantaminen välillä Vanhakartano-Vantaankoski, Vantaa; paaluväli 10800-13000 (6.5.2019)

-Kehä III:m (Kt 50) parantaminen välillä Vantaankoski-Pakkala, Vantaa (11.12.2003)

Toimitusmenettely

Maantietoimituksessa käsitellään tiehankkeen vaatimien lunastusten asiat maantielain (LjMTL) mukaisesti. 

Toimituksen hakija on esittänyt, että alkukokouksen yhteydessä tehdään maantielain 56§:n mukainen haltuunotto. Varsinaiset maantiealueet haltuunotetaan tulevaa omistusoikeutta varten. Tiesuunnitelmassa esitetyt yksityistiealueet sekä laskuojarasitealueet otetaan haltuun työn ajaksi. 

Alkukokous, haltuunotto

Alkukokous pidettiin 4.12.2020 klo 8.30/11.00/13:00, Vantaalla. Kielotie 28, huone 447.

(Läsnäolon tarvetta koskeviin kysymyksiin vastaa toimitusinsinööri. Kokoukseen tuleville on tarjolla käsidesiä ja kasvomaskeja.)

(HUOM! Kokoukseen osallistuminen ei ole välttämätöntä. Kokousta ja sen sisältöä koskien voi olla etukäteen yhteydessä toimitusinsinööriin puhelimitse tai s-postitse. Kokoukseen on vallitsevien olosuhteiden vuoksi myös toivottavaa osallistua vain 1 henkilö/kiinteistö.)

Kohteiden haltuunotto tehtiin alkukokouksen yhteydessä 4.12.2020.

Kaksivaiheinen toimitusmenettely

Alkukokouksessa päätettiin, että toimitus tehdään ns. kaksivaiheisen toimitusmenettelyn mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisessä vaiheessa käsitellään maapohjan ja muiden kohteiden korvaukset. Erikseen myöhemmin toisen vaiheen toimituksessa, joka aloitetaan tietöiden valmistumisen jälkeen, käsitellään mahdolliset haitan- ja vahingonkorvaukset. 

Maastomittaukset, katselmukset

Haltuunoton kohteita koskevia maastomittauksia on tehty osin jo ennen alkukokousta. Haltuunoton alueet on merkitty maastoon puupaaluin (asfaltoiduissa kohdissa maalimerkinnöin). 

Toimitusinsinööri on valokuvannut kohteet ennen alkukokousta. 

Tarvittavista lisäkatselmuksista sovitaan kokouksissa tai muuten erikseen.

Petikon kohdalla Kehä III:n pohjoispuolta ("HSY:n kohta") koskeva lisäkatselmus pidettiin 18.12.2020. Katselmuksessa oli tarkasteltavissa ensi vaiheessa aloitettavan putkistotyön vaatiman alueen ulottuvuus sekä varsinaisten putkilinjojen sijainti kiinteistöjen kohdalla. Toimenpiteet ovat käynnistymässä kesäkauden jälkeen. Petikon kohdan varsinaisten tienrakennustöiden aikataulusta ei ole tässä vaiheessa tarkempaa tietoa. Petikon kohdalla Kehä III:n eteläpuolella tehdään kuitenkin putkilinjauksen mutoksen yhteydessä myös kevyen liikenteen väylän siirtoa.

Toimituskartta, alueiden pinta-alat

Tiesuunnitelman mukaiset haltuunoton kohteet on merkitty toimituskarttaluonnokselle, joka on linkitetty tälle sivustolle (alareunaan). Pinta-alat osoittava asiakirja laaditaan samassa yhteydessä.

Jatkotoimenpiteet

Tiettyjä kohteita koskien järjestetään lisäkatselmukset joulukuussa 2020.

Ensimmäisen vaiheen toimituksen korvauskäsittely aloitettiin v. 2021 tammikuussa lähettämällä maanomistajille kirjeitse määräaika korvausvaatimuksien laatimiselle. 

