Hyppää pääsisältöön

Posion keskustan kiertoliittymä ja kevyen liikenteen väylät

Toimitusnumero
2022-687100
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Posio

Tiehanke ja aikataulut

Toimitus on tullut vireille Kantatien 81 ja maanteiden 863/947 kiertoliittymä (Posion kiertoliittymä) sekä Kuusamontien (kt 81) ja Maaninkavaarantien (mt 947) kevyen liikenteen väylien rakentamishankkeen johdosta Posion keskustassa. 

Tässä maantietoimituksessa käsitellään mm. hanketta varten tarvittavien alueiden haltuunotto, tarvittavat maastotyöt, tarvittavien maatiealueiden lunastamiset, korvauskysymykset, perustettavat tarvittavat käyttöoikeudet ja lunastuspäätös. Kokouksista tiedotetaan asianosaille kutsukirjeillä.  Tarkemmin toimituksen kulku ja toimituksessa käsiteltävät asiat ilmenevät alla liitteenä olevasta maantietoimitusesitteestä. 

Haltuunoton peruste:  Liikenneviraston tiesuunnitelman hyväksymispäätös 15.3.2011.Suunnitelman voimassaoloa on jatkettu 16.12.2015 ja 17.12.2019 annetuilla Traficomin päätöksillä. Tiesuunnitelma on lainvoimainen.
Tiesuunnitelman hyväksymispäätös antaa tienpitäjälle oikeuden lunastuksen toimeenpanoon (LiMTL 54 §).  Toimitus koskee niitä alueita, jotka tiesuunnitelman mukaan tarvitaan maantiealueiksi ja muihin tiesuunnitelman mukaisiin tarkoituksiin.  

Hankkeen urakoitsijana on GRK Infra Oy.  Rakentamistyöt alkavat 20.6..2022 alkaen puuston poistolla  ja hankkeen pitäisi valmistua syyskuun loppuun mennessä ja lopullisesti se on valmis 30.10.2022.  Urakoitsija merkitsee tonttialueiden kohdalla maastoon työalueen rajan, jolta osin puusto ja kasvillisuus poistetaan.

Puuston poisto:  Urakoitsija ottaa yhteyttä maanomistajiin, ennen puuston poistoa ja sopii menettelystä.  Ellei muuta sovita poistettu puusto tehdään asianomaisiksi puutavaralajeiksi ja toimitetaan tien varrelle maanomistajan osoittamaan paikkaan, jossa puusto on maanomistajan käytettävissä (pois vietävissä/ myytävissä).  Maanomistajien tehtäväksi jää puiden myynti taikka yhteismyynnin järjestäminen.

 

Tietoimitusprosessi ja aikataulut

Maantietoimituksen alkukokous pidettiin ti 24.5.2022 klo 9:30 alkaen Posion kunnanviraston valtuustosalissa (Kirkkotie 1, Posio).  Kokouksessa mm. selostettiin tiehanketta ja maantietoimitusmenettelyä, todettiin tiesuunnitelman sisältö, suoritettiin maantielain 56 §:n mukainen haltuunottokatselmus ja käsiteltiin ennakkokorvauksia koskevat asiat. Katselmukset maastossa suoritettiin kokouksen yhteydessä iltapäivällä. Ennakkokorvausvaatimuksia ei esitetty. 

Haltuun otettavat alueet on merkittymastoon sinisillä maalimerkeillä ja/tai sinipäisillä puupaaluilla Maanmittauslaitoksen toimesta.  Tiedot haltuun otettavasta omaisuudesta (kartat  ja haltuunottoluettelo) annettiin ao. maanomistajille kokouksessa.  Haltuun otetut alueet ilmenevät haltuunottoluettelosta ja haltuunottokartoilta (katso liitteet). 

Tienpitäjälle myönnettiin haltuunotto-oikeus välittömästi 24.5.2022 alkaen.  Haltuunoton jälkeen tienpitäjälle syntyy oikeus käyttää ko. alueita ja oikeuksia tiesuunnitemassa osoitettuihin tarkoituksiin kiinteistöön kohdistuvan muun oikeuden estämättä tiesuunnitelman mukaisesti ja aloittaa hankkeeseen liittyvät tietyöt. (LiMTL 56 §).  

Toimituksen 2.kokous pidettiin ma 31.10.2022 klo 10:00 alkaen Posion kunnanviraston valtuustosalissa (Kirkkotie 1, Posio).  Kokouksessa mm. selostettiin maastotyöt, todettiin lunastettavat alueet valokuvien karttojen ja ilmakuvien avulla, selostettiin korvausasioita ja suoritettiin katselmus maastossa ja käsiteltiin muut tarpeelliset asiat.   

Lunastuskorvaukset määrätään viran puolesta niiden kiinteistöjen osalta, joihin lunastus kohdistuu. Muilta osin asianosaisten on tehtävä korvausvaatimus mahdollisista taloudellisista menetyksistä, jotta vaatimuksia voidaan käsitellä toimituksessa.
Mahdolliset korvausvaatimukset sekä katselmustarpeet on esitettävä toimitusinsinöörille kirjallisesti viimeistään to 27.10.2022.

Toimituksen loppukokous pidettiin torstaina 23.2.2023 klo 9:30 alkaen Posion kunnanviraston valtuustosalissa (Kirkkotie 1, Posio).  Kokouksessa mm. annettiin lunastuspäätös eli päätökset lunastettavista maantiealueista, rajankäynneistä, tilussiirroista sekä korvauksista ja muista käsiteltävistä asioista ja selostettiin muutoksenhakuasiat.  Toimitus lopetettiin.

 

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri: Juha Kemppainen, Maanmittausinsinööri (DI), Maanmittauslaitos Kuusamo, 0400 286561 
juha.kemppainen@maanmittauslaitos.fi

-  Maanhankinta, ELY-keskuksen asiamiehenä LandPro Oy Katja Palmu, 040 5933486, 
    katja.palmu@landpro.fi
-  Ely-keskus projektipäällikkö kari.ruokanen, 040 596 2258, 
     kari.ruokanen@ely-keskus.fi
-  urakoitsijan yhteyshenkilö: Jarkko Heiskanen, Työpäällikkö 050 436 0944 
     jarkko.heiskanen@grk.fi 
-  urakoitsijan työnjohtaja Marko Nousiainen, 040 1834517,  marko.nousiainen@grk.fi  

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).