ELY-keskuselle varattiin määräaika vastineen laatimiselle.

Alkukokouksen jälkeen tulleet muutokset ja lisätiedot

Tiesuunnitelmassa mainittu Viinikkalan risteyssilta Vantaankosken alueella (Voudintie) on kirjattu tiesuunnitelman mukaan poistettavaksi. Alkukokouksen 4.12.2020 aikana oli tiedossa, että kyseiseen sillan poistoon liittyen oli vielä menossa tarpeellisuusharkintaa. Asiaan liittyvät haltuunotot koskien yksityistiejärjestelyä Viinikkalanpolun ja Voudintien osalta (Y308, Y309, Y310) tehtiin tiesuunnitelman mukaisesti. 

Alkukokouksen jälkeen on lunastustoimikunnalle ilmoitettu toimituksen hakijan toimesta, että sillan poistaminen ja sen myötä Viinikkalanpolun ja Voudintien tiejärjestelyt haltuunottoineen peruuntuvat.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Viinikkalanpolun ja Voudintien nykyiset tielinjat jäävät entiselleen. Puuston poistaminen ei siis ole tarpeen tämän hankkeen vuoksi yksityisteiden Y308/Y309/Y310 kohdalla.

Asiaa koskien on kyseisten teiden kohdalla ja vaikutuspiirissä olevien kiinteistöjen omistajille tiedotettu muutoksesta erikseen kirjeitse. 

Haltuunoton peruuntuminen (ja yksityistielinjausten muuttumisen peruuntuminen) käsitellään muodollisesti seuraavassa toimituskokouksessa.

Petikon kohdalla Kehä III:n pohjoispuolella haltuunotettua aluetta koskien ELY-keskus on vastineessa ilmoittanut, että alunperin tulevaa omistusoikeutta varten tehty haltuunotto esitetään muutettavaksi työnaikaiseksi haltuunotoksi (poikkeaa siis 4.12.2020 esitetystä). Tämä tarkoittaisi sitä, että alue jäisi edelleen kokonaan maanomistajien omistukseen. Käytännössä korvausasioita olisi käsiteltävänä vain työn aikaisen haltuunotn aiheuttamia seikkoja koskien. Asia tulee käsiteltäväksi seuraavassa kokouksessa. 

Ensimmäisen vaiheen loppukokous 23.11.2021

Ensimmäisen vaiheen loppukokous pidettiin 23.11.2021 Tikkurilassa. Kokouksessa todettiin peruuntuneeksi Voudintien sillan säilymisen ansiosta yksityistiejärjestelyt Vantaankosken kohdalla. Petikon kohdalla Kehä III:n pohjoispuolen osa-alueen kohdalla asioiden käsittely siirrettiin erilliskokoukseen ja uuden toimitusnumeron alle. Tältä osalta käsittelyjä jatketaan v. 2022.

Muilta osin 23.11.2021 annettiin kohteiden korvauksia koskien korvauspäätökset. Otteet asiakirjoista toimitetaan maanomistajille kokouksen jälkeen.

Haitan- ja vahingonkorvausten osalta käynnistetään kaikkia alueita koskien ns. toisen vaiheen maantietoimitus tietöiden valmistumisen jälkeen. 

Erillistoimitus 2021-679800

Petikon kohdan Kehä III:n pohjoispuolen osa-alueen kohdan asioiden käsittelyä jatketaan kokouksessa 15.3.2022. 

Muuta

Lisätietoa päivitetään tälle sivustolle toimituksen kuluessa. 

Yhteystiedot

Toimitukseen liittyviin kysymyksiin vastaa toimitusinsinööri Tuomas Lehtonen, yhteystiedot alla.

 

tuomas.lehtonen@maanmittauslaitos.fi

Maanmittauslaitos, Porvoon palvelupiste.

Tulliportinkatu 1, 06100 Porvoo.